۹ دلیل تورم زانو/ ‌تاثیر دمنوش بابونه در خواب

مهاجرت سالانه ۶۵۰ پزشک عمومی و متخصص، ۹ دلیل تورم زانو، ‌بهترین راه میکروب زدایی سبزیجات ‌و ‌میوه، اجباری شدن بیمه سلامت ‌و ‌تاثیر دمنوش بابونه در ‌خواب را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش ‌خبرنگار ایمنا؛ رئیس دفتر محیط وزارت بهداشت گفت: سالم سازی مواد غذایی ‌خام به خصوص میوه و سبزیجات را در سفرهای خود، رعایت کنید.

رضا غلامی، اظهار کرد: ‌مصرف کنندگان میوه و سبزیجات باید قبل از خوردن، آن را با محلول‌های ضد عفونی کننده شستشو دهند که به طور کامل میکروب‌ها از بین برود.

وی ادامه داد: شستشوی میوه و سبزیجات با استفاده ازمایع ظرفشویی باعث لیز شدن مواد میوه و سبزی می‌شود ‌و در نتیجه انگل‌های موجود بر روی سطح پوست آن‌ها به اصطلاح سر خورده و از بین می‌روند، اما در این روش، میکروب‌های میوه و سبزیجات، درون مواد غذایی باقی ‌می‌ماند.

رئیس دفتر سلامت بهداشت محیط وزارت بهداشت، افزود: گند زدایی میوه و سبزیجات، ۴ مرحله است که اولین مرحله، شستشو با آب ساده است و پس از آن باید مراحل انگل زدایی، گند زدایی و شستشوی دوباره با آب ساده انجام شود.

وی تاکید کرد: بازرسان بهداشت محیط از مراکز تهیه و عرضه مواد غذایی و آب میوه فروشی‌ها و همچنین رستوران‌های بین راهی به طور جدی بازرسی می‌کنند و این اقدام در ساعات تعطیلی ادارات شدت می‌یابد.

غلامی اظهار کرد: به مسافران توصیه می‌شود، سالم سازی مواد غذایی خام به خصوص میوه و سبزیجات را در سفرهای خود به طور جدی رعایت کنند که به بیماری‌های غیر واگیر و عارضه‌های گوارشی مبتلا نشوند.

مهاجرت سالانه ۶۵۰ پزشک عمومی و متخصص

معاون کل وزارت بهداشت اظهار ‌کرد: نسبت به سایر کشورها، در ایران کمبود پزشک داریم، اما از نظر محاسبات آینده، برآورد واقعی وزارت بهداشت از وضعیت تراز پزشکان نشان می‌دهد، از نظر پول و سطح درآمد مورد انتظار پزشکان متخصص، در سال ۱۴۰۴ به ۵۲ هزار و ۱۱۳ پزشک متخصص نیاز داریم.

وی افزود: شاخص ‌تعداد پزشک عمومی، متخصص و دندانپزشک در کشور ۱.۶ به ازای هر ۱۰۰۰ نفر است. با این حال برخی ‌از پزشکان همچنان از وضعیت درآمدی خود شاکی هستند و خیلی‌ها نیز به دلیل همین موضوع میل به مهاجرت دارند.

همچنین مسعود قاسمی، ‌رئیس انجمن آترواسکلروز ایران، با اشاره به اینکه پزشک کم داریم، اظهار ‌کرد: ‌این کمبود فقط با افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی ‌قابل ‌جبران نیست.

وی ‌با تاکید ‌به آمار جامعه پزشکی گفت: در ‌چهار دهه قبل ۱۴ هزار پزشک در کشور داشتیم ‌که اغلب ‌آنها از خارج جذب می‌شدند. یعنی به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت ۹.۳ پزشک داشتیم که الان این عدد حدود ۶ برابر شده است که بهبود نشان می‌دهد.

 رئیس انجمن آترواسکلروز ایران خاطرنشان کرد: تعداد بیمارستان‌ها یکی از معیارهای توانایی درمان در دنیا محسوب می‌شود، در ایران، ۳۷ هزار پزشک متخصص فعال هستند که استاندارد معمول آن حداقل ۶۴ هزار پزشک متخصص ‌است.

وی ادامه داد: ‌کمبود ‌پزشک داریم، بار درمان بیماران بر دوش پزشکان می‌افتد ‌و همین مسئله می‌تواند با مشکلاتی ‌در ارائه خدمت همراه شود. رفع کمبود ‌پزشک ‌فقط ‌با افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی قابل جبران نیست، بلکه در توزیع مناسب پزشک دچار مشکل هستیم.

وی تصریح کرد: ‌برخی از پزشکان ‌در حرفه‌ای غیر از طبابت مشغول فعالیت هستند که علت آن نیز، نامناسب بودن شرایط کار در ‌حرفه پزشکی است. باید توزیع امکانات و تجهیزات پزشکی با ‌توجه به نیاز پزشکان صورت بگیرد، متاسفانه در حال حاضر شاهد مهاجرت پزشکان به خارج از کشور هستیم، به طوری که در ‌سال ۳۵۰ پزشک عمومی و ۳۰۰ پزشک متخصص، مهاجرت می‌کنند.

وی با اشاره به وضعیت درآمد پرستاران و ‌تکنسین‌های گروه پزشکی اظهار کرد: شرمنده ام که بخواهم از درآمد این نیروهای کادر درمانی، آماری بدهم. درآمد پزشک عمومی به طور متوسط در سال ۳۲ میلیون تومان است که ماهانه ۲.۶ میلیون تومان می‌شود.

وی با بیان اینکه کمبود ۱۰۰هزار نیروی پرستاری ‌در کشور، افزود: استاندارد نیروی پرستاری به ازای ۵ تخت بیمارستانی، حداقل ۲پرستار است که این آمار در کشور ما به ازای هر ۸ تخت بیمارستانی، یک پرستار است.

قاسمی خاطرنشان ‌کرد: این کمبود نیروی پرستاری باعث می‌شود پرستاران به ۱۵۰ ساعت اضافه کاری اجباری در ماه تن بدهند و این وضعیت برای ارائه حداقل خدمات است. او به خطراتی که جامعه پزشکی را در هنگام ارائه خدمت تهدید می‌کند، اشاره کرد و افزود: کادر پزشکی ‌در معرض انواع بیماری‌های واگیر قرار دارد. بروز مشکلات گوارشی به دلیل استرس کاری، ابتلا به بیماری‌های اسکلتی عضلانی، به دلیل سر پا ایستادن‌ها، ابتلا به افسردگی و موارد دیگر از جمله خطرات حرفه پزشکی است.

وی در رابطه با شاخص امید به زندگی ‌در کشور گفت: سن امید به زندگی از سال ۱۳۳۹ برای یک دوره ۲۰ ساله از ۴۹.۵ سال به ۵۱.۵ سال رسیده و در یک دوره ۱۰ ساله تا سال ۱۳۷۰، به ۶۱.۵ سال رسیده است.

رئیس بیست‌ویکمین کنگره بین‌المللی تازه‌های قلب و عروق، ادامه داد: ‌بر اساس گزارش بانک جهانی که میانگین عمر ایرانی‌ها را در سال ۱۳۵۵، ۵۵سال اعلام کرده بود، این عدد در سال ۱۳۹۶ به ۷۶سال رسیده است.

قاسمی به تاکید به کاهش آمار مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیر واگیر در کشو، گفت: در سال‌های ۴۹ تا ۵۴ به ازای هر ۱۰۰۰ تولد شاهد ۱۳ مرگ و میر بودیم که این آمار در سال‌های ۸۴ تا ۸۹ به ۵مرگ و میر به ازای هر ۱۰۰۰ نفر کاهش یافت.

بیمه سلامت اجباری شد

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت از تصویب آیین نامه اجرایی بیمه پایه اجباری سلامت و ارزیابی وسع در هیات وزیران خبر داد.

 طاهر موهبتی در این باره اظهار کرد: ‌بر اساس این آیین نامه، تمام افراد بیمه نشده و تمامی روستاییان و عشایر که بیمه ندارند، تحت پوشش بیمه سلامت قرار می‌گیرند.

رییس هیات مدیره سازمان بیمه سلامت گفت: با توجه به این مصوبه دولت،حق بیمه خانواده‌هایی که مجموع درآمد و دریافتی آن‌ها بر اساس ارزیابی وسع کمتر از ۴۰ درصد حداقل حقوق و دستمزد مصوب شورای عالی کار است یا بر اساس وضعیت مالی در یکی از دهک‌های درآمدی یک و دو و سه قرار دارند، به صورت کامل توسط دولت پرداخت می‌شود.

وی افزود: همچنین ۵۰ درصد حق بیمه خانوارهایی که درآمد آن‌ها بر اساس ارزیابی وسع بین ۴۰ تا ۱۰۰ درصد حداقل حقوق مصوب است یا بر اساس وضعیت مالی در دهک درآمدی ۴ قرار دارند نیز توسط دولت پرداخت می‌شود و خانوارهایی که درآمد آن‌ها بر اساس ارزیابی وسع ۱۰۰ درصد حداقل حقوق و بالاتر باشد یا در دهک درآمدی ۵ و بالاتر باشند، با پرداخت حق بیمه می‌توانند از بیمه سلامت استفاده کنند.

موهبتی خاطرنشان کرد:وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز بر اساس این مصوبه مکلف است حداکثر تا یک ماه، پاسخ آزمون وسع را به سازمان بیمه سلامت ارائه کند و بیمه سلامت بر اساس نتیجه آزمون وسع انجام شده توسط وزارت رفاه باید افراد را تحت پوشش قرار دهد.

آیا دمنوش بابونه خواب‌آور است؟

از سال‌های بسیار دور این باور در بسیاری افراد وجود داشته که مصرف دمنوش بابونه به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند و اگرچه این ادعا هنوز به لحاظ علمی تایید نشده‌ اما باور به آن همچنان می‌تواند برای برخی از مصرف‌کنندگان نتایج سودمندی داشته باشد.

«اریک ژو» از بخش طب خواب دانشکده پزشکی هاروارد اظهار کرد: تاکنون مطالعات بسیار محدودی به بررسی تاثیر دمنوش بابونه بر کیفیت خواب پرداخته‌اند و در رابطه با مشکل بی‌خوابی، مشاهدات محدودی از تاثیر این چای وجود دارد.

در همین رابطه در سال ۲۰۱۱ مطالعه‌ای روی تعدادی شرکت‌کننده‌ی مبتلا به بی‌خوابی مزمن انجام گرفت. شرکت‌کنندگان در این مطالعه برای مدت ۲۸ روز، روزانه دو بار از کپسول حاوی عصاره بابونه یا یک شبه‌دارو دریافت کردند.

متخصصان در این بررسی به شواهد قطعی در مورد تاثیر عصاره بابونه بر خواب بهتر دست پیدا نکردند. با وجود اینکه افرادی که از کپسول‌های حاوی بابونه مصرف کرده بودند در مواردی خواب بهتری داشته و دفعات کمتری را در طول شب از خواب بیدار می‌شدند اما این اثربخشی بسیار ناچیز بوده‌ است.
با این حال در مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۶ روی تعدادی مادر که به تازگی زایمان کرده بودند، انجام گرفت مشخص شد نوشیدن روزانه چای بابونه برای مدت دو هفته موجب می‌شود آنان خواب بهتری داشته باشند و علائم افسردگی در آنان کمتر باشد.

همچنین در سال ۲۰۱۷ مطالعه‌ای روی تعدادی شرکت‌کننده میانسال انجام گرفت و مشخص شد افرادی که از دوز بالاتر عصاره بابونه مصرف کرده بودند نسبت به دیگران خواب بهتری داشته‌اند.

اگرچه نتایج متناقض بدست آمده روی اثربخشی چای بابونه مانع از آن شده که محققان از پاسخ قطعی در مورد تاثیر زیست شیمیایی بابونه بر مغز اجتناب کنند اما این ادعا می‌تواند صحیح باشد که باور داشتن به اثربخشی ترکیب یا راهکاری بر کیفیت خواب بهتر می‌تواند به بهتر خوابیدن کمک کند.

کیفیت ‌خواب تحت تاثیر فاکتورهای متعددی از جمله استرس در خانه یا محل کار، کار کردن با گوشی‌های هوشمند و لپ‌تاپ پیش از خواب یا حتی استرس‌های فیزیولوژیکی است. همچنین نگرانی از خواب می‌تواند موجب شود ذهن به این موضوع حساس شده و حتی خوابیدن را سخت‌تر کند.
به گزارش لایوساینس، به گفته ژو با باور داشتن به این موضوع که نوشیدن یک فنجان دمنوش بابونه خواب‌آور است می‌توان این اثربخشی را مشاهده کرد.

۹ دلیل تورم زانو

تورم واکنشی عادی به آسیب دیدگی ها، از جمله موارد رخ داده اطراف زانو، است. در واقع، آسیب دیدگی ها شایع‌ترین دلیل برای تورم زانو هستند. زانو بزرگترین مفصل و البته یکی از پیچیده‌ترین آنها در بدن انسان است، از این رو، یکی از مستعدترین بخش های بدن برای مواجه با مشکل نیز محسوب می شود. این می تواند مسائل مختلفی از بیماری های مزمن تا آسیب دیدگی های حاد را شامل شود که موجب تورم زانو می شوند. تورم زانو می تواند انجام حرکات روزانه مانند راه رفتن و نشت و برخاست را دشوار یا حتی دردناک سازد.

برای مقابله با این شرایط باید دلیل تورم زانوی شما شناسایی شود تا امکان انتخاب روش درمان مناسب برای آن وجود داشته باشد. در ادامه با چند دلیل شایع تورم زانو بیشتر آشنا می شویم.

آسیب دیدگی

تورم واکنشی عادی به آسیب دیدگی ها، از جمله موارد رخ داده اطراف زانو، است. در واقع، آسیب دیدگی ها شایع‌ترین دلیل برای تورم زانو هستند.

آسیب دیدگی موجب یک واکنش التهابی ‌در بدن می شود که بروز تورم را در پی دارد. بلافاصله پس از آسیب، جریان خون به این قسمت افزایش می یابد ‌که هجوم مایعات، پروتئین ها و گلبول های سفید مورد نیاز برای آغاز روند بهبودی را به همراه دارد. در نتیجه، بخش آسیب دیده قرمز و متورم می شود.

دو آسیب دیدگی شایع زانو شامل پارگی ACL یا رباط صلیبی جلویی و پارگی مینیسک ‌(غضروفی که بین استخوان های ران و ساق قرار دارد) می شوند.

آرتریت

آرتریت یک اصطلاح کلی برای التهاب یک مفصل است که به ویژه در زانو شایع است. آرتریت به مرور زمان شکل می گیرد (اغلب با افزایش سن) و معمولا موجب تورم، سفتی، دردناک و دشوار شدن حرکت زانوها می شود.

زانوها بیشتر مواقع ‌تحت تاثیر دو نوع آرتریت قرار می گیرند که شامل استئوآرتریت (آرتروز) و آرتریت روماتوئید می شوند. در استئوآرتریت که شایع‌ترین نوع آرتریت است، غضروف موجود در زانو به مرور زمان دچار فرسایش می شود. از سوی دیگر، در آرتریت روماتوئید سیستم ایمنی به مفصل حمله می کند و به بافت های همبند و استخوان های آن آسیب وارد می کند.

نقرس

از نظر فنی، نقرس نوعی از آرتریت است ‌و به واسطه سطوح بالای اسید اوریک در بدن و ‌تشکیل کریستال های اورات ‌در مفصل شکل می گیرد که ‌بروز درد شدید، تورم و قرمزی را به همراه دارد.

اگرچه نقرس ‌بیشتر مفصل انگشت بزرگ پا را تحت تاثیر قرار می دهد، اما می تواند در دیگر مفاصل بدن، از جمله زانو، مچ دست ‌و انگشتان نیز شکل بگیرد. نقرس بیشتر در مفاصل اندام های انتهایی، مانند انگشتان دست و پا، رخ می دهد زیرا این مفاصل به طور معمول از دمای پایین‌تری برخوردار هستند که محیطی بهتر برای تشکیل ‌کریستال است.

افرادی دارای اضافه وزن و آنهایی ‌که سابقه خانوادگی ابتلا به نقرس را دارند، احتمال بیشتری دارد ‌به این شرایط مبتلا شوند.

سودونقرس

سودونقرس ‌که ‌به ‌نام نقرس کاذب ‌یا ‌بیماری رسوب ‌دی ‌هیدرات پیروفسفات کلسیم (CPPD) نیز شناخته ‌می شود ‌می ‌تواند موجب ‌تورم مفصل ‌زانو شود. ‌همانند ‌نقرس، سودونقرس نیز نوعی از آرتریت در نظر گرفته می شود. برخلاف نقرس، سودونقرس در درجه نخست مچ دست ها و زانوها را تحت تاثیر قرار می دهد. در سودونقرس، نوعی از کریستال های کلسیم در غضروف و مایع مفصل انباشته می شود که همانند نقرس به بروز درد ناگهانی و تورم منجر می شود.

سودونقرس معمولا افراد بالای ۶۰ سال را تحت تاثیر قرار می دهد. ‌افراد مبتلا به استئوآرتریت، مشکلات تیروئید یا متابولیک و بیماری کلیوی احتمال بیشتری دارد این شرایط را تجربه کنند.
بورسیت

بورسیت شرایط دیگری است که می تواند موجب تورم زانوها شود و اغلب با آرتریت اشتباه گرفته می شود، اگرچه شرایطی کاملا متفاوت است. بورسیت واکنشی است که در آن کیسه های کوچک حاوی مایع، رگ های خونی و پایانه های عصبی که مانند بالش عمل کرده و اصطکاک بین استخوان‌ها و تاندون‌ها و عضلات اطراف مفصل را کاهش می‌دهد و به نام بورس شناخته می شوند، ملتهب می شوند. بورسیت معمولا به مرور زمان و در نتیجه فشار اضافه و اصطکاک روی مفصل در قسمت جلوی زانوها رخ می دهد.

رگ های خونی کوچک دچار خونریزی شده و بورس مایع اضافه تولید می کند که به تورم منجر می شود. این کیسه های ملتهب که می توانند به هر شکل و اندازه ای درآیند می توانند هنگام اعمال فشار فوق العاده دردناک باشند.

بورسیت بین افرادی که از زانوهای خود زیاد کار می کشند، بسیار رایج است و البته زمین خوردن نیز می تواند موجب این شرایط شود.

کیست ‌بیکر

کیست ‌بیکر که به نام های کیست پوپلیتئال یا کیست سینوویال نیز شناخته می شود، توده های حاوی مایع هستند که پشت زانوها شکل می گیرند. آنها بسیار شایع هستند و نباید بیش از حد نگران مواجهه با آنها شد.

در اعماق مفصل زانو لایه ای نازک از بافت به نام «کپسول» بین استخوان ها وجود دارد. زمانی که آسیب دیدگی موجب تورم در مفصل زانو می شود، فشار، مایع اضافه در کپسول را به پشت مفصل زانو هدایت می کند که به شکل گیری آنچه شبیه توپی متورم در پشت زانو به نظر می رسد، منجر می شود.

کیست بیکر معمولا چندان دردناک نیست و اغلب به واسطه آرتریت یا یک آسیب دیدگی حاد در زانو رخ می دهد. در برخی موارد، آنها به خودی خود از بین می روند، اما در صورت عدم درمان دلیل زمینه ای اغلب دوباره ظاهر می شوند.

عفونت

عفونت ‌در مفصل زانو یکی از دلایل شایع تورم در این بخش از بدن است. زمانی که زانو عفونی می شود، این مفصل به سرعت متورم، قرمز و داغ می شود. در ‌صورت عدم درمان، عفونت می تواند کل بدن را تحت تاثیر قرار داده و موجب تب و لرز شود.

اگرچه عفونت می تواند به واسطه یک جراحت زانو رخ دهد، اما امکان سرایت آن از قسمت های دیگر بدن، مانند دستگاه ادراری یا دستگاه تنفسی به مفاصل از ‌طریق جریان خون نیز وجود دارد.

بیماری لایم

بیماری لایم که یک عفونت باکتریایی منتقله به انسان ناشی از گزش کنه است در صورت عدم درمان می تواند به مرور زمان مفاصل انسان را تحت تاثیر قرار دهد. در ‌مواردی که تورم زانو بدون دلیلی مشخص و منطقی شکل گرفته است، پزشکان بیماری لایم را به عنوان یک دلیل احتمالی مد نظر قرار می دهند.
بیماری لایم می تواند به روش های مختلفی از ‌جمله تورم مفصل خود را نشان دهد. به طور خاص، زانوها مستعد آرتریت شدید مرتبط با بیماری لایم، درد و تورم هستند.

این علائم به طور معمول با پیشرفت بیماری و ‌طی گذشت چند روز تا چند ماه پس از گزش اولیه ظاهر می شوند. اما از نشانه های اولیه بیماری لایم می توان به راش پوستی به شکل تخته هدف و علائم شبه آنفلوآنزا مانند خستگی، تب، سردرد، عضله درد، و سفتی گردن اشاره کرد. درمان بیماری لایم معمولا شامل یک دوره مصرف آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری ها می شود.

بیماری خودایمنی

افزون بر آرتریت روماتوئید، بیماری های خودایمنی ‌حمله سیستم ایمنی به خود بدن دیگر نیز می توانند به تورم و درد در سراسر بدن، از جمله زانوها منجر شوند.اگرچه کمتر شایع است، اما بیماری های خودایمنی، مانند لوپوس، ممکن است موجب تورم شوند. همانند بیماری لایم، این شرایط ممکن است زمانی که دلیلی مشخص برای تورم زانوها وجود ندارد، مد نظر قرار بگیرند. در ‌کنار درد و تورم، افراد مبتلا به بیماری های خودایمنی اغلب خستگی مزمن، عضله درد و ‌تب خفیف را تجربه می کنند.

کد خبر 386759

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.