به گزارش ایمنا، آلرژی در واقع واکنش بیش از حد سیستم دفاعی بدن در مقابل موادی که ممکن است بدن بسیاری از دیگر افراد نسبت به آن واکنشی نداشته باشد.
حساسیت یا آلرژی یک مشکل شایعی است که تقریباً از هر ۱۰ نفر ۳ یا ۴ نفر به آن مبتلا می شوند.
آلرژیهای غذایی، یکی از انواع شایع آلرژیهاست، حساسیت غذایی یکی از مشکلاتی است که برخی از افراد به آن مبتلا میشوند و ما برای بررسی هر چه بهتر آن، گفتگویی را با "دکتر بهزاد شاکریان- فوق تخصص آلرژی " انجام داده ایم که مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد:
میزان شیوع آلرژی چگونه است؟
آلرژی غذایی اهمیت به خصوصی دارد به خصوص در کودکان، زیرا آنها در رشد و تکامل هستند و برای رشد خود نیاز به تغذیه مناسب دارند و رژیم غذایی برای کنترل آلرژی همچون چوب لای چرخ گذاشتن برای سلامتی آنها است.
آلرژی غذایی در کودکان بیشتر است به طوری که حدود ۷ درصد کودکان و ۳ درصد بزرگسالان به آن مبتلا هستند.
امروزه با حضور تکنولوژی های مدرن و غذاهای بسته بندی شده و کنسروی، این مشکلات بیشتر شده است.
در واقع غذاهای کنسروی به دلیل وجود مواد نگهدارنده باعث افزایش شیوع آلرژی در افراد می شوند.
پیشگیری راه حلی سریع برای درمان است، راهکارهای پیشگیرانه آلرژی غذایی چیست؟
نوزاد وقتی به دنیا می آید، تا ۶ ماهگی باید تغذیه انحصاری با شیر مادر داشته باشد، زیرا در این زمان سیستم ایمنی بدن نوزاد تکامل کافی را ندارد و به محض ورود غذاهایی که بزرگسالان مصرف می کنند، ممکن است برای آنها حساسیت به وجود آورد.
تحقیقات گوناگون نشان داده اگر این موضوع رعایت شود، سیستم ایمنی بدن نوزاد بعد از تکامل، با غذاها مواجه می شود و حساسیتی نسبت به آنها پیدا نمی کند.
رعایت رژیم غذایی برنامه ریزی شده ای که برای کودکان زیر یک سال تهیه شده و نمونه آن در کارت واکسیناسیون تمام کودکان وجود دارد، بسیار حائز اهمیت است.
به عنوان مثال برخی از میوه ها به خاطر مواد حساسیت زا در سال اول زندگی منع شده اند، مثل: آلبالو، زردآلو، گیلاس، توت فرنگی یا خوردن نمک و ادویه وشیرگاو که برای سال اول زندگی ممنوع اعلام شده است.
چرا گاهی به یکباره بدن ما نسبت به خوردن یک میوه حساسیت نشان می دهد؟
در میوه ها پروتئین های گیاهی وجود دارد که برای سیستم ایمنی بدن بیگانه هستند و هنگامی که این پروتئین ها وارد بدن می شوند، دستگاه گوارش پروتئین های بیگانه را برای بدن خنثی می کند اما گاهی یک پروتئین از این دستگاه عبور می کند و باعث می شود از آن به بعد بدن نسبت به آن پروتئین در ارگان های مختلف بدن واکنش نشان دهد.
راه حل این است که ۲ تا ۵ سال از آن میوه مصرف نشود تا بدن حساسیت خود نسبت به آن میوه را از دست بدهد.
علایم شایع در آلرژی های غذایی کدامند؟
علایم بسیار متنوع هستند و اندام ها و ارگان های مختلف بدن را درگیر می کنند؛ به عنوان مثال علایم شایع آلرژی در پوست شامل: ضایعات کهیر، خارش و اگزما یا ورم دست و پا می باشد.
آلرژی های غذایی می توانند باعث خارش و سوزش زبان شوند یا به شکل دل درد ها و اسهال های طولانی مدت خود را نشان دهند.
این نوع آلرژی در خردسالان باعث ایجاد خون در مدفوع می شود.
ناراحتی های تنفسی از علایم آلرژی های غذایی به شمار می رود؟
ناراحتی های تنفسی ارتباط کمی با آلرژی های غذایی دارند. علایم تنفسی خالص در آلرژی های غذایی بسیار نادر هستند و این در کتاب های علمی هم ذکر شده است.
تشخیص اینکه بدن ما به چه موادی حساسیت نشان می دهد، مهم است؛ روش های تشخیص آلرژی های غذایی چیست؟
مهمترین روش تشخیص، شرح حال افراد است.
وجود کتابچه غذایی هم مهم است، افراد باید کتابچه ای آماده کند و وقایعی که هنگام خوردن غذا در آنها به وجود می آید را بنویستد و با آن کتابچه ها و مستندات به پزشک مراجعه کنند.
حساسیت نسبت به برخی از میوه ها و سبزی ها درمیان افراد مشترک است و ما به آن واکنش متقاطع می گوییم.
در بچه ها چگونه می توان تشخیص داد که به چه مواد غذایی حساسیت دارند؟
در مورد بچه ها کار متفاوت است، تست های آلرژی پوستی هم وجود دارد که به تشخیص نوع آلرژی کمک می کند.
آیا صرفاً درمان دارویی آلرژی ها، آنتی هیستامین ها هستند؟
خیر، درمان دارویی آلرژی ها داروهای متعدد و بیشتر داروهایی هستند که سیستم دفاعی بدن را تحت تأثیر قرار می دهند.
البته روش های نوین هم برای درمان آلرژی وجود دارد که پزشکان فوق تخصص آلرژی آنها را برای بیماران تجویز می کنند.
برای انجام تست آلرژی باید به کجا مراجعه کرد؟
مرکز خاصی در این رابطه وجود ندارد و افراد باید به پزشکان فوق تخصص آلرژی مراجعه کنند.
ضمن اینکه برای درمان آلرژی نباید خودسرانه دارو مصرف کرد.
نظر شما