نگاهی به اجلاس شهرداران کلانشهرها

امروزه شهرنشینی با رشد روزافزونی مواجه است، به طوری که تخمین زده می شود شهرها تا سال ۲۰۲۵ حدود ۶۰ درصد از جمعیت جهان را در خود جای دهند، این در حالی است که سرعت ایجاد زیرساخت های شهری به اندازی رشد شهرنشینی نیست.

به گزارش ایمنا، روند رو به رشد شهرنشینی بدون توجه به زیرساخت‌ها شهرهای کشور به ویژه کلانشهرها را با مشکلات و نابه سامانی‌های گوناگونی در زمینه های مختلف روبرو کرده این در حالی است که نیازها و درخواست های شهروندان نیز روز به روز افزایش می‌یابد و همین امر لزوم توسعه خدمات با کیفیت‌تر را دوچندان می‌کند. در این میان شهرداریها به واسطه تنوع وظایف خود که در حال حاضر ۳۷۲ وظیفه را بر عهده دارند، نقش مهمی در توزیع خدمات با کیفیت در شهرها ایفا می کنند. البته این نهاد برای ارایه خدمات متناسب با شان شهروندان با مشکلات متعددی از قبیل تعدد مدیریت‌ها در شهر، محدودیت منابع مالی، سنتی بودن ساختار اداری، به روز نبودن قوانین شهرداریها و ... روبرو هستند.

در این راستا همه ساله شهرداران کلانشهرها گرد هم جمع می‌شوند تا به بررسی مشکلات مشترک‌ شهرا بپردازند و برای رفع آن چاره اندیشی کنند. البته نمی‌توان انتظار داشت که این مشکلات شهری یک شبه حل و فصل شود، چون شهرها موجود زنده هستند و هر روز با مشکلات پیچیده روبرو می‌شوند، اما با یک برنامه‌ریزی منسجم و استراتژیک در حوزه مدیریتی می‌توان بر مشکلات غلبه کرد.

شهرداران کلان‌شهرها از مهرماه سال ۱۳۷۸، با توجه به ویژگی شهرهای بزرگ، جمعیت، وسعت، ناهنجاری‌های اجتماعی شهری، دشواری و پیچیدگی‌های مدیریتی، به منظور حل مشکلات فراروی مدیریت شهری به همت شهرداری مشهد نشست شهرداران کلان شهرها را پایه‌ریزی کردند.

در این راستا به منظور استفاده از تجارب کشورهای توسعه یافته و تحقیقات مراکز علمی، پژوهشی، دانشگاهی و کارشناسی، دبیرخانه شهرداران کلانشهرها تشکیل شد تا شهرداران کلانشهرها با همفکری، مشارکت، هماهنگی، تبادل نظر و انتقال تجارب در راستای بهبود مدیریت شهری، ارتقاء کیفی خدمات و حل نارسایی و مشکلات اداری، مالی، اجرایی و قانونی و در نهایت ایجاد بستر مناسب خدمت رسانی به شهروندان و توسعه آبادانی شهرها قدم بردارند.

 بررسی دردهای مشترک در نشست کلانشهرها

 شهرداران کلان‌شهرهای کشور طی ۱۸ سال گذشته به صورت ادواری در نشست مشترک، مشکلات شهرهای بزرگ در حوزه های مختلف «درآمدهای پایدار»، «مدیریت واحد شهری»، «اصلاح قوانین شهرداری »،«زیست و سکونت»، «اداره شهرها» و ... را بررسی و راهکارهای رفع آنها را در قالب بسته پیشنهادی تدوین و به دولت و مجلس ارایه می‌کنند، در این مدت ۹۴ نشست در تمام کلانشهرها به صورت ادواری برگزار شده است. در نشست گذشته که در تهران برگزار شد حول محور آلودگی هوا، مدیریت بحران و زلزله، شهر هوشمند و آسیب‌های اجتماعی بحث و تبادل نظر شد و قرار است مطالبات اساسی شهرها در جلسه ویژه با رییس جمهور مطرح شود.

مهمترین مطالبه شهرداران کلان‌شهرها تسریع در تصویب و ابلاغ لوایح دوقلو در حوزه مدیریت شهری شامل «درآمدهای پایدار شهری» و «مدیریت شهری» است. شهرداران کلان‌شهرهای کشور معتقدند حل مشکلات کنونی شهرها به دو محور کلی شامل ایجاد مدیریت یکپارچه شهری و همچنین اصلاح ساختار نظام درآمدی شهرداری‌ها بستگی دارد، بنابراین اگر قرار است مشکلات کشور حل شود، باید ابتدا مشکلات مدیریت شهری به‌عنوان خاکریز نخست مدیریت ملی مرتفع شود.

برگزاری نود و پنجمین نشست به میزبانی اصفهان

نود و پنجمین نشست شهرداران کلانشهرهای کشور، پنج شنبه هفته جاری به میزبانی شهر اصفهان با حضور ۱۵ کلان شهر اعم از اصفهان، تبریز، تهران، اهواز، شیراز، همدان، کرمانشاه، کرمان، زاهدان، رشت ، ارومیه ، اراک ، قم ، کرج و مشهد برگزار می‌شود. قرار است در این نشست در خصوص بودجه سال ۹۷ کل کشور مربوط به شهرسازی، وظایف مدیریت شهری، اصلاح قانون شهرداری‌ها و درآمدهای پایدار بحث و تبادل نظر شود.

جزییات اجلاس نود و پنجم

یکی از مهمترین مسائل شهرداریها، بحث درآمدهای پایدار شهری است، این بحث زمانی شروع شد که قانونی استقلال شهرداریها مصوب شد و این نهادها ناچار برای تامین منابع مالی به سراغ کسب درآمد از ساخت و سازهای شهر رفتند، زیرا وضع هر گونه عوارض و مالیات محلی منوط به قانون گذاری و تصویب در مجلس و دولت داشت. این امر موجب شده که برای سالیان متوالی درآمد شهرداریها به ساخت و ساز وابسته شود و در نهایت رکود در صنعت ساختمان، شهرداری‌ها را با بحران درآمد رو به رو کند.

در این راستا قرار بوده تا لایحه درآمدهای پایدار شهری از سوی دولت تدوین و برای تصویب به مجلس ارایه شود. در حال حاضر پیش نویس این لایحه تنظیم شده و شهرداران کلانشهرها در اجلاس نود و پنجم قرار است در مورد چالش ها و نقاط قوت این لایحه بحث و تبادل نظر کنند.

یکی دیگر از موضوعاتی که قرار است در نشست نود و پنجم بررسی شود اصلاح قوانین شهرداری‌ها بررسی است، زیرا این قانون بیش از ۴۰سال پیش تدوین شده، در حالی که شهرها توسعه یافته و نیازها و درخواست‌های شهروندان متفاوت شده است، بنابراین اصلاح قوانین الزامی به نظر می‌رسد.

سهم مدیریت شهری در بودجه سال ۹۷ یکی دیگر از مواردی است که در نشست فردا مورد بررسی قرار می‌گیرد؛ در نبود قانون مدیریت واحد شهری، انتظار می‌رود نیازهای مدیریت شهری به صورت مشخص در بودجه دولت لحاظ شود.

گزارش لایحه مالیات بر ارزش افزوده در مجلس و گزارش اصلاح ساختار تشکیلاتی دبیرخانه کلانشهرها از دیگر موضوعاتی است که در اجلاس شهرداران کلانشهرها بررسی خواهد شد.

کد خبر 338422

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.