ارتباط بین بیماری کبد چرب غیرالکلی و سبک زندگی افراد چیست؟

کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: پیروی‌کردن از رژیم غذایی مدیترانه‌ای به بهبود و پیشگیری از بیماری کبد چرب غیرالکلی کمک می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بیماری کبد چرب غیرالکلی زمانی رخ می‌دهد که نوعی التهاب در کبد فرد ایجاد شود. ممکن است افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی علائمی مانند حالت تهوع، ناراحتی‌های گوارشی و زرد شدن چشم را تجربه کنند. بیماری کبد چرب غیرالکلی با چاقی و سندروم متابولیک ارتباط مستقیم دارد که به دلیل پیروی کردن ازعادات غذایی نادرست به وجود می‌آیند. رایج‌ترین روش تشخیص این بیماری، سونوگرافی است که یک شیوه در دسترس و ارزان‌تر محسوب می‌شود. در خصوص ارتباط بین سبک زندگی و بیماری کبد چرب غیرالکلی با مرجان منوچهری نائینی، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، گفت و گویی داشتیم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

مصرف کدام مواد غذایی باعث بروز بیماری کبد چرب غیرالکلی می‌شود؟

مصرف تمام مواد غذایی مضر که حاوی مقدار زیادی قند، نمک و چربی غیر مفید باشد، خطر ابتلاء به بیماری کبد چرب غیر الکلی را افزایش می‌دهد. شیرینی و انواع نوشابه‌ها نیز منبع قند بوده و باعث بروز اختلال در عملکرد کبد می‌شود. علاوه بر این افراد باید به منظور پیشگیری از بیماری کبد چرب غیرالکلی از مصرف نان پرنمک و غذاهای فرآوری شده مانند فست‌فودها و کنسروها دوری کنند. همچنین مصرف گوشت قرمز، مشکلات مربوط به بیماری کبد چرب را افزایش می‌دهد.

رژیم غذایی مدیترانه‌ای چه نقشی در بهبود و درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی دارد؟

رژیم غذایی مدیترانه‌ای که شامل سبزیجات، میوه، دانه‌، حبوبات، روغن زیتون و غلات کامل می‌شود، به پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب و بیماری‌های مرتبط با آن کمک زیادی می‌کند. مصرف سبزیجاتی مانند کلم، کلم بروکلی و چغندر و حتی آب چغندر در زمینه کاهش التهاب کبد بسیار مؤثر است. اگر افراد به مشکلات مربوط به سیستم گوارش مبتلا هستند و نمی‌توانند سبزیجات خام را به دلیل داشتن فیبر بالا هضم کنندذبهتر است این مواد غذایی را به صورت بخارپز مصرف کنند علاوه بر این مصرف انواع میوه‌های فصل از جمله مرکبات که حاوی مقدار زیادی ویتامین C هستند نیز در بهبود بیماری کبد چرب غیرالکلی بسیار مفید است.

نقش روغن‌ها در ابتلاء به بیماری کبد چرب غیرالکلی چیست؟

اسیدهای چرب موجود در دانه‌ها و مغزجات مفید بوده و برای پیشگیری و کاهش علائم مربوط به بیماری کبد چرب غیرالکلی تأثیرگذار است. علاوه بر این افرادی که به چربی خون بالا و مشکلات متابولیسمی مبتلا نیستند می‌توانند روزانه یک تخم مرغ مصرف کنند تا خطر ابتلاء به کبد چرب غیرالکلی در آنها کاهش یابد. مصرف نان‌های سبوس‌دار، ماکارونی سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای و غلات کامل به منظور پیشگیری و بهبود این بیماری توصیه می‌شود.

همچنین بهتر است روغن زیتون، روغن کانولا و دیگر روغن‌های سالم، جایگزین مصرف روغن‌های مضر مانند روغن جامد شود، البته مقدار استفاده از روغن زیتون و دیگر روغن‌های سالم باید محدود باشد تا عملکرد کبد مختل نشود و این عضو حیاتی بتواند سموم را به راحتی از بدن دفع کند. علاوه بر این مصرف ادویه‌هایی مانند پودر سیر، جوز هندی، دارچین، فلفل، زردچوبه و زنجبیل، به کاهش التهاب کبد کمک زیادی می‌کند، البته مصرف بیش از حد از این مواد غذایی نیز ممکن است تأثیرات بالعکس داشته باشد و باعث وخیم‌تر شدن شرایط شود.

آیا می‌توان با نوشیدن آب و مصرف مکمل‌ها از ابتلاء به بیماری کبد چرب غیرالکلی پیشگیری کرد؟

به طور کلی مصرف مایعات مانند آب و آب میوه‌ها به دفع سموم بدن از طریق کبد و بهبود گردش خون کمک می‌کند همچنین مصرف مکمل‌هایی مانند مکمل پروبیوتیک که معمولاً پزشک آن را تجویز می‌کند، نقش مؤثری در پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی دارد. مصرف ویتامین E نیز باعث بهبود این بیماری می‌شود، البته میزان بیش از ۴۰۰ واحد از این ویتامین در روز توصیه نمی‌شود علاوه براین مصرف ویتامین D نیز در زمینه کاهش خطر ابتلاء به بیماری کبد چرب غیرالکلی و بهبود آن بسیار مؤثر است.

ارتباط بین سبک زندگی و بیماری کبد چرب غیرالکلی چیست؟

اگر افراد سبک زندگی سالم همراه با فعالیت بدنی داشته باشند و از رژیم غذایی سالم پیروی کنند، خطر ابتلاء به کبد چرب غیرالکلی و چاقی مرتبط با آن در آنها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند. اگر فردی به این بیماری مبتلا شد پزشک ممکن است به منظور کاهش علائم مربوط به بیماری کبد چرب غیرالکلی و کاهش التهاب کبد، مصرف داروهای خاصی را تجویز کند. البته فعالیت بدنی و پیروی کردن از رژیم غذایی سالم علاوه بر پیشگیری در درمان این بیماری نیز کمک زیادی می‌کند.

کد خبر 471761

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.