به گزارش خبرنگار ایمنا، برگزاری آزمون از جمله چالشهایی است که تقریباً همه ما در طول دوران تحصیل خود تجربه کردهایم؛ زمانی که صحبت از برگزاری آزمون نهایی و جامع میشود، تستی که قرار است با ارائه سوالات هماهنگ و شرکت جمعیت زیادی برگزار شود، میزان اضطراب و دغدغه داوطلبان بیشتر میشود، اما امسال شرایط کنکور با سالهای گذشته تفاوت دارد. با اعلام رسمی شیوع ویروس کرونا از اسفندماه سال گذشته، فعالیت بسیاری از مشاغل و اماکن به دلیل امکان فراهم آوردن شرایط تجمع بالا تحت تأثیر قرار گرفت و راکد شد و برگزاری کنکور نیز از این قاعده مستثنی نبود.
اولین آزمون لغو شده، آزمون دکتری سال ۹۸ بود که باید طبق روال سالهای قبل، اسفندماه برگزار میشد. با ادامهدار شدن روند شیوع کرونا صلاح بر آن دیده شد که آزمون کارشناسی ارشد نیز که باید در اردیبشهت ماه برگزار میشد، به تعویق بیفتد تا شاید گرمای فصل تابستان کمکی به کاهش میزان شیوع این بیماری کند؛ با آغاز فصل تابستان و ادامه دار شدن زنجیره انتقال بیماری این بار نوبت آزمون سراسری بود که همانند دو کنکور دکتری و کارشناسی ارشد به تعویق بیفتد.
در چنین شرایطی، برگزاری کنکور سراسری نسبت به سایر آزمونها اهمیت بیشتری دارد، زیرا هم تعداد شرکت کنندگان آن بالاست و هم اکثر داوطلبان دانش آموزانی هستند که مهمترین آزمون خود را در طول دوران تحصیل و برای ورود به دانشگاه در رشته دلخواه خود تجربه میکنند.
اگر پای صحبت آنان بنشینیم، همگی اذعان دارند که دوران سختی را میگذرانند، آرزو دارند شرایط مثل سالهای قبل بود و به جای اینکه منتظر برگزاری آزمون بمانند، منتظر اعلام نتایج بودند تا برای آینده تحصیلی خود تصمیم بگیرند. حتی برخی داوطلبان برای رهایی از استرس، دچار بی خیالی شده و از مرور یا خواندن دروس خود دست کشیدهاند.
اینها بخشی از چالشهایی است که این روزها داوطلبان کنکور سراسری با آن دست و پنجه نرم میکنند، آزمونی که تاریخ برگزاری آن تا امروز یک بار به تعویق افتاده است. سوال اینجاست که با وجود همه این جریانات و شرایطی که برگزاری کنکور سراسری ۹۹ را با چالش مواجه کرده است، در حال حاضر چه میشود کرد؟
داوطلبان باید آمادگی رقابت در کنکور سراسری را داشته باشند
زهرا قجاوند، مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک اصفهان در این باره گفت: کنکور در هر مقطعی از جمله کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری یا آزمون دستیاری، همیشه استرس و اضطراب خاص خودش را برای داوطلب و برای اطرافیانش به ویژه خانواده او دارد.
وی افزود: چنانچه صحبت از کنکور سراسری باشد، شاید این اضطراب به نوعی خود را شدیدتر نمایان کند، اما اینکه دانشآموز یا داوطلب ما برای برگزاری آزمون دغدغه داشته باشد، امری کاملاً طبیعی و پذیرفته شده است.
مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک اصفهان خاطرنشان کرد: زمانی که شرایط از حالت طبیعی خارج شده و تحت تأثیر عوامل دیگری قرار میگیرد، قطعاً همه افرادی که درگیر کنکور هستند، از تبعات و پیامدهای ناشی از این شرایط استثنایی در امان نبوده و مسائل و مشکلات خاص این دوره را تجربه میکنند.
قجاوند اظهار کرد: یکی از مشکلات کنکور سراسری امسال، به تعویق افتادن زمان برگزاری این آزمون است که بنا بر آخرین تصمیم گرفته شده برگزاری آن به پایان مردادماه موکول شده است؛ اخباری که صحت آن چندان برای داوطلب مشخص نیست که همین امر باز هم شرایط را برای افراد دلهرهآورتر میکند.
وی افزود: در هر صورت داوطلب ما تحت تأثیر این فضا قرار گرفته است و باید آمادگی این را داشته باشد تا هر زمانی که سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کند، وارد فضای آزمون و رقابت کنکور سراسری شود.
وضعیت همه داوطلبان با چالش روبرو است
مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک اصفهان ادامه داد: برای اینکه دانشآموز باید با کمترین چالش و مشکل، آمادگی حضور در کنکور سراسری را در این شرایط خاص داشته باشد، باید برای حفظ بهداشت روان او اهمیت زیادی قائل بود؛ البته توجه به این اصل در مورد همه موقعیتهای بحرانی لازم است.
قجاوند با بیان اینکه مدیریت چنین شرایط خاصی نیازمند داشتن برنامههای متناسب است، تاکید کرد: دانشآموز، داوطلب کنکور و خانواده از این روشها مطلع هستند و تنها باید همت مضاعفی برای رعایت کردن آنها داشته باشند. دانشآموز باید تلاش کند نسبت به شرایط و پدیدهها و حوادث ناگهانی که به صورت غیرقابل پیش بینی بر او تحمیل میشود، تا جای ممکن دیدگاهی مثبت داشته باشد، زیرا فکر کردن به داستان از بعد منفی آن نه تنها به داوطلب کمک نمیکند، بلکه میزان آمادگی او را برای مقابله با آن شرایط تحت تأثیر قرار میدهد.
وی توضیح داد: واقعیت این است که کنکور سراسری امسال با تأخیر برگزار میشود. زمانی که اتفاقی برای همگان رخ میدهد، به نوعی همه در شرایط یکسان و مساوی قرار میگیرند؛ بنابراین تمامی داوطلبان کنکور اضطراب، نگرانی و دغدغه بلاتکلیفی کنکور را تجربه میکنند و هیچکس از این قاعده مستثنی نیست.
مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک اصفهان بیان کرد: سالهای قبل دانش آموزان تنها ۱۰ ماه استرس را تا زمان شرکت در آزمون سراسری تحمل میکردند، اما در حال حاضر ۱۱ ماه است که آنها منتظر برگزاری آزمون هستند، در این شرایط خسته و ناامید میشوند و بهانه گیری میکنند. در چنین شرایطی ممکن است داوطلب میزان فعالیت خود را کاهش دهد و برای کاهش فعالیتهای خود نیز توجیه خوبی داشته باشد.
قجاوند گفت: باید تلاش کرد تا دانشآموز از این فضا خارج شود. داوطلب باید متقاعد شود که زمان برگزاری کنکور مهم نیست، مهم این است که او توان خود را به گونهای ذخیره کند که تا لحظه آخر انرژی داشته باشد و موجب آزار خود و اطرافیان نشود.
وی خاطرنشان کرد: برای انجام این کار لازم است داوطلب چند نکته را رعایت کند. اول از همه باید برنامه ریزی بسیار خوب، منسجم و همراه با عمل برای روزهای پیش رو داشته باشد و بی برنامه و بی هدف نباشد. حتی اگر او همه درسها را نیز خوانده باشد، باید از این فرصت نیز برای تثبیت مطالعات خود استفاده کند و در این فرآیند طولانی به نکات بهداشتی و سلامت جسم و روان خود نیز توجه کند.
توجه به حفظ سلامت جسم و روان داوطلبان اهمیت زیادی دارد
مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک اصفهان تصریح کرد: خواب و استراحت شبانه خوب، تغذیه مناسب و تحرک کافی در طول ساعتهای مطالعه در این بازه زمانی برای دانشآموز لازم است. به علاوه داوطلب باید تا حد امکان خود را از از نظر روانی درگیر اخبار منفی و اتفاقات ناگوار نکند؛ البته این موضوع بدین معنی نیست که او در بی خبری مطلق باشد، اما داوطلب باید با کنترل و مدیریت زمان حضورش در فضاهای مجازی و فضاهایی که اخبار متفاوتی مخابره میکنند، خودش را کمتر درگیر اخبار نا امید کننده و بد قرار دهد تا سلامت روح و روان داوطلب باید در این روزها حفظ شود و شادابی و سرزندگی خود را داشته باشد.
قجاوند افزود: امسال نقش خانوادهها نیز نسبت به سالهای قبل بسیار پررنگتر است و دانش آموزانی موفق هستند که خانوادههای آنان همواره با پشتیبانیها و تشویقهای مثبت و ارزنده، فرزندان خود را که هر از گاهی خسته، نگران و ناامید میشوند، شاداب کنند و آنان را به فضای مناسب مطالعاتی باز گردانند.
وی ادامه داد: خانوادهها باید با تشویقهای کلامی و غیر کلامی و با دلداری و امیدواری دادن به فرزندان، آنان را همچنان سرپا نگه دارند تا در این مدت داوطلبان همچنان با قوت و انرژی مضاعف، مطالعات خود را ادامه دهند.
مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک اصفهان خاطرنشان کرد: چنانچه خانواده متوجه شود که فرزند او در فرآیند آماده سازی برای کنکور کم آورده است، باید با یک برنامهریزی متناسب و ایجاد تنوع در محیط، حتی به صورت کوتاه و موقت، مجدداً روحیه را به فرزند کنکوری خود بازگرداند؛ خستگی یک هفته یا یک روز مطالعاتی را از دوش او بردارد تا دانشآموز بتواند با شادابی و انگیزه بیشتری به مطالعه ادامه دهد.
نظر شما