به گزارش ایمنا، شاید اثر مشاجره با همسر، همکار و یا هر جای دیگر، همه ما بارها دچار استرس شدهایم و اگر شدت استرس افزایش پیدا کند، عادات غذایی فرد تحت تأثیر قرار میگیرد.
دکتر سوزان آلبرز اظهار میکند: رابطه مشخص بین استرس و اشتهای انسان وجود دارد، اما این ارتباط برای تمام انسانها یکسان نیست. استرس باعث میشود برخی از افراد نشانههای گرسنگی خود را نادیده بگیرند و از صرف غذا برای طولانی مدت خودداری کنند این در حالی است که در برخی دیگر استرس ممکن است سبب پرخوری شود.
دکتر آلبرز ادامه میدهد: بعضی از افراد وقتی احساس استرس دارند، پرخوری میکنند و افراد دیگر اشتهای خود را از دست میدهند. کسانی که غذا نمیخورند آنقدر روی استرس خود متمرکز شدهاند که نشانههای گرسنگی خود را نمیبینند یا به آنها بیتوجه هستند.
به گفته آلبرز، مغز انسان زمانی که احساس استرس میکند نشانههایی را به بدن ارسال میکند. بخشی از پاسخ بدن به ما کمک میکند تا با تهدیدهای قابل درک در محیط خود مقابله کنیم. وقتی احساس استرس میکنیم، بدن شما کورتیزول را که به عنوان هورمون استرس شناخته میشود، ترشح میکند. کورتیزول میتواند تمایل شما را به صرف غذاهای شیرین، شور و چرب افزایش دهد، زیرا مغز شما فکر میکند برای مقابله با هر تهدیدی که باعث ایجاد استرس میشود به سوخت نیاز دارد.
افزایش متابولیسم به واسطه استرس
مطالعات نشان میدهد که استرس تنها بر عادات غذایی انسان تأثیر نمیگذارد بلکه میتواند متابولیسم را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در مطالعهای با همین مضمون، شرکت کنندگانی که طی ۲۴ ساعت گذشته یک یا چند عامل استرس زا مانند مشاجره با همسر، اختلاف نظر با دوستان، مشکل با فرزندان یا فشارهای ناشی از کار را گزارش کردند؛ طی ۷ ساعت پس از صرف یک وعده غذایی پرچرب، ۱۰۴ کالری کمتر از سایر افراد سوزاندند.
محققان میگویند تجربه یک یا چند واقعه استرس زا یک روز قبل از صرف تنها یک وعده غذایی پرچرب، میتواند باعث کاهش سرعت متابولیسم بدن شود به طوری که زنان به طور بالقوه میتوانند در طول یک سال ۱۱ کیلوگرم افزایش وزن داشته باشند.
درمان پرخوری عصبی
دکتر آلبرز میگوید: نیازهای روزمره کار و زندگی در خانه و حتی حضور مداوم دستگاههای الکترونیکی، افراد را بیشتر در معرض خطر پرخوری ناشی از استرس قرار میدهد. بهترین راه برای مقابله با استرس یا غذا خوردن هیجانی، آگاهی از آنچه باعث استرس میشود و آمادگی برای مبارزه با آن است.
به گفته دکتر آلبرز اگر فردی مستعد پرخوری هیجانی هستید، عوامل محرک خود را بشناسید و بدانید چه چیزی باعث استرس شما میشود و آماده مواجهه درست با آن باشید. بخشی از آمادگی این است که خود را به تنقلات سالم مسلح کنید، سپس اگر احساس نیاز به میان وعده داشتید، با حداقل مصرف، خود را سیر کنید.
وی ادامه میدهد: کمک به تنظیم قند خون در طول روز بدن شما را پایدار و احساساتتان را بسیار بهتر حفظ میکند، همچنین بهتر است وسایلی را در فضای کار خود داشته باشید که در کاهش استرس مؤثر هستند یا هر چند وقت یک بار پنج دقیقه استراحت کرده چشمهایتان را ببندید و نفسهای عمیق بکشید. ورزش منظم و خواب کافی میتواند به شما کمک کند تا بهتر از شر این مشکل رهایی پیدا کنید.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
نظر شما