به گزارش خبرگزاری ایمنا، شادی و امید دو عنصر کلیدی برای ایجاد یک زندگی سالم و متعادل است که این دو احساس مثبت به افراد انگیزه میدهند تا با چالشهای زندگی روبهرو شوند و در مسیر رشد فردی و اجتماعی حرکت کنند و در این میان، اهمیت شادی و امید در ارتقای سلامت روان و کیفیت زندگی بر فردی پوشیده نیست.
خانه و خانواده مهمترین و حیاتیترین محیط برای پرورش شادی و امید است و خانوادهای که در آن اعضای خانواده با عشق و احترام با یکدیگر رفتار میکنند و از حمایت عاطفی برخوردار هستند، محیطی برای رشد و شکوفایی فرزندان فراهم میشود و کودکان در چنین محیطی احساس امنیت و آرامش و با اعتماد به نفس بیشتری به آینده نگاه میکنند.
شادی در خانواده باعث تقویت روابط میان اعضا میشود و زمانی که تمام اعضای خانواده از یکدیگر حمایت و برای ایجاد لحظات شاد تلاش کنند، انسجام خانوادگی افزایش مییابد و احساس تعلق در میان خانواده تقویت میشود و این احساس تعلق باعث خواهد شد هر فرد در خانواده نقش خود را بهتر بپذیرد و مسئولیتهای خود را با علاقه بیشتری انجام دهد.
تأثیر شادی و امید بر سلامت روان افراد بسیار برجسته است و افرادی که در محیط شاد و امیدوار زندگی میکنند، کمتر دچار اضطراب، افسردگی و استرس میشوند، این افراد از سلامت جسمانی بهتری برخوردار هستند و سیستم ایمنی قویتری دارند که میتواند در برابر بیماریها مقاومت کند.
امید در زندگی به افراد کمک میکند تا اهداف خود را مشخص و برای رسیدن به آنها تلاش کنند؛ افرادی که امیدوار هستند، احساس کنترل بیشتری بر زندگی خود دارند و با مشکلات به شکل سازندهتری برخورد میکنند و این نگرش به فرزندان نیز منتقل میشود و آنها را به افرادی با تابآوری بالا و باانگیزه تبدیل میکند.
شاد زندگی کنید و شادیبخش باشید / شادی با لذت متفاوت است
محسن دهقانی، روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه انسانها نه تنها باید شاد زندگی کنند، بلکه باید شادیبخش هم باشند، به خبرنگار ایمنا میگوید: در واقع افراد باید شاد باشند و شادیبخشی را تمرین و ترویج کنند و باید توجه داشت که شادی در خانواده از جایگاه ویژهای برخوردار است.
وی با بیان اینکه شادی تعاریف متعددی دارد، اما به طور کلی، میتوان احساس رضایتمندی از زندگی را به عنوان مفهوم شادی برای خانواده در نظر گرفت، میافزاید: شادی کیفیتی درونی است و باید توجه داشت که تعریف و مفهوم شادی و لذت متفاوت است، اما با یکدیگر ارتباط دارند.
روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه لذت مربوط به حواس ظاهری از جمله بینایی، شنوایی و چشایی است و لذت میتواند باعث رضایتمندی شود، تصریح میکند: شادی حالت سرور درونی، موفقیت و خوشکامی است که در قلب احساس میشود و در صورتی که برای افراد در زندگی احساس موفقیت و شادکامی ایجاد شود، تحت عنوان شادی از آن یاد خواهد شد.
اساس خلقت بر پایه شادی است / احساس رضایتمندی درونی و برخورد صحیح با مشکلات
دهقانی با بیان اینکه در واقع شادی، رضایتمندی جسمانی، روانی و عاطفی درون خانواده است، ادامه میدهد: تبسم و شوخطبعی در گروه لذتها قرار میگیرد که میتواند تأثیر بسزایی بر سرور قلبی افراد داشته باشد و باید توجه داشت که گاهی اوقات افراد لبخند بر لب دارند، اما از درون احساس سرور و انبساطخاطر را ندارند.
وی با بیان اینکه احساس شادی و رضایتمندی نشئت گرفته از حس خوب زندگی است، میگوید: حس زندگی شامل نوع دریافتهای افراد از رویدادهای زندگی، نوع تشخیص رویدادها و نوع برداشت از وقایع است و رضایتمندی از این نوع برداشت حاصل میشود و شادمانی لازمه زندگی تمام افراد است.
روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه اساس خلقت بر پایه شادی است و تمام سختیهایی که افراد در زندگی تحمل میکنند برای رسیدن به حالت رضایتمندی و شادی است، اضافه میکند: زمانی که افراد از درون احساس رضایتمندی داشته باشند، با تنشها و مشکلات به صورت صحیح برخورد میکنند و همین موضوع، دوری از استرس و اضطراب را به همراه خواهد داشت.
امید، نیروی انگیزشی مثبتی است که بر کیفیت زندگی اثر میگذارد / موج منفیبافی تسری پیدا میکند
سمانه نیلفروشزاده، روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه امید، سبک نگرشی است که افراد را در مسیر رسیدن به هدف یاری میکند، به خبرنگار ایمنا میگوید: امید در واقع نیروی انگیزشی مثبتی است که به صورت ذهنی درون افراد ایجاد میشود و بر کیفیت زندگی آنها تأثیر میگذارد و چشماندازی از آینده است.
وی با بیان اینکه برای پیشرفت، داشتن هدفگذاری به تنهایی کافی نیست و افراد باید بتوانند با مشکلاتی که در مسیر دستیابی به اهداف با آنها مواجه میشوند، مقابله کنند و تسلیم نشوند، میافزاید: برخی افراد ممکن است هنگام بروز مشکل و ناراحتی، به اتفاقات نگاهی منفی داشته باشند، به سرعت غمگین و به انزوا کشیده شوند.
روانشناس و مشاور خانواده با اشاره به اینکه موج منفیبافی یک فرد میتواند به سایر افراد نیز تسری پیدا کند، تصریح میکند: باید توجه داشت که امیدواری یکی از نشانههای سلامت روان است و در این میان، خوشبینی افراطی و داشتن امید نادرست میتواند باعث بروز چالشهایی برای افراد شود، در صورتی که امید واقعی، باعث سلامت زندگی میشود و کیفیت سالمی به زندگی میبخشد.
فرزندان مفاهیم و احساسات را در یادگیری مشاهدهای میآموزند / ویژگیهای افراد امیدوار و رسیدن به آرامش به واسطه رضایتمندی درونی
نیلفروشزاده با بیان اینکه فرزندان بسیاری از رفتارها، مفاهیم و احساسات متغیری که عامل سلامت روان است را در یادگیری مشاهدهای از والدین خود میآموزند، ادامه میدهد: زمانی که فرزندان تلاش کردن، امیدواری، داشتن انگیزه و احساس خوب را در رفتار والدین خود ببیند، آن را یاد میگیرد و یاد دادن امیدواری و سایر نکات و مهارتها، تنها با صحبت کردن ممکن نخواهد بود.
وی با بیان اینکه افراد امیدوار خصوصیات عمیق و مختلفی دارند، میگوید: یکی از بزرگترین ویژگیهای افراد امیدوار، درونی بودن لذت و رضایتمندی آنها است، بسیاری اوقات، لذت و رضایتمندی درونی در افراد بر مبنای اتفاقات و لذتهای بیرونی چیده میشود که میتواند حتی از خودرو، موفقیتها و میزان تأیید دیگران، ناشی شود و در چنین شرایطی در صورتی که لذت بیرونی از افراد گرفته شود، آنها افسرده و ناامید میشوند.
روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه در صورتی که افراد به خودشناسی رسیده باشند و لذت و رضایتمندی آنها از درون باشد، در صورت شکست و ناکامی، ناامید نخواهند شد و دوباره تلاش میکنند، اضافه میکند: افرادی که امیدوار هستند، همواره مسیری را پیدا میکنند یا میسازند تا به هدف خود دست یابند و فرد امیدوار به واسطه رضایتمندی درونی، به آرامش نیز دست پیدا میکند.
برای تقویت امید و شادی در زندگی، داشتن نگرش مثبت حائز اهمیت بالایی است و والدین میتوانند با آموزش به فرزندان درباره اهمیت دیدن نکات مثبت در هر موقعیت، فرهنگ خوشبینی و امیدواری واقعی را در خانواده پرورش دهند و گفتوگوهای انگیزشی و الهامبخش نیز میتواند نقش مهمی در این زمینه داشته باشد، تشویق اعضای خانواده به سپری کردن وقت با یکدیگر و انجام فعالیتهای مفرح و جمعی، میتواند شادی را در خانه افزایش دهد و از طرفی، ایجاد تعادل بین کار و زندگی، زمان بیشتری برای لذت بردن از زندگی خانوادگی فراهم میشود.
نقش قدردانی در ایجاد شادی و امید بسیار مؤثر است؛ والدین و اعضای خانواده با ابراز قدردانی از زحمات یکدیگر و جشن گرفتن دستاوردها، میتوانند فضایی مثبت و پرانرژی ایجاد کنند که انگیزه اعضا را برای تلاش بیشتر افزایش دهد، ایجاد اهداف کوچک و دستیافتنی نیز میتواند به تقویت امید در زندگی کمک کند و زمانی که افراد در خانواده شاهد دستیابی به اهداف خود و دیگران باشند، روحیه و اعتماد به نفس آنها به طور قابل ملاحظهای تقویت میشود.
به طور کلی، شادی و امید از ستونهای اصلی زندگی سالم است و ایجاد فضایی که در آن هر یک از اعضای خانواده احساس ارزشمندی و تعلق کنند، به سلامت روان، روابط اجتماعی و رشد شخصی آنها کمک شایانی میکند و با انتخاب سبک زندگی مثبت، این ارزشهای مهم در خانواده پایدار خواهد بود، شادی و امید در زندگی باعث ایجاد پیوندهای عمیقتر میان اعضا میشود و محیطی مثبت و سالم فراهم میکند که زمینهساز رشد روانی و اجتماعی فرزندان است و با ایجاد لحظات خوش، قدردانی و حمایت از یکدیگر، این ارزشها پایدار خواهند ماند.
نظر شما