به گزارش خبرگزاری ایمنا، وعده افطار، بهعنوان اولین وعده پس از یک روز روزهداری، نقش مهمی در تأمین انرژی و حفظ سلامت بدن ایفا میکند، پس از ساعتها ناشتایی، بدن نیازمند مواد مغذی است تا سطح قند خون و انرژی را به حالت طبیعی بازگرداند و از همینرو افطار باید با دقت انتخاب شود تا به سلامتی و عملکرد مطلوب بدن کمک کند.
باز کردن روزه بهتر است با مصرف مواد غذایی سبک و قابل هضم همچون خرما یا آب ولرم باشد، خرما بهطور طبیعی منبع قند، فیبر و مواد معدنی است که به تنظیم قند خون کمک و انرژی لازم را فراهم میکند و آب ولرم به تنظیم دستگاه گوارش و کاهش التهاب معده کمک میکند.
از اهمیت وعده افطار میتوان به حفظ تعادل آب و الکترولیتهای بدن اشاره کرد، مصرف غذاهایی همچون سوپ یا آش سبک مایعات از دسترفته در طول روز را جایگزین میکند، همچنین افزودن سبزیجات تازه و منابع طبیعی پتاسیم و منیزیم به این وعده ضروری است.
برای تأمین پروتئین و انرژی بلندمدت، مصرف مواد غذایی مانند تخممرغ، گوشت سفید (مرغ یا ماهی) و لوبیا توصیه میشود، چراکه این مواد غذایی موجب افزایش حس سیری میشود و انرژی مورد نیاز بدن را تا وعده سحری تأمین میکند.
فاصله میان افطار تا سحر فرصت مناسبی برای جبران کمبودهای غذایی بدن است / چگونه روزه خود را باز کنیم؟
آزاده امینیانفر، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه وعده افطار و فاصله میان افطار تا سحر فرصت مناسبی برای جبران کمبودهای غذایی بدن است، اظهار کرد: پس از چندین ساعت گرسنگی، افراد نباید وعده غذایی حجیمی دریافت کنند، چراکه این اتفاق در طولانیمدت میتواند برای معده آسیبزا باشد و مشکلات گوارشی را به همراه داشته باشد.
وی با بیان اینکه مصرف مواد غذایی حجیم در وعده افطار حتی میتواند منجر به تپش قلب، نوسانات قند خون و افزایش ترشح انسولین شود، افزود: بهتر است افراد روزه خود را با مایعات ولرم همچون آب جوشیده، چای کمرنگ یا شیر گرم و یک ماده غذایی قندی مانند خرما باز کنند تا قند در دسترس به بدن برسد.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به اینکه مصرف سوپ و آش سبک و فرنی میتواند انتخاب مناسبی برای وعده افطار باشد، تصریح کرد: بعد از وعده افطار، افراد میتوانند میانوعده داشته باشند و در این میانوعده میتوانند از آجیل، سبزیجات و میوهجات استفاده کنند؛ بسیاری از ریزمغزیها از طریق همین مواد غذایی به بدن میرسد.
تفاوت شام و افطار / مصرف مواد کافئیندار را محدود کنید
امینیانفر با بیان اینکه افراد پس از مصرف میانوعده افطار میتوانند شام خود را میل کنند و توصیه میشود شام وعده اصلی باشد، ادامه داد: شام میتواند یک وعده غذایی حاوی کربوهیدرات پیچیده همچون انواع نانها و برنج سبوسدار یا ترکیب برنج و حبوبات باشد و در کنار این مواد غذایی، باید از وعده پروتئینی کافی استفاده شود.
وی با بیان اینکه مصرف انواع گوشتها و لبنیات نیز باید مورد توجه قرار داشته باشد، گفت: دریافت آب و مایعات کافی در ساعات افطار تا سحر از جمله دیگر نکاتی است که افراد باید به آن توجه داشته باشند. مصرف سالاد و سبزیجات میتواند کمک کننده باشد تا افراد دچار کمآبی در طول روز نشوند.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اضافه کرد: مواد غذایی سرشار از کافئین همچون چای پررنگ، قهوه و نوشابههای گازدار بهتر است در طول زمان افطار تا سحر به مقدار زیاد استفاده نشود، چراکه میتواند منجر به تشدید کمآبی بدن شود و مصرف مواد غذایی با ارزش بالا همچون لبنیات، شیر، میوهها، سبزیجات و آجیلها میتواند انتخاب مناسبی باشد.
افزودن غلات کامل مانند نان سبوسدار یا برنج قهوهای به وعده افطار میتواند به تأمین فیبر مورد نیاز بدن کمک کند، فیبر به هضم بهتر غذا و کاهش گرسنگی کمک و قند خون را تنظیم میکند و این مورد به ویژه برای افرادی که دیابت دارند، بسیار مفید است، توصیه میشود از خوردن غذاهای چرب و سنگین در وعده افطار پرهیز شود، چراکه این غذاها ممکن است موجب ایجاد مشکلات گوارشی و افزایش سطح کلسترول شوند و در عوض، مواد غذایی سالم و با ارزش تغذیهای بالا، تأثیر مثبتی بر سلامت عمومی فرد دارد.
میوههای تازه بخش مهمی از وعده افطار بهشمار میرود، میوه نهتنها منبع ویتامین و آنتیاکسیدان است، بلکه به بازگرداندن انرژی و آب ازدسترفته کمک میکند، مصرف میوه بهصورت تازه یا در ترکیب با ماست طبیعی توصیه میشود؛ وعده افطار باید متعادل و متنوع باشد تا تمام نیازهای غذایی بدن را تأمین کند و توجه به تغذیه سالم در این وعده نهتنها به حفظ سلامت جسمی کمک میکند، بلکه از خستگی و ضعف جلوگیری میکند و تمرکز و نشاط لازم برای فعالیتهای روزانه فراهم میشود.