۱۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۲
علت پیری زودرس پوست چیست؟

پیدایش زودهنگام چین و چروک‌های پوستی و در سنین جوانی برای هر فردی ناخوشایند است؛ خبر خوش اینکه با ترک بعضی عادت‌های نادرست مانند سیگار کشیدن می‌توان از این اتفاق پیشگیری کرد.

به گزارش ایمنا، ما همیشه سعی می‌کنیم با کمک کرم‌ها و لوسیون‌های ضد چروک تا جایی که می‌توانیم ظهور این چروک‌ها را به تعویق بیندازیم؛ غافل از اینکه شاید طرز زندگی‌ کردن و عادت‌های ما، دلیل پیر شدن پوستمان باشد. در ادامه  علل شایع پیری زودرس پوست و روش‌های مقابله با آن‌ را بررسی می کنیم:

نور خورشید

قرار گرفتن در معرض نور خورشید، یک عامل بسیار مهم در بروز لکه‌های پوستی، چین و چروک و کاهش قابلیت ارتجاعی پوست، به ویژه افتادگی پوست است. در واقع ۷۰ درصد از روند پیری پوست، بستگی به میزانی نوری دارد که از خورشید به طور مستقیم به پوست انتقال یافته است. تابش خورشید باعث شتاب در تخریب الیاف کلاژن  پوست از طریق فرایند اکسیداسیون می‌شود و پدیده‌ای به نام "الاستوزیس" خورشیدی ایجاد می‌شود. همچنین اکسیداسیون، باعث آسیب به سلول‌های پوست و تقسیم غیر طبیعی این سلول‌ها می‌شود. بنابراین تابش نور خورشیدی، خطر ابتلا به ضایعات بدخیم و پیش بدخیم پوست را افزایش می‌دهد و پوست را خشن، نارک و پر چین و چروک می‌کند.

راه حل: لازم نیست آفتاب را از زندگی خود حذف کنید، فقط باید هر بار که از خانه خارج می‌شوید، یک کرم ضد آفتاب مناسب با اس پی اف یا فاکتور حفاظت در برابر خورشید، حداقل ۱۵ را استفاده کنید. فراموش نکنید که نور خورشید در ساعات ۱۰ تا ۴ بعد از ظهر، بیشترین آثار مخرب را دارد.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن، باعث چین و چروک‌های زودرس، به ویزه در مکان‌هایی از پوست مانند دو طرف چشم، خطوط خنده، بالای لب فوقانی می‌شود که نازک‌تر هستند. این خطوط معمولاً ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر در افراد سیگاری نسبت به غیر سیگاری‌ها، ظاهر می‌شود. بروز این تغییرات پوستی به این دلیل است که در میان افراد سیگاری سطح ویتامین ث بدن، کاهش می‌یابد؛ ویتامین ث جزء کلیدی تولید الیاف کلاژن است که مسئول حفظ جوانی و سلامت پوست است.

راه حل: اگر شما یک فرد سیگاری هستید، می‌توانید از پزشک خود در مورد راه‌های ترک سیگار مشورت بگیرید و یا از مطالب آموزشی موجود در اینترنت و کتاب‌های مربوط به ترک سیگار، استفاده کنید.

رژیم غذایی کم پروتئین 

رژیم غذایی غنی از قندهای ساده و شیرینی باعث می‌شود بافت همبند پوست سفت و سخت شود و قابلیت ارتجاعی خود را از دست بدهد.

راه حل: برای حفظ شادابی پوست خود به سراغ منابع پروتئین کامل به خصوص لبنیات و گوشت‌های کم چرب، تخم مرغ، آجیل فاقد نمک، سویا، و غذاهای دریایی بروید.

رژیم غذایی کم میوه و کم سبزی

میوه‌ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان ها است. از طرفی قرار گرفتن در معرض نور خورشید، سیگار، بیماری‌های مزمن، آلودگی هوا و ... فرد را در معرض آسیب‌های اکسیداسیون قرار می‌دهد. آنتی اکسیدان‌های محلول در رژیم غذایی مانند لیکوپن، لوتئین، بتاکاروتن، و سایر آنتی اکسیدان های موجود در میوه‌ها و سبزیجات تا حد زیادی فرایند آسیب‌های اکسیداتیو را کاهش می‌دهد.

راه حل: سراغ میوه‌ها و سبزیجات غنی از ویتامین ث بروید که برای تولید کلاژن ضروری است. انواع توت‌ها سرشار از این ویتامین است.

رژیم‌های لاغری

رژیم‌های غیراستاندارد و مداوم باعث پیری زودرس پوست می‌شود. این رژیم‌ها معمولاً همراه با پایین و بالا رفتن مداوم وزن است؛ کاهش وزن باعث ایجاد چین و چروک و شل شدن پوست می‌شود. همچنین مصرف بیش از حد نمک، سیب ‌زمینی سرخ کرده، قهوه و شیرینی ‌جات نیز در طولانی ‌مدت به پوست آسیب می‌رساند و باعث پیری زودرس پوست می‌شود.

راه ‌حل: بهترین حالت کاهش وزن حدود نیم کیلو در هفته است.

استرس

استرس عاطفی طولانی مدت، باعث ترشح زیاد هورمون‌های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین می‌شود. این هورمون‌ها روند پیری را با سرکوب سنتز طبیعی بافت همبند، چاقی صورت، و آسیب به تراکم استخوانی بیشتر می‌کند.

راه حل: برای کاهش استرس می‌توانید از یک مشاور روانشناس کمک بگیرید یا ورزش را به فهرست کارهای روزانه‌تان اضافه کنید. مدیتیشن و انجام کارهای مورد علاقه‌تان نیز تأثیر بسزایی روی استرس دارد.

کمبود خواب

کمبود خواب به سلول‌های پوستی فشار می‌آورد و تولید سلول‌های جدید را مختل می‌کند. از طرفی باعث ایجاد استرس می‌شود و کل سیستم بدن را به هم می‌ریزد. در نتیجه دور چشمانتان تیره شده و روز به روز چروک‌ها عمیق‌تر می‌شوند.

راه حل: هرشب بین هفت تا هشت ساعت خواب مداوم داشته باشید و از خوابیدن هنگام روز خودداری کنید.

منبع: آوای سلامت

کد خبر 385048

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.