نرم‌افزارهای ارتباطی جزئی از واقعیت جوامع امروزی است/ برنامه‌ای برای حضور جوانان در فضای مجازی نداریم

خبرگزاری ایمنا: بالغ بر یک قرن است که مردم، شبکه اجتماعی مجازی را برای اشاره‌های ضمنی به مجموعه روابط پیچیده میان افراد درسیستم‌های اجتماعی در تمامی مقیاس‌ها از روابط بین فردی گرفته تا بین‌المللی مورد استفاده قرار می‌دهند. بعد از به وجود آمدن اولین شبکه های اجتماعی که غالباً شبکه های دوست یابی بودند به فراخور پیشرفت های تکنولوژیک در زمینه ارتباطات، شبکه های اجتماعی نیز در سال ۲۰۰۰ دستخوش تحولاتی شدند.

به گزارش ایمنا اولین شبکه‌ی اجتماعی مدرن Friendster است که در سال ۲۰۰۲ راه اندازی شد و امروزه نیز از آن استفاده می شود و کاربران زیادی دارد. Hi۵ یکی دیگر از شبکه های اجتماعی بزرگی بود که در سال ۲۰۰۳ راه اندازی شد و هم اکنون دارای اعضای بسیاری است. با گذشت زمان و در ادامه گسترش شبکه های اجتماعی، شبکه هایی نظیر LinkedIn، فیس بوک، MySpace و ... از سال ۲۰۰۳ تا به امروز ایجاد شدند.

در این میان فیس بوک در بسیاری از کشورها پربیننده ترین وب سایت محسوب می شود و در بیش از ۱۰۰ کشور محبوب ترین شبکه ی اجتماعی است. این شبکه اجتماعی در سه سال اخیر با رشدی جهشی به چنین جایگاهی رسید و توانست سایر رقبا را در بازار شبکه های اجتماعی پشت سر بگذارد.
در کشور ایران نیز این شبکه اجتماعی به همراه چندین شبکه معروف دیگر مورد توجه کاربران این شبکه ها است. از طرفی فیلترینگ شبکه های اجتماعی در ایران برای مقابله با برخی از ناملایمات موجود در این شبکه ها باعث شده تا کاربران برای استفاده از این شبکه ها مجبور به استفاده از فیلترشکن ها شوند و به نوعی قانون فیلترینگ در کشور را براحتی دور بزنند.
وقتی یک ابزار ارتباطی به عنوان یک درد تلقی شود درمانش همان فیلترینگ است
دکتر غیدی استاد ارتباطات دانشگاه آزاد تهران در گفتگو با ایمنا پیرامون فیلترینگ شبکه هاب اجتماعی در ایران، اظهارکرد: وقتی ما یک ابزار ارتباطی را به عنوان یک درد تلقی می کنیم درمانش همان فیلترینگ است مگر اینکه نگاهمان را به این مسئله عوض کنیم.
وی ادامه داد: سرعت رشد تکنولوژی روز به روز افزایش می یابد و هر روز تکنولوژی های جدیدی خلق می شود که حتی امکان دارد دیگر نتوان ان را فیلتر کرد. پس راه فراری نداریم و روش فیلترینگ روش درستی نیست.

استاد ارتباطات دانشگاه آزاد تهران با بیان اینکه فیلترینگ راه حل مناسبی برای حل این مشکلات نیست، اظهارکرد: در مواردی با اتفاقاتی روبرو هستیم که موجب ناراحتی نسل جوان می شود و باعث می شود جوان با روی آوردن به ابزراهای اجتماعی و ارتباطی به نوعی عقده گشایی کند.
غیدی خاطرنشان کرد: در بسیاری از کشورها به دلیل اینکه یک سری از مجاری استاندارد زنگی نسل های جدید تامین شده است استفاده از این ابزراها فقط استفاده های دوست یابی در جهات مثبت و یا استفاده های علمی و فرهنگی شده است ولی این امر در ایران مفهومی ندارد.
سیاست و برنامه‌ای برای حضور جوانان و نوجوانان در فضای مجازی نداریم
همچنین حسین کشایی مدیرعامل مخابرات استان اصفهان در گفتگو با ایمنا با اشاره به اینکه در ارتباط با فضای سایبر سه رویکرد داریم، گفت: رویکرد اول پاک سازی و فیلتر کردن است و اینکه اجازه ندهیم افراد به یک سری از سایت ها دسترسی پیدا کنند. رویکرد دوم آگاه سازی است، یعنی اینکه مردم را محدود نکنیم و آنها را از عوارض آن مطلع کنیم که این رویکرد در برخی از کشورهای دنیا دیده می شود و رویکرد سوم که خیلی مهم است، حضور و مقابله به مثل است.
وی ادامه داد: بالغ بر یک میلیارد و ۴۰۰ هزار نفر در فیسبوک عضو هستند و در کشور ما طبق برآوردها ۱۵ میلیون نفر عضو این شبکه اجتماعی هستند. ما چه سیاست و برنامه ای را برای حضور جوانان و نوجوانانمان در این فضا داریم سوال مهمی است که باید به آن پاسخ داده شود.

مخالفت مطلق با شبکه‌های اجتماعی اصلا درست نیست
مدیرعامل مخابرات استان اصفهان تصریح کرد: اگر برنامه ای داشته باشیم و استراتژی سوم را انتخاب کنیم، همه مردم باید فیسبوک داشته باشند و اگر نه قرار نیست برنامه سیاست واحدی داشته باشیم به نظر می رسد آزاد گذاشتن آن عوارض جبران ناپذیری می تواند داشته باشد.
کشایی اظهارکرد: چون برنامه ریزی نداریم راهی جز فیلتر کردن برایمان نمانده است. مخالفت مطلق با فیسبوک اصلا درست نیست و باز گذاشتن بدون برنامه هم درست نیست. باید سازمان ها و بخش های فرهنگی دولت تدبیر و امید که در ارتباط با فناوری اطلاعات ایده هایی دارند با مولفه های فضای سایبر آشنا شوند و زمینه را برای حضور گسترده حامعه برای بیان آنکه نقاط مثبت ما است در این فضا فراهم کنند و جوانان ما نیز باید تعلیم رانندگی در فضای سایبر را خوب ببینند.
راه دور زدن فیلتر آسان است پس باید به فضای مجازی به عنوان یک فرصت نگاه کنیم
کوروش محمدی کارشناس آسیب های اجتماعی نیز در این رابطه به ایمنا گفت: هیچ کاربر فیسبوکی وجود ندارد که صرفا به خاطر فیلتر بودن دست از این سایت اجتماعی کشیده باشد، راه دور زدن فیلتر آسان است پس باید به فضای مجازی به عنوان یک فرصت نگاه کنیم و دنبال رفع تکلیف نباشیم.
وی عنوان کرد: بخشی از شبکه های مجازی با توجه به شرایط کنونی پر از اطلاعات برای جوامع مختلف به یک نیاز تبدیل شده است و باید محترم شمرده شوند.
این کارشناس آسیب های اجتماعی بیان کرد: با این مسئله که دولتمردان ما وارد شبکه های مجازی می شوند و به آن افتخار هم می کنند مخالفتی نیست چون آنها با سایر کاربران همراهی می کند. بلکه مشکل زمانی است که راه فیلترینگ را در پیش می گیریم.
محمدی خاطرنشان کرد: ما نمی توانیم سنتی عمل ولی مندرنیته حرکت کنیم، ما یک جامعه در حال گذار هستیم و باید در نیازسنجی های جامعه دقت زیادی داشته باشیم.
دستور توقف فيلتر شبكه اجتماعي "واتس آپ" توسط رئيس‌جمهور صادر شد
قانون فیلترینگ در ایران تا اواسط سال ۹۲ به شبکه های اجتماعی و برخی از سایت ها محدود می شد اما با روی کار آمدن شبکه های ارتباطی از جمله واتس اپ، وایبر، وی چت، لاین و ... پدیده فیلتر کردن شامل برخی از این ابزراهای ارتباطی هم شد. مدت چندان زیادی از فیلترینگ شبکه اجتماعی موبایلی وی چت نمی‌گذشت که بحث های متعددی در زمینه فیلترینگ واتس آپ مطرح شد و استفاده از این نرم افزار در کشور با مشکلاتی همراه گردید. پس از اعلام فیلترینگ اپلیکیشن واتس اپ این اقدام با اعتراض بسیار زیادی از کاربران این اپلیکشین ارتباطی روبرو شد تا اینکه پس از تشکیل جلسات متعدد پیرامون این مسئله وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات طی گفتگویی با رسانه های کشوری با بيان اينكه دولت موافق مسدود كردن و بستن شبكه‌هاي اجتماعي خارجي كه مخرب نيستند و در كشور جايگزين ندارند نيست، گفت: دستور توقف فيلتر شبكه اجتماعي "واتس آپ" كه از سوي كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه اعلام شده، توسط رئيس‌جمهور صادر شده است.

استاد ارتباطات دانشگاه آزاد تهران در این باره به ایمنا گفت: در این موضوع شکی نیست که بسیاری از جمعیت های حاضر در ایران فرهنگ استفاده از اپلیکیشن های ارتباطی را ندارند و حتی در بسیاری از موارد کانون های خانواده به خاطر استفاده از این تکنولوژی های ارتباطی از هم پاشیده شده است.
غیدی اذعان داشت: این نرم افزارها در ایران به عنوان ابزراهای تهاجم فرهنگی محسوب می شود و از این سو باید به دولت حق داد که یک نگاه کنترلی در این زمینه داشته باشد.
وی تصریح کرد: دولت باید یک سری از استانداردهای جامعه همچون شغل، ازدواج، مسکن را ارتقاء دهد و تا زمانی که این نابسامانی ها وجود دارد، نمی توانیم به کاربر بگوییم چرا از تکنولوژی های ارتباطی استفاده می کند.
تکنولوژی به گونه ای تغییر می کند که ارتباطات را تسهیل دهد
حسین کشایی مدیرعامل مخابرات استان اصفهان نیز در این ارتباط به ایمنا گفت: چه قبول داشته باشیم و چه نداشته باشیم مردم از این اپلیکیشن ها استفاده می کنند و باید بپذیریم تکنولوژی به گونه ای تغییر می کند که ارتباطات را تسهیل کند. یک روزی موبایل هم که آمد خیلی ها گفتند یک کالای فانتزی است و از آن استقبال نکردند، ولی امروز موبایل جزئی از زندگی همه مردم شده است.
همچنین محمدی کارشناس آسیب های اجتماعی به ایمنا گفت: در تلفن های همراه امروزی یک سری از نرم افزارهای ارتباطی شامل واتس اپ، لاین، وایبر، وی چت و ... کاربرد وسیعی در بین کاربران پیدا کرده است، بطوریکه به عنوان جزئی از واقعیت جوامع امروزی مطرح است.
وی با بیان اینکه باید این دسته از ابزارهای ارتباطی را یک فرصت تلقی کنیم، ادامه داد: تا زمانیکه نگاهمان به اپلیکیشن های ارتباطی نگاه تهدید امیز است و به عنوان تهدید به ارتباطات مجازی نگاه می کنیم هیچ برنامه برای آن نخواهیم داشت.
با ابهامات موجود در مورد قانون فیلترینگ در کشور و پیشرفت روافرون تکنولوزی های ارتباطی در دنیا باید دید آینده شبکه های اجتماعی و اپلیکشین های ارتباطی در کشور به چه سمت و سویی حرکت می کنند و آیا باید بازهم شاهد دور زدن قانون فیلترینگ با فیلترشکن ها باشیم و یا اینکه در مورد قانون فیلترینگ و روند استفاده از تکنولوزی های ارتباطی و فضای مجازی تصمیم دیگری گرفته خواهد شد.
گزارش: سید مهرداد ناجی
کد خبر 147006

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.