مشاهیر مطبوعات اصفهان در ارض مقدس تخت فولاد

تخت فولاد اصفهان با بیش از 2 هزار و 500 نفر از مفاخر، علما، حکما، ادیبان، هنرمندان و روزنامه نگاران و همچنین 7 هزار و 400 شهید مدفون در تخت فولاد همچون نگینی در شهر اصفهان می درخشد.

به گزارش ایمنا، امروز مسئولین شهر اصفهان میزبان جمع قابل توجهی از سردبیران روزنامه های، خبرگزاری ها و نشریات سراسر کشور است که در نشستی صمیمانه به تبادل نظریات خود در زمینه پیشبرد اهداف خود در عرصه مطبوعات می پردازند.
با نگاهی هرچند گذرا به تاریخ مطبوعات اصفهان در می یابیم که اصفهان در زمینه فرهنگی و رشد و توسعه مطبوعات و پرورش روزنامه نگاران و روشنفکران و چاپ روزنامه های وزین، جایگاه ارزنده ای داشته است. به همین بهانه در زیر به معرفی اجمالی تعداد محدودی از این مشاهیر مطبوعاتی اصفهان که در آرامگاه مقدس تخت فولاد اصفهان مدفون اند و اندیشه های آنان پرداخته می شود.
اولین روزنامه در اصفهان
روزنامه فرهنگ به عنوان اولین روزنامه در اصفهان توسط میرزا تقی خان انصاری حکیم باشی در سال 1296 قمری چاپ شد. کوشش در جهت تولید علم و ترقی مملکت دوری از دسته بندی های گروهی، بخشی از اندیشه های وی می باشد. میرزا تقی خان انصاری در تکیه میرفندرسکی مدفون است.
روزنامه انجمن اصفهان
روزنامه انجمن اصفهان توسط سراج الدین صدر جبل عاملی در سال 1324 قمری چاپ شد. وی بر دوری از تفرقه و بی دانشی، اتحاد دولت و ملت، تلاش و کوشش، فراگیری علم و دانش و تکیه بر توان داخلی تاکید داشت و در تکیه مادر شاهزاده به خاک سپرده شد.
روزنامه جهاد اکبر
روزنامه جهاد اکبر به سال 1325 قمری توسط میرزا علی آقا خراسانی منتشر می شده است. آزادی خواهی، مبارزه با جهل و نادانی، استفاده از تولیدات ایرانی بخشی از اندیشه های وی می باشد. وی در تکیه فاضلان دفن شده است.
روزنامه بلدیه اصفهان
روزنامه بلدیه اصفهان توسط میرزا عباس خان شیدای دهکردی به سال 1325 قمری منتشر می شده است. وی به فرهنگ و هنر خطه اصفهان خدمت صادقانه کرد و حق بزرگی دارد. شیدا با دشمنانِ مردمِ میهن، دشمنی می ورزید و حفظ میهن را از واجبات تلقی می کرد. مقبره وی در تکیه سیدالعراقین می باشد.
روزنامه پروانه
روزنامه پروانه در سال 1328 قمری توسط سیدحسن مومن زاده منتشر شد. وی روزنامه نگاری را اسباب وصول به مقاصد مشروعه می دانست. وی از وکلای مردم در مجلس که مرض مقام پرستی در سرشت آنان رسوخ کرده بود، انتقادهای سخت می کرد و حذف اهداف انقلابی و قانونی را به آنان تذکر می داد. وی بر میهن پرستی، حفظ و حراست از آرمان های میهنی و آگاهی از بندهایی که بیگانگان و نااهلان فراهم می آوردند، تاکید فراوانی داشت. سیدحسن مومن زاده در تکیه شهشهانی مدفون می باشد.
روزنامه پروردین
روزنامه پروردین از موید الشریعه گیلانی می باشد که در سال 1330 ق منتشر می شد. وی معتقد بود بهترین وسیله برای برملا شدن حقایق پشت پرده، قلم است که باید به صورت صحیح و در جهت آگاهی بخشی و از بین بردن بی علمی و نادانی در جامعه استفاده شود. وی در تکیه تویسرکانی مدفون است.
روزنامه راه نجات
روزنامه راه نجات توسط ابراهیم راه نجات در سال 1294 منتشر می شد. وی فردی انقلابی و مشروطه خواه که معتقد بود قدم اول ترقی اجتماعی که اساس استقلال حقیقی شمرده می شود، آزادی فکر است که موجب استقلال اراده و عمل می شود. وی آزادی قول و قلم را از نتایج فکر آزاد می دانست که روزنامه باید وسیله ای در جهت آگاهی و بیداری ملت باشد. ابراهیم راه نجات از حد و حریم حق نویسی و حق گویی هیچ گاه خارج نشد و در تمام مدت خدمت خود از داخل شدن  به هر حزب و گروهی کناره گیری کرد. امروز از ابراهیم راه نجات جز نام نیک و خدمات ارزشمند، چیزی بر جای نمانده و  به عنوان یک فرد آزادی خواه میهن دوست و خدمتگزاری صدیق و دلسوز یاد می شود.  ابراهیم راه نجات در تکیه بابارکن الدین مدفون است.
روزنامه اختر مسعود
روزنامه اختر مسعود روزنامه دیگری است که توسط میرزا عبدالوهاب گلشن ایرانپور در سال 1298ش منتشر شد. وی از جمله پیشروان ترقی خواهی و روشنگری در اصفهان بود. گلشن از جمله افرادی است که در کنار انتقادهای سازنده، راه کار نیز ارائه می داده است. ایرانپور به عنوان میهن پرست واقعی هیچ گاه در مقابل بیگانه سرتعظیم فرود نیاورد و یکی از راه های مقابله با بیگانه و بهترین علاج برای فقر اقتصادی را "توسعه کالاهای داخلی و کمتر استفاده کردن از کالاهای خارجی"  می دانست. وی در تکیه روضات به خاک سپرده شد./
کد خبر 243399

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.