به گزارش ایمنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تیرنگ نیستانی با طرح این سوال که آیا میشود برای یک کودک سه ساله هم بر مبنای اینکه گروه خونی A دارد یا B، برخی مواد غذایی را منع کرد، اظهار کرد: این رژیمهای غذایی هیچ منطق علمی ندارند و بدون شک در درازمدت میتوانند آسیب جدی به بدن وارد کنند.
وی با اشاره به اینکه پیروی از رژیمهای غذایی هرگز نباید بر مبنای سلیقه یا باور افراد توصیه و تجویز شود، افزود: به طور کلی طب و علوم پزشکی باید مبتنی بر شواهد علمی باشد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: هیچ گونه شواهد علمی مبتنی بر اختصاصی بودن غذا برای گروههای خونی مختلف وجود ندارد.
توصیههای غیرعلمی که به ضرر سلامت تمام میشود
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه توصیههای غیرعلمی برخی افراد برای پیروی از رژیمهای غذایی با توجه به گروه خونی خاص میتواند به ضرر سلامت تمام شود، خاطرنشان کرد: زمانی که از گروههای خونی صحبت میکنیم این موضوع با دوران کودکی نیز گره میخورد؛ بنابراین اگر چنانچه این باور درست باشد قاعدتاً باید این محدودیتهای غذایی برای کودکان نیز آغاز شود.
رژیم بر اساس گروههای خونی، تهدیدی برای سلامت سالمندان و کودکان
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: مشکلاتی که رژیم غذایی بر اساس گروه خونی، برای افراد ایجاد میکند در گروههای خاص، کودکان، سالمندان و افراد با بیماری زمینهای میتواند به مراتب حادتر باشد.
وی با بیان اینکه اساساً تأمین نیازهای تغذیهای بدن با ریز مغذیها و درشت مغذیها مسئلهای بسیار مهم است، تاکید کرد: گروههای تخصصی بر مبنای شواهد علمی تصمیمگیری میکنند که بدن کودکان و یا بزرگسالان به چه میزان و از چه گروههایی به مواد غذایی نیاز دارد.
گروههای خونی هیچ نقشی در منع یا مصرف مواد غذایی ندارند
عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: مواد غذایی که افراد از کودکی تا بزرگسالی مصرف میکنند در دراز مدت اثرات خود را نشان میدهد و به طور قطعی گروههای خونی در استفاده یا منع مصرف مواد غذایی هیچ نقشی ندارند.
نیستانی با یادآوری اینکه بر اساس گروههای خونی، مصرف یا عدم مصرف هیچ ماده غذایی توصیه نمیشود، هشدار داد: چنانچه به بهانه حفظ سلامت بدن، گروه خاصی از مواد غذایی حذف شود، در دراز مدت مشکلات فراوانی را در پی خواهد داشت.
محدود کردن برخی گروههای غذایی تنها با نظر پزشک متخصص مجاز است
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: مطالعات جمعیتی و شواهد علمی ثابت شده بسیار زیادی وجود دارد که عدم مصرف گروهی از مواد غذایی به ویژه لبنیات افراد را با مخاطرات متعددی مثل مشکلات استخوانی مواجه خواهد کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه چنانچه با نظر پزشک لازم باشد مصرف برخی گروههای غذایی محدود شود، برای جبران این کمبود، داروهای مکمل تجویز میشود، گفت: این موارد با رژیمهای خودسرانهای که بر اساس گروههای خونی گرفته میشود، کاملاً متفاوت است.
نیستانی اضافه کرد: خطرات رژیمهای غذایی با توجه به اینکه چه گروههایی از مواد غذایی حذف میشوند میتواند، متفاوت باشد.
سلامت بر علم استوار است نه باور شخصی
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با انتقاد از رفتارهای افرادی که با هدف سلامت توصیه به پیروی از رژیمهای غذایی وابسته به گروه خونی میکنند، افزود: این موضوع که بدن انسان برای حفظ سلامت به چه گروههایی از مواد غذایی نیاز دارد وابسته به اعتقاد یا باور این نظر غیرکارشناسانه نیست بلکه باید تمام این موارد علمی و ثابت شده باشد.
هر مطلبی که به تأیید مراجع علمی معتبر نرسد فاقد اعتبار است
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یادآوری این موضوع که ادعای علمی نیاز به شواهد علمی معتبر دارد، توضیح داد: نتیجه تحقیقات در موضوعات سلامت محور و تغذیهای باید به تأیید سازمان بهداشت جهانی، انستیتو تحقیقات تغذیهای کشور، انجمن تغذیه ایران و یا سایر مجامع علمی ملی و بینالمللی معتبر دنیا برسد، این مراکز مرجع رسمی اعلام این مطالب هستند و هر مطلبی که به تأیید این مراکز نرسیده باشد فاقد اعتبار است.
نیستانی با بیان اینکه تغذیه، رژیم غذایی و به طور کلی امور مربوط به سلامت افراد هرگز مسئلهای فردی نیست، تاکید کرد: تحقیقات تغذیهای فقط در چارچوبهای علمی سندیت دارد، این تحقیقات باید تکرارپذیر باشد تا برای جمعیت عمومی استفاده شود.
نظر شما