به گزارش خبرنگار ایمنا، کلانشهر اصفهان در شش ماه نخست سال ۱۳۹۹ به لحاظ کیفیت هوا، دو روز هوای پاک، ۱۵۴ روز قابل قبول (سالم)، ۲۹ روز ناسالم برای گروههای حساس و یک روز ناسالم برای عموم را تجربه کرد.
در حالی که این آمار در شش ماه نخست سال ۹۸، ۱۹ روز هوای پاک، ۱۳۶ روز هوای قابل قبول (سالم)، ۲۹ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و دو روز بسیار ناسالم بود و در مدت مشابه سال ۹۷ نیز برای اصفهان ۲۳ روز پاک، ۱۴۸ روز قابل قبول (سالم) و ۱۴ روز ناسالم برای گروههای حساس ثبت شد.
اصفهان یکی از پنج کلانشهر نخست آلوده کشور است که بر پایه تازهترین آمار مرکز هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با ثبت ۳۰ روز هوای ناسالم در شش ماه نخست امسال پس از اهواز و تهران سومین کلانشهر آلوده کشور بوده است.
اصفهان در سالهای اخیر در تابستانها نیز با پدیده گرد و غبار و افزایش روزهای ناسالم روبروست به طوری که خیزش ریزگردها در ماههای خرداد و تیر شاخص کیفی هوای این کلانشهر را تا مرز هشدار و بسیار خطرناک بالا میبرد. تاکنون ۱۶ کانون بحرانی گرد و غبار در سطح استان اصفهان به ویژه در مناطق شمال و شرق شناسایی شده است.
آلودگی هوا هر سال در فصل پاییز و زمستان به سبب سردی هوا، پدیده اینورژن (وارونگی دما) و افزایش غلظت آلایندههای صنعتی تشدید میشود و بنا بر اعلام اداره کل هواشناسی استان اصفهان پاییز ۹۹ نیز به دلیل شرایط جوی، سکون هوا و کاهش فراوانی گذر سامانههای ناپایدار و بارش زا، غبار آلودگی هوای اصفهان در ماههای مهر، آبان و آذر افزایش خواهد یافت.
نتایج پژوهشهای دانشگاهی نشان میدهد منابع متحرک مانند خودروها بیشترین سهم را در آلودگی هوای کلانشهر اصفهان دارد و منابع ثابت مانند کارخانهها با درصد کمتری نسبت به منابع متحرک بر افزایش آلودگی هوای این کلانشهر اثر میگذارند.
آلودگی ناشی از فعالیت وسایل نقلیه دودزا و بدون معاینه فنی، واحدهای تولیدی و صنعتی بزرگ و کوچک بدون رعایت الزاماً زیست محیطی، انتشار مواد شیمیایی، سمی و ضایعات در محیطهای شهری میتواند برای سلامت شهروندان خطر آفرین باشد.
آلودگی هوا باعث به خطر افتادن سلامت شهروندان به ویژه گروههای حساس از جمله کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و عروقی و ریوی، زنان باردار و برخی دیگر بیمارهای خاص و تنفسی میشود.
آلایندههای جوی با بروز انواع بیماریها از نوع سرطان، مشکلات تنفسی، بیماریهای پوستی و چشمی به شدت سلامت شهروندان را تهدید میکند. بر پایه آمارها آلودگی هوا سالانه باعث مرگ زودرس ۹ میلیون نفر در جهان و ۳۰ هزار نفر در ایران میشود.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروههای حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.
شاخص کیفی هوا (A Q I ) یا شاخص آلودگی هوا (P S I ) معیاریست که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن- دی اکسیدگوگرد- ترکیبات نیتروژن دار- ازن و ذرات معلق (ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرو متر و ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرو متر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است را تبدیل به یک عدد بدون واحد کرده و وضعیت آلودگی هوا را نمایش میدهد.
نظر شما