تحلیل بازار طلای ایران و سیاست‌های ارزی بانک مرکزی / آیا ثبات نسبی در راه است؟

بازار طلای ایران همچنان صعودی است و اگر بانک مرکزی بتواند با اجرای سیاست‌های ارزی مناسب و مدیریت نقدینگی، ثبات نسبی را به بازار بازگرداند، احتمال کاهش سرعت رشد قیمت طلا وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در هفته گذشته، بازار طلا در ایران شاهد روند صعودی بود. بر اساس گزارش‌های اخیر، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در پنجم فروردین ۱۴۰۴ به ۷۹,۱۲۹,۰۰۰ ریال معادل ۷,۹۱۲,۹۰۰ تومان رسید، اما در روزهای بعد با افزایش نرخ ارز و تنش‌های تجاری جهانی، این رقم در هفتم فروردین به ۸,۱۴۰,۰۰۰ تومان افزایش پیدا کرد، این رشد ناگهانی که حاصل ترکیبی از کاهش ارزش ریال، تحریم‌های بین‌المللی و افزایش تقاضا برای پناهگاه‌های امن بود، با ثبات نسبی در بازار ارز در اواخر هفته همراه شد، با این حال نوسانات روزانه طلا همچنان چشمگیر است؛ به طوری که بالاترین و پایین‌ترین قیمت هفتم فروردین به ترتیب ۸,۱۵۰,۷۰۰ و ۷,۹۹۵,۱۰۰ تومان ثبت شد.

تحلیلگران برای هفته آینده سناریوهای متفاوتی را پیش‌بینی می‌کنند، اگر بانک مرکزی با سیاست‌های ارزی و مدیریت نقدینگی بتواند ثبات را به بازار بازگرداند، احتمال کاهش سرعت رشد قیمت طلا وجود دارد، اما در صورت تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی همچون تحریم‌های جدید یا مناقشات تجاری بین آمریکا و چین یا ادامه روند تورمی، طلا به عنوان یک دارایی بدون ریسک، ظرفیت صعودی خود را حفظ خواهد کرد، بر اساس گزارش‌های جهانی، افزایش قیمت اونس طلا به ۲,۸۶۰ دلار و ضعف دلار آمریکا نیز می‌تواند بر بازار داخلی تأثیرگذار باشد.

نوسانات قیمت طلا در سال ۱۴۰۴: آیا سیاست‌های بانک مرکزی می‌تواند روند صعودی را متوقف کند؟

نرگس مفیدی، کارشناس بانکی با اشاره به تحلیل قیمت طلا در هفته گذشته و پیش‌بینی قیمت طلا در هفته آینده در گفت و گو با خبرنگار ایمنا گفت: در هفته ابتدای سال ۱۴۰۴، بازار طلا در ایران همچنان تحت تأثیر عوامل اقتصادی و روانی نوسانات محسوسی را تجربه کرد. اگرچه در سطح جهانی تغییر قابل‌توجهی در قیمت اونس طلا مشاهده نشد.

وی افزود: نرخ طلا در داخل کشور مسیر صعودی خود را ادامه داد و به رقم‌هایی فراتر از ۸ میلیون تومان برای هر گرم طلای ۱۸ عیار رسید، این افزایش در حالی است که هفته آخر سال ۱۴۰۳ نیز بازار شاهد یک جهش قیمتی بود.

کارشناس بانکی با اشاره به عوامل کلیدی مؤثر بر بازار طلا طی هفته اخیر و مقایسه آن با هفته گذشته تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش قیمت طلا در ایران، رشد قابل‌توجه نرخ ارز است. در هفته گذشته، به دلیل افزایش تقاضا برای دلار و سایر ارزهای خارجی، شاهد رشد نرخ دلار در بازار آزاد بودیم. این افزایش، که ناشی از انتظارات تورمی و عدم اطمینان نسبت به شرایط اقتصادی است، به طور مستقیم بر قیمت طلا تأثیر گذاشت.

مفیدی ادامه داد: با وجود نداشتن تغییر چشمگیر در اونس جهانی، طلا در ایران به دلیل وابستگی شدید به نرخ ارز، نوسان صعودی خود را حفظ کرد. علاوه بر این، بعضی تحلیل‌ها نشان می‌دهد که فعالان بازار برای حفظ ارزش دارایی‌های خود به سمت خرید طلا و سکه روی آورده‌اند، که همین امر تقاضا را بیشتر کرده است.

وی بیان می‌کند: در شرایطی که چشم‌انداز اقتصادی با ابهامات زیادی روبه‌رو است، رفتار هیجانی سرمایه‌گذاران تشدید شده است. مردم در زمان‌هایی که احساس نااطمینانی دارند، به بازار طلا به عنوان یک پناهگاه امن روی می‌آورند. شایعاتی پیرامون افزایش احتمالی تحریم‌ها یا چالش‌های سیاسی، به نگرانی‌های عمومی دامن زده و باعث رشد تقاضا در بازار طلا شده است و علاوه بر این، تعطیلات نوروزی و افزایش خریدهای مناسبتی نیز نقش مهمی در تقویت تقاضا داشته‌اند. این روند در هفته منتهی به آخر سال به وضوح مشاهده شد و همچنان اثرات آن در بازار محسوس است.

کارشناس بانکی تاکید کرد: بانک مرکزی ایران در تلاش است تا با سیاست‌های کنترلی، نوسانات بازار ارز را مدیریت کند، اما در عمل، بازار همچنان تحت تأثیر انتظارات تورمی است و اقدامات کنترلی اثرگذاری محدودتری داشته‌اند. سیاست‌های پولی، از جمله افزایش نقدینگی و کسری بودجه دولت، همچنان فشار مضاعفی بر ارزش پول ملی وارد کرده و روند افزایشی قیمت طلا را تشدید کرده است.

مفیدی عنوان کرد: در بازار داخلی، کاهش عرضه طلای خام و مصنوعات طلا به دلیل افزایش هزینه‌های تولید و مشکلات تأمین مواد اولیه، مزید بر علت شده است. بسیاری از طلاسازان و فعالان صنف جواهرات ترجیح می‌دهند در شرایط نوسانی، تولیدات خود را کاهش دهند تا از ریسک‌های ناشی از افت ناگهانی قیمت در امان بمانند.

وی افزود: اگر بخواهم مقایسه‌ای بین وضعیت بازار طلا در هفته جاری و هفته گذشته داشته باشم، به نظر می‌رسد که روند صعودی قیمت‌ها همچنان ادامه داشته، اما با سرعت کمتری. در هفته گذشته، بازار با یک جهش ناگهانی روبه‌رو شد که ناشی از افزایش انتظارات تورمی و رشد ناگهانی نرخ ارز بود، اما در هفته جاری، با اندکی ثبات نسبی در بازار ارز، رشد قیمت طلا با شیب کمتری همراه بوده است.

کارشناس بانکی با اشاره به پیش‌بینی آینده بازار طلا خاطرنشان کرد: پیش‌بینی آینده بازار طلا به شدت به شرایط سیاسی، اقتصادی و نرخ ارز وابسته است. اگر بانک مرکزی بتواند با اجرای سیاست‌های ارزی مناسب و مدیریت نقدینگی، ثبات نسبی را به بازار بازگرداند، احتمال کاهش سرعت رشد قیمت طلا وجود دارد. از طرفی، در صورت تشدید تنش‌های سیاسی یا افزایش تحریم‌ها، بازار طلا همچنان ظرفیت رشد قیمتی خواهد داشت.

مفیدی بیان کرد: توصیه می‌شود که در این شرایط با دقت بیشتری عمل کنید و از رفتارهای هیجانی پرهیز کنید. بررسی مستمر اخبار اقتصادی و تحلیل دقیق وضعیت بازار، می‌تواند از ضررهای احتمالی جلوگیری کند؛ بازار طلا در ایران همچنان در یک مسیر افزایشی قرار دارد و نوسانات آن ادامه خواهد داشت. ترکیبی از عوامل اقتصادی، سیاسی و روانی این روند را شکل داده است. حفظ آرامش و داشتن نگاه تحلیلی به بازار می‌تواند بهترین راهکار برای فعالان این حوزه باشد.

به گزارش ایمنا، بازار طلا در ایران در هفته دوم فروردین ۱۴۰۴ احتمال دارد تحت تأثیر عوامل داخلی و بین‌المللی قرار گیرد، با توجه به نوسانات اخیر قیمت طلا و سکه، انتظار می‌رود که بازار همچنان در حال تعادل نسبی باشد، همچنین اخبار سیاسی و اقتصادی، به ویژه در مورد مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا، می‌تواند بر بازار طلا تأثیر گذاشته و نوسانات قیمتی ایجاد کند. در این هفته، انتظار می‌رود که قیمت سکه امامی در محدوده ۹۶ تا ۹۷ میلیون تومان نوسان کند و در صورت تثبیت قیمت طلا در سطح بالای ۳۰۴۰ دلار، احتمال افزایش قیمت وجود دارد.

کد خبر 852971

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.