تجربه لذت‌بخش روزه‌داری برای روزه‌اولی‌ها با تغذیه صحیح

روزه‌داری در ماه مبارک رمضان فرصتی برای هم‌نوا شدن قلب و جان با ریتم آرامش‌بخش معنویت و برای روزه‌اولی‌ها، فرصتی برای پیوند عمیق با خالق است و هر لقمه در وقت سحر و افطار، نه‌تنها جسم را زنده می‌کند، بلکه روح را نیز به سوی پروردگار می‌کشاند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ماه مبارک رمضان، آغازی معنوی و تجربه‌ای متفاوت و عمیق برای روزه‌اولی‌ها است و شاید نخستین ایام روزه‌داری با چالش‌هایی مانند گرسنگی و تشنگی همراه باشد، اما همان لحظات، فرصتی برای نزدیکی به خداوند و درک نعمت‌های بی‌شمار او فراهم می‌کند و حس پاکی و خلوص، روح را احاطه می‌کند و انسان را به یاد هدف والای خود در این جهان می‌اندازد.

برای روزه‌اولی‌ها، ماه مبارک رمضان زمانی برای کشف عمق معنویت است و لحظه افطار، زمانی است که با هر جرعه آب، نه‌تنها جسم بلکه روح نیز طراوت می‌یابد و سکوت و آرامش سحر، زمان و مکانی را فراهم می‌کند که دل‌ها با نیایش و دعا زنده شود و احساسی غیرقابل‌توصیف به همراه دارد و در این سفر معنوی، روزه‌اولی‌ها می‌آموزند که صبر و اراده چگونه می‌تواند انسان را به خودشناسی و پیوندی عمیق‌تر با خداوند برساند.

در طول این ماه مبارک و پرخیر و برکت، قلب روزه‌اولی‌ها از معنای واقعی همدلی و بخشش سرشار می‌شود و دیدن جمع‌های خانوادگی در هنگام افطار، شنیدن صدای اذان و تجربه روزهای ماه مبارک رمضان، یادآور این است که هر لحظه می‌تواند فرصتی برای رشد و نزدیکی به پروردگار باشد؛ ماه مبارک رمضان برای روزه‌اولی‌ها نقطه آغازی برای مسیر تازه بندگی و سرشار از امید، عشق الهی و یادآوری زیبایی‌های ایمان است.

در میان تمام برکات معنوی ماه مبارک رمضان برای روزه‌اولی‌ها، برای بهره‌مندی از فواید جسمانی این ایام، تغذیه مناسب برای روزه‌اولی‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چراکه بدن آنها در حال تجربه شرایطی جدید و نیازمند سازگاری است، تأمین انرژی و مواد مغذی کافی در وعده‌های سحر و افطار می‌تواند از بروز خستگی، ضعف و مشکلات سلامتی جلوگیری کند و هدف اصلی تغذیه مناسب در این دوره، حفظ تعادل و جلوگیری از کمبود مواد مورد نیاز بدن است تا فرد بتواند با انرژی کافی روزه‌داری کند.

تجربه لذت‌بخش روزه‌داری برای روزه‌اولی‌ها با تغذیه صحیح

به تدریج برای ساعات طولانی روزه‌داری آماده شوید / تأثیر کم‌آبی بدن بر خستگی، سرگیجه و سردرد

نسرین شریفی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه نوجوانی که در ایام ماه مبارک رمضان برای نخستین‌بار روزه‌داری را تجربه می‌کنند و روزه‌اولی هستند باید نسبت به نکات تغذیه‌ای آگاهی داشته باشند، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: رعایت نکات کلیدی تغذیه‌ای می‌تواند روزه‌داری را برای نوجوانان ساده‌تر کند و توصیه می‌شود نوجوانان پیش از رسیدن به سن شرعی روزه‌داری، روزه‌داری را تجربه کنند.

وی با بیان اینکه در واقع توصیه می‌شود نوجوانان به تدریج ساعات طولانی‌تر روزه‌داری را تجربه کنند تا بدن آنها به وضعیت روزه‌داری عادت کند، می‌افزاید: مصرف کافی آب و مایعات برای روزه‌اولی‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است و می‌تواند از جمله عوامل تأثیرگذار بر خستگی، سرگیجه و سردرد نوجوانان در روزهای نخست روزه‌داری باشد.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه افراد و به ویژه روزه‌اولی‌ها باید توجه جدی به اهمیت مصرف مایعات کافی در وعده‌های سحر و افطار و ساعات میان این دو وعده داشته باشند، تصریح می‌کند: پرهیز از پرخوری در وعده‌های افطار و سحر از جمله دیگر نکات تغذیه‌ای است که باید مد نظر قرار داشته باشد.

افطار را چگونه آغاز کنیم؟ / روزه‌اولی‌ها انجام فعالیت‌های سنگین را محدود کنند و خواب کافی داشته باشند

شریفی با بیان اینکه مصرف حجم زیاد مواد غذایی در وعده‌های سحر و افطار می‌تواند منجر به بروز ناراحتی‌های گوارشی شود و این وضعیت ممکن است ادامه روزه‌داری را برای افراد دشوار کند، ادامه می‌دهد: توصیه می‌شود روزه‌اولی‌ها در ایام ماه مبارک رمضان خواب کافی داشته باشند و ساعت خواب و بیداری آنها تنظیم باشد.

وی با اشاره به اینکه نداشتن خواب کافی و کم‌خوابی می‌تواند باعث بروز خستگی و بی‌حوصلگی شود، می‌گوید: انجام فعالیت‌های سنگین در طول ایام روزه‌داری به ویژه روزهای نخست ایام ماه مبارک رمضان توصیه نمی‌شود و بهتر است روزه‌اولی‌ها انجام این فعالیت‌ها را محدود کنند تا بدن آنها به شرایط روزه‌داری عادت کند.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه وعده افطار کمک می‌کند سطح قند خون و انرژی بدن پس از ساعات روزه‌داری به حالت طبیعی بازگردد و دستگاه گوارش برای پذیرش مواد غذایی آماده شود و تأمین آب و الکترولیت‌های از دست رفته بدن را برعهده دارد، اضافه می‌کند: این وعده باید به گونه‌ای باشد که بدن به تدریج برای دریافت مواد غذایی آماده شود و توصیه می‌شود آغاز افطار و باز کردن روزه با مواد غذایی بسیار سبک و مقوی مانند یک لیوان آب ولرم یا شیر، همراه با چند عدد خرما است.

تجربه لذت‌بخش روزه‌داری برای روزه‌اولی‌ها با تغذیه صحیح

اهمیت داشتن تغذیه مناسب و صحیح برای تأمین انرژی بدن در ماه مبارک رمضان

آزاده امینیان‌فر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه دغدغه اصلی خانواده‌ها، سپری شدن ایام روزه‌داری به درستی و با سهولت و لذت برای نوجوانان و به ویژه روزه‌اولی‌ها است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: با توجه به اینکه روزه‌اولی‌ها برای نخستین بار شرایط روزه‌داری را تجربه می‌کنند، باید به نکات تغذیه‌ای صحیح توجه کافی داشته باشند تا انرژی کافی برای ساعات روزه‌داری تأمین شود.

وی با بیان اینکه نکات تغذیه‌ای می‌تواند به روزه‌اولی‌ها کمک کند در ساعات روزه‌داری دچار ضعف و کم‌آبی بدن نشوند، می‌افزاید: بیشتر روزه‌اولی‌ها در دوران رشد هستند و در نتیجه ممکن است برخی از آنها کمبود بعضی مواد مغزی را تجربه کنند و به منظور پیشگیری از بروز آسیب یا مشکل، رعایت توصیه‌های لازم ضروری است.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه در نخستین گام روزه‌اولی‌ها باید توجه داشته باشند که وعده سحری از اهمیت بالایی برخوردار است و نباید حذف شود، تصریح می‌کند: ممکن است برخی نوجوانان به دلیل خواب‌آلودگی از مصرف وعده سحری صرف‌نظر کنند، اما باید مد نظر داشته باشند که با حذف وعده سحری یا انتقال آن به ساعات پیش از خواب، ساعات گرسنگی بدن طولانی می‌شود.

بهترین تغذیه در وعده سحری برای روزه‌اولی‌ها / زمان گرسنگی نباید طولانی باشد

امینیان‌فر با بیان اینکه طولانی شدن زمان گرسنگی، موجب افت قند خون، بی‌حالی و کاهش تمرکز می‌شود، ادامه می‌دهد: با وجود این مشکلات، ممکن است عملکرد تحصیلی و فعالیت‌های روزمره نوجوانان تحت تأثیر قرار گیرد و همین موضوع می‌تواند تجربه نامطلوبی از روزه‌داری برای نوجوانان به همراه داشته باشد.

وی با بیان اینکه در وعده سحری توصیه می‌شود کربوهیدرات، نان و برنج مصرفی از نوع سبوس‌دار باشد، می‌گوید: نوجوانان می‌توانند حبوبات را با کربوهیدرات همراه کنند و همین امر باعث می‌شود احساس سیری طولانی‌مدت‌تری داشته باشند و با این اقدام، فیبر را به رژیم غذایی خود اضافه کرده‌اند.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه در کنار ترکیب کربوهیدرات و حبوبات، توصیه می‌شود نوجوانان از منبع پروتئینی مناسبی تغذیه کنند، اضافه می‌کند: مصرف انواع گوشت‌ها مانند گوشت مرغ، گوشت قرمز، ماهی و تخم مرغ در وعده سحری می‌تواند انتخاب مناسبی برای نوجوانان باشد، همچنین مصرف لبنیات مانند ماست و شیر در وعده سحری توصیه می‌شود.

تجربه لذت‌بخش روزه‌داری برای روزه‌اولی‌ها با تغذیه صحیح

در وعده سحر، مصرف غذاهای سرشار از فیبر و کربوهیدرات‌های پیچیده مانند نان سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای و سبزیجات برای روزه‌اولی‌ها توصیه می‌شود، چراکه این غذاها به آهستگی هضم می‌شود و احساس سیری طولانی‌تری ایجاد می‌کند، همچنین مصرف پروتئین‌های سبک مانند تخم‌مرغ و لبنیات می‌تواند به تقویت انرژی کمک کند و نوشیدن آب کافی نیز برای جلوگیری از کم‌آبی در طول روز بسیار حائز اهمیت است.

افطار باید با مواد غذایی سبک آغاز شود و خرما به‌دلیل داشتن قند طبیعی و تأمین سریع انرژی می‌تواند گزینه مناسبی باشد، بعد از آن، مصرف غذاهای سالم و متعادل مانند سوپ، سبزیجات بخارپز و پروتئین‌های سالم مثل مرغ یا ماهی توصیه می‌شود و پرهیز از مصرف غذاهای چرب، سرخ‌شده و شور در افطار از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه می‌تواند منجر به مشکلات گوارشی یا تشنگی شدید شود.

در کنار رعایت تغذیه صحیح، توصیه می‌شود روزه‌اولی‌ها به تغییرات بدن خود توجه کنند و در صورت بروز علائمی مانند ضعف شدید یا سرگیجه، با پزشک مشورت کنند، همچنین تنظیم خواب و استراحت کافی برای حفظ انرژی و کاهش استرس ناشی از تجربه اولین روزه‌ها ضروری است و افراد باید توجه داشته باشند که تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم می‌تواند روزه‌داری را برای روزه‌اولی‌ها به تجربه‌ای مثبت و ماندگار تبدیل کند.

کد خبر 849455

برچسب‌ها