به گزارش خبرنگار ایمنا، یکی از رایجترین مسائلی که باعث به وجود آمدن مشکل در زندگی مشترک میشود، مقایسه همسر با دیگران است، زوجینی که خواسته یا ناخواسته شریک زندگی خود را با دیگری در مقام مقایسه قرار میدهند، نه تنها در درون به آشفتگی ذهنی و روحی دچار میشوند، بلکه باعث ایجاد واکنش و حالات بد در همسر خود نیز خواهند شد.
بسیاری از زنان و مردان همسرشان را با دیگری مقایسه میکنند، بعضی این مقایسه را راهی میدانند تا همسرشان تحریک شود و برای اصلاح خود و یا تغییر رفتاری اساسی تلاش بیشتری کند، درصورتی که چنین روشی نه تنها کارساز نیست بلکه بسیار آسیبزننده است، این کار تأثیر بسیار منفی بر همسر و همچنین روابط زناشویی شما میگذارد.
عملکرد مقایسهای، احساسات و شخصیت طرف مقابل را تخریب کرده و اعتماد به نفس او را کاهش میدهد، علاوه بر این باعث سردی روابط، بیعلاقگی زن و شوهر نسبت به یکدیگر و طلاق عاطفی میشود.
نحوه ساخت زندگی مشترک موفق
سطح انتظارات و خواستههایتان را از خود و زندگی مشخص کنید. بعد از آن سطح تواناییها، میزان امکانات در دسترس و منطقی بودن خواستههایتان را ارزیابی کنند، مسلماً اگر بتوانید سطح خواستهها و انتظاراتتان را با شرایط موجود هماهنگ کنید نگرانیها، وسواس فکری و آشفتگیها کمتر میشود. عدم وجود هدف در زندگی باعث میشود که دست به مقایسه بزنید.
به یاد داشته باشید که زندگی هرکس منحصر به خودش است و نباید به خود اجازه دهید تا شرایط زندگی دیگران، روابط شما با همسرتان را تحت تأثیر قرار دهد. زمانی که همسر دیگری را از همسر خود بهتر دیدید و شروع به کردید به این فکر کنید که خودتان با آگاهی او را انتخاب کردید و هر آدمی در کنار جنبههای منفی خصوصیات خوب هم دارد، تمرکز بر جنبههای منفی موجب رنجش بیشتر خواهد شد.
مقایسه ظاهر همسر با دیگران
مقایسه ظاهر همسر با دیگران یکی از بزرگترین اشتباهات زوجین است که آسیبهای بسیار مخربی بر زندگی مشترک وارد میکند، با این کار اعتماد به نفس همسرتان به تدریج از بین میرود و نسبت به شما سرد و دلزده میشود. توجه داشته باشید که ظاهر در زندگی مشترک حرف اول را نمیزند و آن چیزی که در پایداری زندگی زناشویی تأثیر میگذارد، تفاهم زوجین و برقراری ارتباط آنان با یکدیگر است، احتمال دارد با مقایسه ظاهر همسرتان با دیگران، به تدریج دچار طلاق عاطفی شوید.
عدم اعتمادبهنفس از دلایل مقایسه همسر با دیگران
یک علت شایع برای مقایسه همسر با دیگران، نداشتن اعتماد به نفس است. متأسفانه فردی که از اعتمادبهنفس کافی است، هر چقدر هم که در شرایط مناسبی به سر ببرد، هیچ گاه احساس رضایت نمیکند و همیشه در حال مقایسه کردن با دیگران است.
این افراد داشتههای دیگران را بهتر از داشتههای خود میدانند و به همین دلیل همواره همسر خود را به دلیل نداشتهها سرزنش میکنند، این امر به تدریج سبب به وجود آمدن حالاتی همچون منفینگری، حسادت، ایجاد فاصله، زودرنجی، انتقاد مداوم، جلب توجه، دروغگویی و علت دعوای زیاد زن و شوهر شود.
به علاوه، افراد دارای کمبود اعتماد به نفس انتظار دارند که همیشه دیگران خواستهها و نیازهای آنان را برآورده نمایند و اگر چنین اتفاقی نیفتد، احساس سرخوردگی میکنند. گذشته از این، کمبود اعتماد به نفس ما را از آنچه هستیم دور میکند و همواره با مقایسه زندگی واقعی یا همسرشان به طور ناخودآگاه از خود واقعی فاصله گرفته و نیازمند تأیید و تصویب دیگران باشیم.
کمالگرایی
کمالگرایی به سه دلیل رخ میدهد، کمال گرایی خودمدار، کمالگرایی دیگر مدار، کمالگرایی القا شده توسط جامعه، ویژگی بارز افراد کمال گرا ترس و اضطراب است و در هر نوعی میتواند مضر باشد. حال در نوع کمال گرایی دیگر مدار، ما با مسئلهای همچون مقایسه همسر با دیگران پیش رو خواهیم بود. افراد ایدهآلگرا همواره به دنبال بهترینها هستند. یک زن کمال گرا دائماً موقعیت مالی زندگی خود را با دیگران مقایسه میکند و از همسر میخواهد که تمام خواستههای مادی را برآورده سازد و شوهرش را مقصر کاستیهای زندگی میداند.
یا مرد ایده آلگرایی که به زیبایی اهمیت زیادی میدهد، مدام همسرش را با خانمهای زیباتر مقایسه میکند. این در حالی است که همیشه در هر حالتی صورتهای زیباتر و موقعیت مالی بهتر وجود دارد. یک نکته دیگر آن است که افراد ایده آل گرا به دلیل ترسی که از ناکامی دارند از پشتوانه ضعیفی برخوردارند و از سویی وابستگی زیادی به ارتباط دارند. البته کمال گرایی اندازههای مختلفی دارد، اما اگر زیاد باشد به انتقاد پیدرپی از همسر و افزایش نارضایتی منجر میشود.
تأثیر ظاهربینی در مقایسه همسر با دیگران
متأسفانه از جمله دلایل مقایسه همسر با دیگران و پیامدهای آن، این است که تنها به وجوه سطحی زندگی بقیه دیگران توجه میکنیم، برخی از ما بر اساس آنچه که از ظاهر زندگی دیگران استنباط میکنیم، تصور میکنیم که در شرایط بهتری از ما زندگی میکنند یا از ما خوشبختتر هستند.
یک علت تغییر رفتار مردان بعد از ازدواج و همچنین بانوان در دنیای امروز، وابستگی به دنیای مجازی است. دنیای مجازی باعث شده است تا افراد جامعه تنها لحظات خوش یا جنبههای مثبت زندگی دیگران را ببینند و گمان کنند که مشکل یا کمبود تنها مختص به زندگی شخصی آنها است.
علاوه بر این، مقایسه شرایط مالی، اقتصادی و اجتماعی یا زیباییهای ظاهری همسر ما با سایرین که در ظاهر دارای موقعیت بهتری هستند، باعث میشود که همواره خود را در سطح پایینتری نسبت به بقیه احساس کنند.
عدم پذیرش نقصها یا ویژگیهای متفاوت همسر
همه ما دارای تفاوتهای فردی و خانوادگی متفاوتی با یکدیگر هستیم و اگر شخصی این تفاوتها را نپذیرد، همواره در جنگ برای تغییر آنها است. برای مثال، خانمی که از یک خانواده با فرهنگ غیر مذهبی با مردی مذهبی ازدواج میکند، مدام در پی آن است که عقاید همسرش را تغییر داده و او را با مردانی که همسو با تفکرات وی هستند مقایسه میکند.
یا مثلاً، مردی که به زندگی سنتی علاقهمند است، موافق با کار یا استقلال همسرش نبوده و او را با زنان خانه دار مقایسه میکند، به همین دلیل است که همواره توصیه به بررسی اهمیت به بررسی اهمیت اختلاف فرهنگی در ازدواج و پیامدهای آن بر زندگی میشود.
همچنین، ممکن است همسران ویژگی یا ویژگیها منفی یکدیگر را بارز کرده و اگر فردی آن خصوصیات را نداشته باشد، توجه آنها را جلب کند، البته چنین مواردی غالباً در اثر عدم شناخت درست پیش میآید و افراد تصور میکنند که با ایده آل خود ازدواج نمودهاند.
پیامدهای مقایسه کردن همسر با دیگران
زمانی که همسر خود را با دیگری مقایسه میکنید وجهه او را در نظر خود پایین میآورید و به تدریج به او بیعلاقه میشوید، سردی در روابط به تمام ابعاد زندگی کشیده میشود و حتی ممکن است در فرآیند تربیت فرزندان نیز تأثیرگذار باشد. از طرفی مقایسههای اشتباه باعث میشود طرف مقابل حس کند که همسرش او را همانطور که هست نپذیرفته و دیگر به او علاقهای ندارد.
بنابراین دچار افسردگی و سرخوردگی میشود، گاهی مواقع هم دست به تلافی زده و مدام ایراد میگیرد، تمام این موارد زمینهساز اختلافات و مشکلات درونخانوادهای میشوند؛ حریمها شکسته شده و زن و مرد هر روز نسبت به هم فاصله میگیرند، علاوه بر اینها مقایسه مالی همسر با دیگران ممکن است او را تحت فشار قرار دهد و برای خارج کردن خود از این فشار به سمت رشوهخواری و یا ریسکهای غیرمعقول اقتصادی برود.
روشهایی برای جلوگیری از مقایسه همسر با دیگران
۱. با یکدیگر همدردی کنید
همدلی بهترین راه برای جلوگیری از آسیب به زندگی مشترک و ازدواج است، قبل از اینکه خیلی دیر شود و کاملاً از شریک زندگی خود دلسرد شوید، عشق خود را به او ابراز کنید و بگویید که از تلاشهای او قدردانی میکنید. این جملات شما است که به او انگیزه بیشتری میدهد تا مقایسه نکرده و زندگی و کار کند، خود را به جای او قرار دهید و او را درک کنید.
۲. به جنبههای مثبت همسرتان توجه کنید
ذهن ناخودآگاه جنبههای مثبت زندگی دیگران را با جنبههای منفی زندگی خودشان مقایسه میکند، این کار را متوقف کنید و در عوض بر نقاط قوت همسرتان تمرکز کنید و آنها را بشمارید. بیشتر به زندگی خود فکر کنید. چگونه آن را با هم و به سختی شکل دادید، به همه چیزهایی که شوهرتان در طول زندگی مشترک برای شما تهیه کرده است فکر کنید و یا در مواقعی که حتی با چیزهای بسیار کوچک شما را خوشحال میکند.
به سفرها و شادیهایی که در ابتدای ازدواج داشتهاید فکر کنید. همه اینها باعث میشود احساس خوبی داشته باشید و اگر به این کار ادامه دهید علاقه بیشتری به یکدیگر پیدا میکنید و در نتیجه تلاش بیشتری برای تغییر رفتار و شرایط خود خواهید کرد.
۳. تشکر و قدردانی را فراموش نکنید
وقتی شریک زندگی خود را با دیگران مقایسه میکنید، به این معنی است که از زندگی خود راضی نیستید و بر کاستیهای مالی و اخلاقی ذهن خود تأکید میکنید. سعی کنید از همه نعمتهای زندگی مشترک سپاسگزار باشید. با قدردانی از شریک زندگی و تلاشهای او، با او احساس خوبی خواهید داشت و قلبها را به هم نزدیک میکنید، توجه به نعمتها و شکرگذاری آنها را در زندگی شما افزایش میدهد.
۴- خود را جای دیگران قرار دهید
قبل از مقایسه همسرتان با دیگران، لحظهای تصور کنید که همسرتان ویژگیهای مثبت دیگران را نیز پرورش دهد و شما را با اطرافیان مقایسه کند. البته این شرایط به هیچ وجه برای شما خوشایند نیست. اگر همسرتان را برای انتقامگیری با دیگران مقایسه میکنید، جلوی این کار را بگیرید تا او بتواند این عادت را ترک کند. در غیر این صورت، مشکلات و مبارزات شما با گذشت زمان افزایش مییابد.
نظر شما