به گزارش ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان بهزیستی، محمد نفریه درباره اجرای قانون مناسبسازی، اظهار کرد: مناسب سازی بر اساس قانون باید انجام شود. در قانون حمایت از افراد دارای معلولیت اصل دوم آن چهار ماده دارد که درباره مناسب سازی است. وظیفه همه دستگاهها بر اساس این قانون این است که محیط خود را در ظرف مدت مشخصی مناسبسازی کنند. اگرچه در چند سال اخیر در این زمینه رشد هم داشتهایم به طور مثال در سال گذشته که بررسی کردهایم از ۳۰ درصد به ۵۰ درصد فضای مناسبسازی شده در محیطهای اداری رسیدهایم.
وی ادامه داد: در جشنواره شهید رجایی نیز این موضوع هر سال در دستگاهها مورد ارزیابی قرار میگیرد، اما واقعیت این است که ما هنوز پروژههایی داریم که مناسبسازی نشده در حال افتتاح هستند با اینکه بر اساس قانون حتی ساختمانهای عمومی مسکنهای انبوه سازی شده باید مناسبسازی شده باشند. البته دستورالعملهای شهرسازی در این چند ساله مورد بازبینی قرار گرفته و به شهرداری ابلاغ شده است و این قوانین باید اجرایی شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: به نظر من آن قسمتی که مشکل دارد این است که ما برای مکانهای غیردولتی الزام خاصی نداریم و باید یک بازوی اجرایی و نظارتی در این بخش نیز داشته باشیم سیستم دولتی هر سال یک سری اقدامات را در این زمینه انجام میدهد و هزینههایی نیز برای آن در نظر گرفته میشود و همانطور که گفتم در جشنواره شهید رجایی هر سال دستگاهها در این زمینه مورد ارزیابی قرار میگیرند و امتیاز بالایی در جشنواره شهید رجایی برای این مورد در نظر گرفته شده است و دستگاهها دوست دارند این امتیاز را کسب کنند، اما در اماکن عمومی دیگر که خصوصی هم هستند این اتفاق نمیافتد ویکی از دستگاههایی که در این زمینه میتواند به ما کمک کند شهرداریها هستند.
نفریه تصریح کرد: مصوبهای در کمیسیون مناسبسازی که زیر مجموعه وزارت کشور است و دبیرخانه آن نیز در سازمان بهزیستی قرار دارد وجود دارد مبنی بر اینکه هر استان یک الی دو شهر خود را به عنوان شهر بدون مانع ایجاد کند. خوشبختانه برای این منظور امسال بودجه هم پیشبینی شده است و به شهرداریها نیز ابلاغ میشود تا بتوانیم این شهرها را به عنوان الگو داشته باشیم.
وی افزود: شهر مناسب صرفاً برای افراد دارای معلولیت نیست بلکه سالمندان و زنان باردار نیز به این خدمات احتیاج دارند. همه باید بتوانند از محیط شهری استفاده کنند. معمولان بزرگترین اقلیت هر جامعه هستند حتی ممکن است یک فرد عادی در یک دورهای با مشکل مواجه شده و به طور مثال پایش بشکند، بنابراین مناسبسازی یک ضرورت است و امروز باید آن را انجام دهیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره اشتغال افراد دارای معلولیت نیز گفت: بر اساس قانون ما یک سهمیه سه درصد برای استخدام افراد دارای معلولیت داریم. خوشبختانه در دوایر دولتی این سهمیه رعایت میشود. چند سالی است که سازمان امور استخدامی کشور کد رشته و کد محل را به ما اعلام میکند، حال ممکن است در همان سال که آزمون برگزار میشود همه سهمیه برای معلولان مورد استفاده قرار گیرد و یا برای سال بعد ذخیره شود. در سال جاری حدود ۷۰۰ نفر از افراد دارای معلولیت که در آزمون استخدام رسمی شرکت کرده بودند جذب شده و حدود ۵۰۰ نفر از سهمیه ما باقی مانده است چراکه متقاضی برای این کد رشتهها نداشتیم.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: هر سال معمولاً ۲۰ الی ۳۰ درصد از ظرفیتی که برای ما در نظر گرفتهاند باقی میماند و در سال بعد پر میشود. قانون گفته است که شرکتها و مؤسسات غیردولتی هم باید افراد دارای معلولیت را استخدام کنند. از طریق سازمان امور استخدامی، استخدام افراد دارای معلولیت در بخش دولتی در حال انجام است، اما در نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتها چنین چیزی را نداریم و باید در آنجا هم اجرایی شود.
نفریه در پاسخ به این سوال که یکی از درخواستهای جامعه معلولان این است که چرا از حضور افراد دارای معلولیت در صندوق حمایت از فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت استفاده نمیشود، گفت: اساسنامه صندوق نوشته است اما تا بخواهد کارهای اجرایی صندوق راهاندازی شود زمانبر است. به چارتی که برای صندوق نوشته شده بود ایراداتی وارد شد و خواستند که این صندوق زیر مجموعه سازمان بهزیستی شود و ما دوباره درخواست کردهایم که اساسنامه تغییر کند و این صندوق مانند صندوق بنیاد شهید یا صندوق کمیته امداد یک نهاد عمومی غیردولتی شود و چارت مستقل داشته باشد.
وی تصریح کرد: این صندوق در حال حاضر عملیاتی نشده است، این بروکراسیهای اداری کار ما را با مشکل مواجه کرده است، مشکلات اداری رفع شود، انشاالله صندوق نیز راهاندازی میشود. اگرچه این هیاتامنا و هیأتمدیره این صندوق مشخص است، اما مشکلاتی که به چارت وارد شده کار را با تأخیر مواجه کرده است و ما امیدواریم هرچه سریعتر این مشکلات برطرف شود.
نظر شما