تقویت کرسی‌های علمی یونسکو با همکاری دانشگاه‌ها

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو - ایران با اشاره به اهمیت کارکرد کرسی‌های علمی در سطح ملی و جهانی پیشنهاد کرد تا روزی را به عنوان «روز کرسی‌های یونسکو» نام‌گذاری تا دست اندرکاران کرسی‌ها گردهم آمده و به منظور ارائه بهبود عملکرد و هم افزایی بیشتر منجر به رابطه خوب و تقویت بین کرسی‌ها و دانشگاه‌ها شوند.

به گزارش ایمنا و به نقل روابط عمومی کمیسیون ملی یونسکو ایران، حجت الله ایوبی، در جلسه مجازی کرسی‌های یونسکو، هم فکری و هم اندیشی میان کرسی‌ها را راهکاری مؤثر در بهبود عملکرد آنها دانست و اظهار کرد: کرسی‌های یونسکو، ارگان‌های ملی یا منطقه‌ای هستند که فعالیت‌های آنها پیرامون یک موضوع خاص علمی متمرکز شده است. یک کرسی یونسکو می‌تواند به عنوان یک واحد جدید آموزشی یا پژوهشی در یک دانشگاه یا یک نهاد تحقیقاتی در حوزه آموزش عالی، تشکیل شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه خوشبختانه ما در جمهوری اسلامی ایران از منظر تعداد کرسی‌ها توانسته ایم به رقم بسیار خوبی دست پیدا کنیم و علاوه بر آن در پی تأسیس کرسی‌های جدیدی نیز هستیم که امیدوارم با پیگیری‌ها و تلاش‌های مجدانه ای که در این مورد وجود دارد، دست کم یکی از آنها را به زودی راه اندازی کنیم. همچنین از نظر مراکز مقوله ۲ تحت نظارت یونسکو نیز در وضعیت مطلوبی قرار دادیم و این مراکز علی رغم اینکه به طور مستقیم توسط کشورهای عضو تأمین مالی می‌شوند، اما باید تاکید کنم که دامنه فعالیت آنها فراتر از مرزهای کشورهاست. ایوبی دانش و فرهنگ غنی ایران را سرمنشا وضعیت مطلوب ما در یونسکو برشمرد و افزود: من در اینجا با افتخار اعلام می‌کنم که صدای ما در یونسکو شنیده می‌شود و مجموعه کشورهای عضو یونسکو، هیئت‌های مختلف مستقر دریونسکو و مدیرکل یونسکو، همگی برای ایران احترام بسیاری قائلند.

رابطه خوب بین یونسکو و دانشگاه‌ها؛ عاملی مؤثر در تقویت عملکرد کرسی‌ها

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو- ایران، فعالیت برخی از کرسی‌ها را درخور توجه دانست و اعلام کرد: رابطه خوب بین کرسی‌ها و دانشگاه‌ها سبب تقویت عملکرد و تأثیرگذاری بیشتر کرسی‌ها می‌شود و اگر جایی بازدهی یک کرسی آنچنان که باید نبود، دلیل آن نبود حمایت کافی آن دانشگاه است که می‌تواند به شکل مطلوب‌تری اتفاق بیافتد. سال گذشته دکتر سعیدرضا عاملی، رئیس کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، همایش بسیار خوبی را در خصوص کرسی‌ها برگزار کردند که تداوم این برنامه‌ها باید در دستور کار سایر کرسی‌ها و رؤسای آنها قرار گیرد.

روز کرسی‌های یونسکو؛ روزر تبادل تجربیات و هم اندیشی بیشتر

ایوبی تاکید کرد که کشورهای عضوی که بیش از پنج، شش کرسی دارند و عمدتاً هم کشورهای اروپایی همچون اسپانیا و فرانسه هستند، یک روز را به عنوان «روز کرسی‌های یونسکو» درنظر گرفته و نامگذاری کرده اند که در آن روز همه کرسی‌ها و رؤسا و اساتید آنها گردهم می آیند و مسائل و مشکلات و همچنین نقاط ضعف خود را بیان می‌کنند. ما نیز باید با هم فکری و هم اندیشی یکدیگر و با توجه به اهمیت کارکرد کرسی‌ها در سطح ملی و جهانی، یک روز را به عنوان (روز کرسی‌های یونسکو) اعلام کنیم و در آن روز از وزیر علوم و مدیران حوزه‌های مرتبط دعوت کنیم تا در جریان امور مربوط به کرسی‌ها قرار گیرند.

شورای راهبری؛ حلقه اتصال هماهنگی بین کرسی‌ها

همچنین برخی از کشورها یک شورای راهبری دارند که هماهنگی میان کرسی‌ها را انجام می‌دهد و در جهت هم افزایی و استفاده بهینه از امکاناتی که در اختیار کمیسیون‌های ملی است، حرکت می‌کنند و با نام نیک و برند یونسکو کارهای مؤثری انجام می‌دهند؛ ما نیز با درنظر گرفتن شرایط و پتانسیل‌های موجود می‌توانیم هر چه زودتر به این مهم دست پیدا کنیم؛ چراکه تا امروز نیز با برند خوشنام یونسکو توانسته ایم کارهایی را انجام دهیم که دیگران در انجام آن موانع و مشکلات بسیاری داشته اند. ما در حال حاضر هفت شهر یادگیرنده و چهار شهر خلاق داریم که شهرداران این شهرها با کمال میل برای هرگونه همکاری با کمیسیون ملی یونسکو اعلام آمادگی کرده اند و ما می‌توانیم از ظرفیت این شهرها در راستای تحقق اهداف کرسی‌ها بهره بگیریم. لازم است در اینجا یادآوری کنم که ما سال گذشته نشست‌های جهانی راه ابریشم را در همدان و به میزبانی این شهر برگزار کردیم و در این سلسله نشست‌ها و با مطرح کردن بسیاری از پروژه‌ها در مسیر این راه، باید با صراحت بیان کنم که جاده ابریشم علاوه بر مسیر اقتصادی، محمل فرهنگی بوده و این جاده راه حلی برای جهان امروز است.

ایوبی همراهی و همدلی جمع منتخبی از رؤسای کرسی‌ها را کلید دستیابی و جذب امکانات در جهت تحقق اهداف کرسی‌ها دانست و در ادامه گفت: شما به عنوان الگوهایی مؤثر از عملکرد خوب یونسکو می‌توانید فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی بسیاری را در حوزه‌های مختلف آموزش، علوم طبیعی، علوم اجتماعی و انسانی، فرهنگ و ارتباطات و اطلاعات انجام دهید.

سرمایه نمادین یونسکو؛ بزرگترین سرمایه یونسکو

ما در یونسکو و به تبع آن در کمیسیون ملی یونسکو، اصل را براین قرار دادیم که کارهایی که از کانال‌های دیگر انجام آنها میسر نیست با اعتبار یونسکو انجام شود و روند تحقق آنها با سرعت بیشتری انجام پذیرد. ما در یونسکو اجلاس‌های متفاوتی را برگزار می‌کنیم که در این اجلاس ها صدای ایران به خوبی شنیده می‌شود. به قول پیر بوردیو، جامعه شناس و مردم شناس فرانسوی، «بزرگترین سرمایه یونسکو، سرمایه نمادین آن است» و این بدان معناست که با استفاده از نام و آوازه خوش و برند معتبر یونسکو می‌توان کارهای ناممکنی را ممکن کرد و صدای فرهنگ و دانش یک ملت را به گوش جهانیان رسانید.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در پایان صحبت‌های خود در این نشست برخط کرسی‌های یونسکو- ایران مستقر در دانشگاه تهران، همراهی همه رؤسای کرسی‌ها را برای گرفتن امکانات بیشتر در راستای تحقق اهداف علمی کرسی‌ها کاملاً عملی و علمی برشمرد و در ادامه خاطرنشان کرد که بهتر است جلسات کرسی‌ها به شکل مرتب هر دو ماه یکبار تشکیل شود تا از راه همفکری و هم اندیشی میان کرسی‌ها بتوان تحقیقاتی بنیادین و مؤثر در سطوح عالی آموزشی و پژوهشی انجام داد.

در ادامه این جلسه، گلابچی، رئیس کرسی یونسکو در فناوری معماری اسلامی و گفتگوی بین فرهنگی گفت: ما در زمینه برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌ها کارهای زیادی انجام داده ایم که در ارتباط با بدنه جامعه بوده و تمامی فعالیت‌های ما با یک مخاطب و یک درخواست کننده از بیرون همراه بوده است و ما تمام توان خود را بکار می‌گیریم تا بتوانیم با کمک کمیسیون ملی یونسکو به عنوان ارتباط دهنده و توسعه دهنده، آن را در سطح کشور تسری بخشیم. برای نمونه افغانستان درصدد اجرای یک نظام مهندسی است که با ارتباط با کرسی فناوری معماری اسلامی ما در حال تدوین یک نظام مهندسی بر مبنای مقررات ملی است. درواقع آنها از تجارب و امکانات کرسی ما در زمینه تدوین این اساسنامه بهره می‌گیرند.

موسوی موحدی، رئیس کرسی یونسکو در زمینه بیوفیزیک دیابت نیز تاکید کرد: کرسی یونسکو در زمینه دیابت به مساله مهمی دست یافته که آثار آن در سطح جهان تسری پیدا کرده است. در حال حاضر می‌توان گفت که دیابت یک بیماری استرس زا و نشأت گرفته از استرس است که این کرسی مقالات علمی بسیاری را در این باره در سطح بین المللی منتشر کرده است. همچنین این کرسی منشوری هفت گانه از شعرا و حکماً به زبان انگلیسی را آماده کرده است که به کرونا نه تنها از منظر پزشکی بلکه به عنوان یک مساله عبرت آموز پرداخته که می‌توان از آن درس‌های بسیاری گرفت.

نوربخش رئیس کرسی یونسکو در زمینه سلامت اجتماعی و توسعه هم ضمن قدردانی از دکتر ایوبی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو- ایران و دکتر قهرمانی، معاون بین الملل دانشگاه تهران، اظهار کرد: کرسی‌ها به مثابه سرمایه‌های بزرگی هستند که از طریق آنها می‌توان اهداف علمی بسیاری را در سطح ملی و بین المللی تحقق بخشید. همچنین باید تاکید کنم که این کرسی همواره گزارش فعالیت‌های خود را به یونسکو در پاریس ارائه کرده است و البته من لازم می دانم که در اینجا جهت استحضار همکاران و دکتر ایوبی به کمیته‌های مستقر در این کرسی که شامل کمیته زنان، کمیته کودکان، کمیته محیط زیست، کمیته توسعه و کمیته روانشناسی است، اشاره کنم که در هر کدام از این کمیته‌ها نخبگان و برجسته گان این حوزه‌ها حضور دارند که با مدد آنها توانسته ایم در زمینه انتشار کتب مرتبط نیز گام‌های مؤثری برداریم؛ که از آن دست می‌توانیم به مجموعه هشت جلدی مسائل اجتماعی که توسط انجمن جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی به چاپ رسیده است، اشاره کنیم.

در ادامه سایر رؤسای کرسی‌ها نیز ضمن ارائه گزارش عملکردی از کرسی مربوط به ارائه نقطه نظرات و بحث و تبادل نظر با یکدیگر پرداختند.

در این نشست مجازی، حجت الله ایوبی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو- ایران، محمد باقر قهرمانی، معاون بین الملل دانشگاه تهران، یونس نوربخش، رئیس کرسی یونسکو در زمینه سلامت اجتماعی و توسعه، سعیدرضا عاملی، رئیس کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، علی اکبر موسوی موحدی، رئیس کرسی یونسکو در زمینه بیوفیزیک و دیابت، بابک ضیا، رئیس کرسی یونسکو در زمینه کارآفرینی، محمدحسین صراف زاده، رئیس کرسی یونسکو در بازیافت آب، حسین معماریان، رئیس کرسی یونسکو در آموزش مهندسی و محمود گلابچی، رئیس کرسی یونسکو در فناوری معماری اسلامی و گفتگوی بین فرهنگی حضور داشتند.

کد خبر 423582

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.