به گزارش ایمنا، خورشت ساک (اسفناج) از غذاهای محلی و سنتی شهرهای شمالی به خصوص مازندران و گرگان به شمار میآید که اصولاً در مجالس به همراه پلو مرغ سرو میشود. این غذا که در ماه محرم به عنوان نذری هم توزیع میشود، یکی از مقویترین غذاها به دلیل وجود نخود و اسفناج محسوب میشود. این خورشت دارای طعم بی نظیر و دستور طبخ آسانی است که در قدیم در مجالس عروسی نیز بر روی سفرهها قرار میگرفت.
مواد لازم برای تهیه خورشت ساک با اسفناج
برنج | ۱۰ پیمانه |
اسفناج | ۲ کیلوگرم |
سیر | به مقدار دلخواه |
نخود خام | ۲ لیوان |
گوشت با چربی | ۱ کیلوگرم |
پیاز | ۲ عدد |
آرد | ۱ استکان |
روغن | به میزان لازم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
طرز تهیه خورشت ساک شمال با اسفناج
مرحله اول
ابتدا برنجها را پاک کنید تا سنگریزههای آن جدا شوند. سپس در ظرفی بریزید و آنها را چند بار با آب سرد بشویید تا کمی از خاک یا گرد موجود شسته شود و چندین بار آب را خالی کرده و دوباره پر کنید. پس از آنکه تیرگی آب موجود در برنج رو به زلالی رفت، ظرف آن را از آب ولرم به همراه دو سوم نمک پر کنید و کنار بگذارید تا چند ساعتی برنجها خیس بخورند.
مرحله دوم
قابلمهای را از آب پر کنید و روی حرارت قرار دهید. سپس نخودها را به آن اضافه کنید. در حین جوشیدن نخودها کمی جوش شیرین اضافه کنید.
مرحله سوم
در این حین، گوشتها را در یک قابلمه با پیاز رنده شده تفت دهید و پس از آن که طلایی رنگ شدند، به آن نمک، زردچوبه و فلفل به مقداری که مورد پسند شما است اضافه کنید و تفت دهید. سپس دو سوم قابلمه را از آب جوش پر کنید.
مرحله چهارم
بعد از پخت نخودها، کمی صبر کنید تا حرارت نخودها کم شود. پس از آن پوست آنها را بکنید و به گوشتها اضافه کنید تا با آنها پخته شوند.
مرحله پنجم
اسفناجها را خرد کنید و به همراه پیازهای خرد شده به قابلمه گوشت اضافه کنید تا آنها هم به همراه گوشتها پخته شوند.
مرحله ششم
در یک کاسه، آرد را با کمی آب هم بزنید و به خورشت خود اضافه کنید تا لعاب بگیرد.
مرحله هفتم
در این مرحله به سراغ پخت برنجتان بروید. قابلمهای بزرگ را از آب پرکنید و روی حرارت بگذارید تا جوش بیاید. برنجهای خیس خورده شده را آبکشی کنید و به قابلمه اضافه کنید. سپس بعد از جوشیدن، نمک را به همراه روغن اضافه کنید تا بجوشد.
مرحله هشتم
پس از ده الی پانزده دقیقه جوشیدن برنجها، آنها را درون یک ظرف آبکش، آبکشی کنید. آب سرد را روی برنج بریزید و نمکهای اضافی برنجها را به این صورت بشویید.
مرحله نهم
در این حین، مقداری روغن را در تابهای بریزید و سیر را به همراه زردچوبه در آن تفت بدهید. در ظرف دیگر هم کمی روغن بریزید و نعناهای خشک شده را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا نعنا داغ شما آماده شود.
مرحله دهم
نعنا خشک و سیرها را به خورشتتان اضافه کنید و صبر کنید تا خورشت بجوشد. سپس آن را بچشید و هر ادویهای که لازم است به آن اضافه کنید. در صورتی که مزه خورشت متناسب با ذائقهتان است، حرارت شعله را کم کنید.
مرحله یازدهم
برای پخت برنج، قابلمهای را روی حرارت بگذارید و کف آن را کمی روغن بریزید و ته دیگ مورد علاقهتان را کف آن بچینید و برنج را به آرامی به قابلمه اضافه کنید. یک قاشق روغن بریزید و درب قابلمه را با دم کنی ببندید.
مرحله دوازدهم
حرارت شعله را کم کنید، شعله پخش کن بگذارید و قابلمه برنج را روی آن قرار دهید تا دم بکشد.
مرحله سیزدهم
پس از دم کشیدن برنج، آن را درون یک دیس بکشید و روی آن را به همراه ترکیب زعفران و برنج تزئین کنید. همچنین درون یک ظرف دیگری خورشت خود را بریزید و روی آن را با نعنا داغ و سیر تزئین کند. در این هنگام چلو خورشت ساک با اسفناج شما آماده سرو است.
نکات کلیدی برای تهیه خورشت ساک سنتی شمال
- برای خیس خوردن برنجها سه الی چهار ساعت لازم است.
- اضافه کردن نمک به آب شست و شو لازم است به این علت که هرچقدر این نمکها بیشتر باشد در آبکشی کردن کمتر طعم برنجها از بین میرود.
- برنجها را چند بار آرام هم بزنید تا دانهها به هم نچسبند.
- قابلمهای که برای پخت برنج انتخاب میکنید باید به اندازه کافی بزرگ باشد.
- آرد به خورشت لعاب میدهد، بنابراین از حذف این مرحله بپرهیزید. به جای آرد میتوانید از جو پرک شده استفاده کنید.
- میتوانید گوشتها را قطعهای و یا ریش ریش شده به خورشت اضافه کنید.
- میتوانید آب نارنج و یا آب لیمو را به خورشت ساک اضافه کنید چرا که دستور اصلی طبخ این خورشت با آب نارنج است. آب نارنج مزه بهتری به این خورشت خواهد داد.
نظر شما