مجتبی ناجی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اینکه لجبازی کودکان بین دو تا سه سالگی اختلال نبوده و یک رفتار طبیعی است، اظهار کرد: معمولاً این رفتار در بین کودکان به دلیل ابراز وجود بروز میکند و در سن دو سالگی بچهها با کسب توانایی تکلم و راه رفتن میخواهند مستقلانه عمل کنند و خودمختاری خودشان را به نمایش گذارند.
وی با تاکید به اینکه بررسی ریشههای لجبازی طبیعی بودن این رفتار را اثبات میکند، افزود: در واقع این رفتار از خصلتهای دوران کودکی است و نوع برخورد والدین میتواند باعث استمرار این حالت شود. معمولاً در چهار یا پنج سالگی حالت لجبازی بچهها تغییر مییابد و ماهیت و کیفیت آن نیز متفاوت است.
معاون اجتماعی بهزیستی استان اصفهان با اشاره به اینکه نافرمانی مقابلهای کودک با لجبازی تفاوت دارد، اظهار کرد: معمولاً نافرمانی مقابلهای بچهها با والدین در سن پنج سالگی است که از روی عمد و با آگاهی این لجبازی را انجام میدهد و قصد آزار والدین را دارند.
وی گفت: آنچه که باعث تثبیت لجبازی در بین کودکان میشود توجه افراطی اطرافیان به این نوع رفتار بچهها است، در واقع یک مکانیزم شرطی اتفاق میافتد و کودک یاد میگیرد که برای جلب توجه والدین و اطرافیان لجبازی کند.
ناجی تصریح کرد: والدین وقتی به علت لجبازی کودک پی بردند، بهترین روش، تغییر رفتار است و هنگامی که فرزند کار مطلوبی انجام داد باید او را مورد توجه قرار دهند تا کودک برای جلب توجه بزرگترها به انجام رفتارهای مطلوب و خوشایند تشویق شود.
این مشاوره و روانشناس معتقد است که محروم کردن، تنبیه و مجازات کردن از تکنیکهای منفی کاهش رفتار نامطلوب است که در کوتاه مدت جواب میدهد ولی از سوی دیگر باعث تولید خشم و ناکامی در بین کودکان میشود و عوارض جانبی دیگری را به همراه دارد و نباید سریع به سراغ این نوع تکنیکهای منفی برای تربیت کودک رفت.
وی ادامه داد: از راهکارهای مهم برای کاهش لجبازی در بین کودکان دادن حق انتخاب به آنان در خوردن نوع غذا و بازی با اسباب بازی و موارد دیگر است که موجب افزایش قدرت تصمیمگیری در بین آنها میشود. در سن دو و سه سالگی که لجبازی ناشی از خودمختاری و استقلال طلبی است ، باید تلاش کرد خودباوری آنها را بالا برد و استقلالشان را تقویت کرد که این اتفاق از طریق تمرین و کسب تجربهها برای او فراهم میشود.
ناجی تاکید کرد: والدین میتوانند با کودکانی که در سن هفت سالگی هستند به صورت استدلالی گفتوگو کنند تا فرزندان از انتظارهای والدین آگاه شده و قانع شوند.
وی یادآور شد: بسیاری از رفتارهایی که در دوران رشد از بچهها میبینیم مقتضیات زمان رشدشان است و بروز برخی از رفتارها در بین آنها نشانه اختلال نیست.
ناجی خاطرنشان کرد: باید والدین بیاموزند که "نه گفتن" به بچهها را خیلی تشدید نکنند و همیشه با خواستههای فرزندان مقابله نکنند. مخالفتهای مدوام والدین، لجبازی در بین فرزندان را تقویت میکند. بنابراین باید والدین با انعطاف و مدارا کردن و میدان دادن به کودکان از نهادینه کردن لجبازی در خزانه رفتاری بچهها جلوگیری کنند.
نظر شما