سولفات آمونیوم
سولفات آمونیوم یک نمک معدنی است که در کشاورزی و تهیه کودهای حاوی ازت، تولید انواع حشره کش و قارچ کش استفاده میشود. از ویژگیهای کود سولفات آمونیوم میتوان به اصلاح و کاهش pH خاکهای قلیایی و تأمین ازت و گوگرد مورد نیاز برای رشد و نمو گیاهان اشاره نمود.
خواص سولفات آمونیوم
این ماده در شرایط استاندارد به شکل دانههایی ریز و سفید رنگ و یا بلورهایی به شکل کریستال وجود دارد. سولفات آمونیوم دارای خاصیت جذب رطوبت است و میتواند تا ۸۰ درصد رطوبت نسبی آب در هوا را جذب کند. توجه شود که سولفات آمونیوم در دماهای بالاتر از ۲۵۰ درجه سانتی گراد تجزیه خواهد شد. از آنجاییکه این نمک از یک اسید قوی و باز ضعیف به وجود آمده است محلول آبی حاصل از این نمک خواص اسیدی دارد. این ماده در الکل، اتر و استون قابل انحلال نبوده و مادهای اشتعال پذیر نیست.
کاربرد آمونیوم سولفات در کشاورزی
مهمترین و اصلی ترین مصرف سولفات آمونیوم به عنوان کود ازته برای خاکهای قلیایی است. با کاربرد این کود یون آمونیوم در خاک آزاد شده و میتواند منجر به کاهش میزان قلیاییت خاک شود. از طرف دیگر ازت لازم برای خاک نیز تأمین میشود. از معایب سولفات آمونیوم به عنوان کود این است که مقدار ازت کمتری نسبت به سایر کودهای مشابه دارد.
نحوه مصرف کود سولفات آمونیوم
برای مصرف کود سولفات آمونیم ابتدا باید میزان نیاز خاک و گیاه مورد بررسی قرار گیرد. بهترین زمان مصرف سولفات آمونیوم فصل بهار است. توجه شود که نباید از این ماده بیش از حد استفاده شود زیرا ممکن است موجب بروز خطرات و عوارض در گیاهان گردد.
کاربرد در صنایع غذایی
این نمک پرمصرف با عنوان E۵۱۷ در اتحادیه اروپا به عنوان یک افزودنی غذایی شناخته شده و از گرید غذایی آن برای تولید محصولاتی مانند آرد و نان و جهت تنظیم pH استفاده میشود.
کاربرد در تصفیه آب
آمونیم سولفات به دلیل نداشتن مشکلات ایمنی، خوراک دهی و هزینههای پایین انتخابی مقرون به صرفه است. این نمک معدنی را میتوان به عنوان منبعی برای یون آمونیوم در تصفیه آب مورد استفاده قرار داد. آمونیوم قادر است تا با کلر آزاد موجود در آب وارد واکنش شده و آن را به ترکیبی کلری تبدیل نماید. افزودن این نمک در آب از واکنش کلر آزاد پیشگیری میکند. این واکنش میتواند منجر به تشکیل تری هالومتان ها و هالواستیک اسیدها شود. درواقع با مصرف سولفات آمونیوم و واکنش آمونیوم با کلر از تولید ترکیبات این چنینی جلوگیری میشود.
قیمت آمونیوم سولفات
همان طور که توضیح داده شد این ماده کاربردهای مختلفی داشته و بنابراین در گریدهای مختلفی تولید و عرضه میگردد. قیمت گرید های مختلف تولید شده در بازار شیمیایی جهان با یکدیگر متفاوت است.
سولفات منگنز
سولفات منگنز در گروه ترکیبات معدنی قرار میگیرد و از سنگ معدن منگنز حاصل میشود. منگنز عنصری شیمیایی از جدول تناوبی است. این ماده در سال ۱۷۷۴ توسط شیمیدانی سوئدی هنگام کار با ماده معدنی پیرولوزیت به عنوان یک عنصر کشف و سپس جداسازی شد. سولفات منگنز با فرمول شیمیایی MnSO۴ از ترکیبات منگنز بوده که کاربردهای مختلفی در صنایع دارد. ظاهر این ماده به شکل بلورهایی سفید رنگ است و به خوبی در آب حل میشود.
خواص سولفات منگنز
· نقطه ذوب: ۷۱۰ درجه سانتی گراد
· دمای جوش: ۸۵۰ درجه سانتی گراد
· دانسیته: ۳.۲۵ گرم بر سانتی متر مکعب
· انحلال پذیری در آب: محلول در آب
کاربرد سولفات منگنز در کشاورزی
مقدار قابل توجهی از منگنز جذب شده توسط گیاهان در برگها و ساقه گیاه ذخیره میشود. منگنز، فعال کننده آنزیم ردوکتاز است و در متابولیسم ازت شرکت دارد. مصرف کودهای شیمیایی نامناسب و بدون در نظر گرفتن ویژگیهای خاک میتواند جذب منگنز از طریق ریشه گیاه را محدود کند. کاهش اسیدیته و افزایش آهک از جمله عواملی هستند که بر جذب منگنز از خاک تأثیر گذارند. البته توجه شود که استفاده بیش از حد کود سولفات منگنز در کشاورزی نیز میتواند موجب مسمومیت گیاه شود.
سولفات منگنز برای پسته
کشاورزان برای پرورش پسته، به خاک غنی از مواد مغذی نیاز دارند. یکی از عناصر مهم برای پرورش پسته منگنز است. این ترکیب به صورت کود در صورت استفاده در باغهای پسته، باعث بهبود کیفیت محصول میشود. کمبود منگنز در خاک باغات پسته، باعث پژمردگی برگهای درختان پسته و کاهش بازدهی آنها میشود.
مصارف پزشکی
مصرف سولفات منگنز برای سلامت انسانها نیز کاربرد داشته و در درمان بیماریها میتواند مفید عمل کند. بهبود ساختار استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان از فواید منگنز در بدن انسان است. این ماده در فعالیتهای متابولیکی بدن نقش بسیار مؤثری را ایفا میکند. از فواید منگنز در بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تنظیم قند خون
- پیشگیری از بیماریهای گوناگون
- کاهش التهابات در بدن
- بهبود و درمان سندروم علائم پیش از قاعدگی (PMS)
- جلوگیری از تشنج
- کمک به سلامت تیروئید
- افزایش یافتن جذب ویتامین
کاربرد سولفات منگنز در صنعت
از کاربرد سولفات منگنز در صنعت میتوان به ساخت آهن و فولاد اشاره نمود. از ویژگی سولفات منگنز خواص تثبیت کنندگی، اکسیژن زدایی و آلیاژسازی آن است. بر اساس این ویژگیها میتوان از سولفات منگنز برای ساخت و تولید آهن و فولاد استفاده کرد. صنایع فولاد از مصرف کنندگان اصلی سولفات منگنز هستند.
روش استفاده از کود سولفات منگنز
این کود باید به صورت محلول پاشی با گلیفوسیت و یا به صورت مخلوط با سایر علف کشها استفاده میشود. اگر کمبود منگنز در تجزیه و تحلیل خاک یا بافت آن نشان داده شود، این کود میتواند به عنوان بخشی از محلول مغذی به صورت محلول پاشی منظم یا به تنهایی استفاده شود.
نظر شما