ثبت ملی میراث ناملموس «شاق شاقوزنی» شهرستان لنجان

مدیرعامل انجمن حافظان میراث لنجان از ثبت ملی میراث ناملموس «شاق شاقو زنی» به‌عنوان یک آیین محلی و کهن در این شهرستان خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، میلاد موذنی در آئین پاسداشت ثبت ملی میراث ناملموس «شاق شاقو زنی» اظهار کرد: ارزش و اهمیت حفاظت و ثبت میراث ناملموس نه تنها کمتر از میراث ملموس نبوده بلکه به‌عنوان عاملی زاینده، هویت‌ساز فرهنگ جامعه بوده است و بر همین اساس نیازمند پاسداری افزون‌تر است.

وی با بیان اینکه میراث ملموس به‌جا مانده از گذشتگان، از فرهنگ مردم این سرزمین پدید آمده است، افزود: برای حفاظت از میراث ملموس باید بخش زاینده و ناملموس فرهنگ را پاسداری کرد تا حفاظت از آن محقق شود؛ از این‌رو با ترویج ارزش‌های فرهنگی و میراث ناملموس می‌توان نسل جوان را به حفاظت از آثار فرهنگی حساس کرد و در مسیر حفاظت از میراث ملموس و ناملموس حرکت کرد.

مدیرعامل انجمن حافظان میراث لنجان، تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین جلوه‌های میراث ناملموس شهرهای ایران ریشه در آداب، رسوم و آیین‌های ملی، مذهبی و عزاداری برای ائمه اطهار به‌خصوص اباعبدالحسین (ع) دارد.

وی ادامه داد: شهروندان زرین‌شهر همچون مردمان دیگر شهرهای ایران در ایام مختلف سال به‌ویژه ایام محرم آیین‌های مختلفی را برگزار می‌کنند و در روزهای تاسوعا و عاشورا این آئین‌ها به اوج خود می‌رسد و هیئت‌های مذهبی با تشکیل دسته‌های عزاداری به خیابان‌های شهر می آیند تا ارادت خود را اباعبدالله الحسین (ع) و اهل‌بیت ایشان به نمایش بگذارند.

موذنی اضافه کرد: آیین کهن سنگ‌زنی "شاق شاقو" یکی از آئین‌های کهن عزاداری به‌شمار می‌آید که برگرفته از تمدن غنی اسلامی بوده و هرساله در روز عاشورا با شکوهی بیشتر در زرین‌شهر برگزار می‌شود.

وی افزود: وجه اشتراک این آیین مذهبی در شهرها و روستاهای مختلف کشور استفاده از دوتکه چوبی است که عزاداران آنها را به هم می‌کوبند اما در اجرای آن تفاوت‌های قابل توجهی وجود دارد.

این فعال اجتماعی تصریح کرد: به گواه اسناد تاریخی قدمت آیین سنگ‌زنی "شاق شاقو" به حدود ۵۰۰ سال پیش بازمی‌گردد و با توجه به اهمیت حفظ این آیین مذهبی، در مسیر ثبت آن در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور گام برداشتیم و مراحل تشکیل پرونده شامل جمع‌آوری اطلاعات، مستندسازی و تکمیل پرونده آیین " شاق شاقو" به پایان رسید و در نهایت پس از پیگیری‌های متعدد و همکاری اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی این آیین در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید.

مدیرعامل انجمن حافظان میراث لنجان خاطرنشان کرد: ثبت این آئین کهن مذهبی این پیام را برای همه ما به همراه دارد که مسیر روشن ثبت گنجینه‌های میراث ناملموس شهرستان لنجان و مرکز آن زرین‌شهر باید با قوت و انگیزه‌ای دوچندان ادامه یابد تا بتوان دیگر رسوم و آئین‌های ارزشمند این دیار زرخیز را در حافظه میراث ناملموس ایران و جهان طنین‌انداز کرد و کام مردم فرهنگ دوست را شیرین کرد.

موذنی با بیان اینکه حفظ و حراست از میراث فرهنگی ناملموس و ایجاد راهکار جهت انتقال آن به نسل آینده باعث تقویت و تداوم آن خواهد شد، گفت: در این مسیر همراهی مسئولان و حمایت آنان از جوانان، نخبگان، افراد دارای ایده، فعالان اجتماعی و علاقه‌مندان به حفاظت از میراث فرهنگی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ چراکه حفظ و صیانت از آثار فرهنگی، تاریخی و میراث فرهنگی ملموس و ناملموس یک وظیفه همگانی است و امیدوارم در این مسیر همواره شاهد تقویت همدلی‌ها و هم‌افزایی‌ها باشیم.

شهرستان لنجان به مرکزیت زرین‌شهر با افزون بر ۲۶۳ هزار نفر جمعیت در جنوب غرب اصفهان واقع شده است.

کد خبر 568129

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.