به گزارش خبرنگار ایمنا، «فرهاد لشکربلوکی» درخصوص روزهداری در زنان باردار و شیرده، اظهار کرد: در سه ماه ابتدایی بارداری به ویژه هشت هفته نخست بارداری که سلولهای مغزی جنین در حال شکلگیری است، روزهداری -به خصوص در ایامی که ساعات آن طولانی است و به حدود ۱۶ ساعت میرسد-، ممکن است صدمات جبرانناپذیری به رشد جنین وارد کند.
وی با بیان اینکه در سه ماهه سوم بارداری نیز بخش عمده انرژی جنین از قند خون (گلوکز خون مادر) تأمین میشود و روزهداری با ایجاد ترکیبات کنونی حاصل از سوخت چربیهای بدن برای تأمین انرژی میتواند به سیستم عصبی جنین لطمه بزند، افزود: در سه ماهه اول و سوم بارداری روزه گرفتن به زنان باردار توصیه نمیشود.
روزهداری در سه ماهه دوم بارداری طبق نظر پزشک
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با بیان اینکه روزهداری در سه ماه سوم بارداری شرایطی دارد که باید از سوی مادر باردار رعایت شود، تصریح کرد: مادر باردار در سه ماهه دوم بارداری باید با نظر پزشک و متخصص تغذیه اقدام به روزهداری کند. اگر مادر کم وزن باشد، جنین او با توجه به سن جنین رشد خوبی داشته باشد، مادر فشار خون طبیعی داشته باشد، کالری و مواد غذایی به میزان کافی دریافت کند و به بیماری خاصی مبتلا نباشد قادر به روزه گرفتن است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه در شش ماه ابتدایی شیردهی تنها منبع غذایی نوزاد شیر مادر است و مشاهده شده که روزهداری موجب بروز اختلال در شیردهی و به دنبال آن اختلال در وزنگیری کودک میشود؛ بهتر است در این ایام از روزهداری خودداری شود.
لشکربلوکی، با اشاره به اینکه در شش ماهه دوم شیردهی و با شروع تغذیه کمکی و به شرط اینکه مادر شیرده از برنامه غذایی صحیح پیروی کند و منحنی رشد کودک طبیعی باشد گرفتن روز منعی ندارد، ادامه داد: در این دوره رژیم غذایی مادر باید غنی از پروتئین و ریزمغذیها از جمله آهن، کلسیم و انواع ویتامینها باشد؛ بنابراین در صورتی که مادر شیرده مایل به گرفتن روزه در ماه مبارک رمضان است باید نکات لازم را رعایت کند.
تأمین کلسیم در مادران شیرده
وی با بیان اینکه مادران شیرده در صورت روزهداری باید در وعده سحر، افطار و شام منابع پروتئین مانند گوشت یا مرغ یا ماهی یا تخم مرغ و حبوبات و انواع سبزی، سالاد و میوه را در رژیم غذایی خود بگنجانند، گفت: مادران شیرده برای تأمین کلسیم بخشی از پروتئین و ویتامینهای گروه b به میزان دو تا سه لیوان شیر یا معادل آن از ماست و پنیر به صورت روزانه استفاده کنند.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان خاطرنشان کرد: مادران شیرده پس از افطار و تا قبل از خواب و تا سحر باید حداقل هشت لیوان آب و مایعات مصرف کنند تا به دلیل کمآبی بدن، حجم شیر مادر کم نشود. همچنین این افراد باید از انجام کارهای سنگین و خستهکننده در طول روز خودداری کنند و استراحت کافی برای حفظ انرژی داشته باشند.
به گزارش ایمنا، روزهداری مادران باردار و رابطه آن با رشد نوزاد، همواره دغدغه مادران بوده و تحقیقات انجام شده در این زمینه نتایج متفاوتی داشته است. روزه گرفتن زنان باردار در ماه رمضان بر طبق نظرات مراجع تقلید واجب نیست و اگر زن باردار احساس کند با روزهداری به جنین یا خودش آسیب میرسد، نباید روزه بگیرد.
زنان بارداری که سه ماهه اول بارداری را گذراندهاند، مادر و جنین هر دو قوی هستند و بارداری سالم و بیخطری را بدون ابتلاء به بیماریهای زمینهای میگذرانند، در صورت تمایل و مشورت با پزشک خود میتوانند روزه بگیرند اما باید نکاتی را رعایت کنند.
نظر شما