به گزارش خبرگزاری ایمنا، سیدعباس صالحی امروز _دوشنبه بیستم اسفند_ در آئین گرامیداشت بیستویکمین سالگرد تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به فعالیت ۲۱ ساله نهاد کتابخانههای عمومی، به دو نکته در حوزه کتاب تاکید و اظهار کرد: مصرف کتاب و میزان کتابخوانی در این روزها مسائل اساسی حوزه نشر است. آنچه در ایران به عنوان کتاب و کتابخوانی میشناسیم شایسته فرهنگ و تمدن ایرانی نیست و باید اقداماتی انجام شود؛ پارهای از اقدامات انجام شده بیتاثیر هم نبود، برگزاری جشنوارههای کتابخوانی رضوی یکی از آنها است.
وی با تاکید بر اینکه تسهیل دسترسی به کتاب نیازمند توسعه است، افزود: در حوزه تسهیل دسترسی به کتاب باید برای خرید کتاب و مناسبسازی کتابخانهها اقدام شود. با توجه به وضعیت اقتصادی خانوادهها سبد خرید مردم به سطح پایینتر از قبل رسیده است. این زنگ خطر، مسیر کتابخوانی را به شدت تهدید میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در سال ۹۶ میانگین هزینه فرهنگی خانوار در سال حدود ۲۶ میلیون تومان بود اما در سال ۱۴۰۲ این عدد به حدود ۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان کاهش پیدا کرده است. این افت نشان دهنده این است که در خانوادهها برای فرهنگ کمتر هزینه میشود.
خانوارها امکان کمتری برای مصرف فرهنگی دارند
صالحی با اشاره به کاهش خرید و مطالعه کتاب، مجله و روزنامه ادامه داد: در مقایسه سالهای ۹۶ تا ۱۴۰۲ میبینیم میزان خرید، کتاب درسی کمک درسی، روزنامه و مجله همه با هم در سبد مصرف خانوادهها حدود ۱۰ درصد کاهش پیدا کرده است. همین آمار نشان میدهد به علت شرایط اقتصادی در ۱۰ تا ۲۰ سال گذشته خانوارها امکان کمتری برای مصرف فرهنگی دارند و در حوزه کتاب این داستان با شیب شدیدتر حرکت میکند.
وزیر فرهنگ با تاکید بر اینکه راههای دسترسی مردم به کتاب و خرید این کالای فرهنگی در سالهای اخیر سختتر شده است، بیان کرد: در شرایطی که فضای سبد مصرف فرهنگی خانوارها به طور عام و سهم خانوادهها به طور خاص کمتر میشود، اگر بخواهیم به آینده کتابخوان فکر کنیم، باید به کتابخانهها جدیتر نگاه شود، در نتیجه وظیفه تصمیمسازها، تصمیمگیرندهها و ما که در حوزه کتابخانهها کار میکنیم بیشتر از دیگران است.
به گفته وی منابع کتاب در کتابخانهها بهشدت رنجور است. به همین دلیل تلاش میشود بخشی از بودجه سفرهای استانی رئیس جمهور به خرید کتاب برای کتابخانهها اختصاص پیدا کند. برای تصویب این قانون در مجلس تلاش میکنیم.
صالحی با تاکید بر لزوم گسترش کتابخانهها بیان کرد: در موضوع کتابخانهها از نظر منابع و فضای میانگین کتابخانهای ضعیف هستیم. در ایران برای هر ۱۰۰ هزار نفر چهار کتابخانه وجود دارد در حالی که این رقم در روسیه ۶۴ و در هند ۱۱ کتابخانه است. اگر میخواهیم کتاب و کتابخوانی به تاریخ نپیوندد، باید با استفاده از منابع دولتی و خصوصی همت کرد و کتابخانهها را جدی گرفت.
در مسئله کتابخانهها از نظر منابع و فضای میانگین کتابخانهای ضعیف هستیم
وزیر فرهنگ با بیان اینکه باید کتابخانهها جذاب شوند، ادامه داد: مشاهده شده حتی افرادی که اهل مطالعه هستند به کتابخانهها رجوع نمیکنند. جذاب کردن کتابخانهها راهکارهای متفاوتی دارد باید موانع را برداشت و بر جذابیتها افزود. کارهایی را شروع کردند و در دوره جدید ادامه پیدا میکند. باید کاری کرد تا اهالی محله و منطقه بدانند کتابخانهای در این محل یا منطقه وجود دارد.
وی افزود: باید فرصتهای کتابخانه معرفی شود و زمینه استفاده بیشتر اهل کتابخانه به وجود بیاید. باید طوری اقدام شود که که کتابخانه گلستان جان و روح شود.
نظر شما