به گزارش خبرگزاری ایمنا، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که این روزها بیشتر به نظر میرسد که در لباس یک سیاستمدار غربی ظاهر شده تا مسئول یک نهاد بینالمللی، در آخرین اظهارنظر خود بهگونهای صحبت کرده که انگار مسئول اصلی نگرانیهای جهان از فعالیتهای هستهای ایران است. او در گفتوگو با بلومبرگ ادعا کرده که «تحریمهای غرب علیه برنامه هستهای ایران بیاثر است و ایران با پیدا کردن راههای دور زدن این تحریمها، رشد عظیمی در برنامه هستهای خود داشته است.» همانطور که همیشه از گروسی انتظار میرود، در پی گسترش نگرانیهای سیاسی خود، برای غربیها بهویژه آمریکاییها مدال افتخار بر دوش ایران میزند.
گروسی که به نظر میرسد ترجیح میدهد در نقش یک مهره سیاسی در دستان غربیها ظاهر شود تا مدیرکل آژانس، در حالی که در برابر عملکرد خود ناتوان از هرگونه اراده مستقل است، در گفتوگو با بلومبرگ به آنچه به گفته او «رشد عظیم برنامه هستهای ایران» است اشاره و تأکید میکند که تحریمها هیچ تأثیری در ایران نداشتهاند. او بار دیگر نشان داد که در دنیای سیاست، حتی اگر از آژانس انرژی اتمی بهعنوان پناهگاهی بیطرف یاد شود، با دستهای آلوده به سیاستهای غربی در تلاطم است. گروسی که در نشست فصلی شورای حکام نیز همانطور که انتظار میرفت، با رویکردی سیاسی و نگاهی مغرضانه خواستار اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران شده بود، حالا نگران از دور زدن تحریمها توسط ایران نیز شده است.
گزارش آژانس و حقیقت پشت آن
در گزارشهای آژانس که بهطور معمول با نگاهی مغرضانه و جهتدار منتشر میشود، ادعا شده که ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خود را به سطحی نزدیک به درجه تسلیحاتی رسانده و این «پیشرفت خطرناک» در حال اتفاق است. در گزارش آژانس آمده است که ایران ۲۷۴.۸ کیلوگرم اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد در اختیار دارد و این میزان در فاصله زمانی کمی افزایش یافته است! اما جالب است بدانید که در این گزارشها و تحریفهای همیشگی آژانس، هیچ اشارهای به نظارت دقیق و روزانه بازرسان آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران نمیشود، آن هم در حالی که به اذعان رسانههای غربی همچون بلومبرگ، ایران یکی از بیشترین نظارتها را در میان کشورهای جهان بر برنامههای هستهای خود دارد.
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در نهادهای بینالمللی نیز در پاسخ به سوال خبرنگار بیبیسی که از او درباره نگرانیهای غربیها از غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم در ایران پرسید، به روشنی اعلام کرد که «غنیسازی ۶۰ درصد تحت نظارت آژانس نهتنها هیچ خطری ندارد، بلکه این عملیات مطابق با مقررات بینالمللی است و نگرانی غربیها صرفاً ناشی از بازیهای سیاسی آنهاست.» او افزود که حتی اگر ایران به غنیسازی ۹۰ درصدی دست پیدا کند، هیچ تخطی از پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای صورت نگرفته است، چرا که غنیسازی ۹۰ درصدی نیز برای مقاصد صلحآمیز هیچگونه محدودیتی ندارد.
اذعان به کارشکنی آمریکا در پرونده هستهای ایران
در این بین، گروسی همچنان در سایه سیاستزدگی خود، با تکرار ادعاهای بیاساس به بلومبرگ میگوید: «چند سال پیش بحث درباره سلاحهای هستهای تابو بود، اما حالا این گفتوگوها در برخی کشورهای دیگر هم در حال انجام است، و این به معنی از دست رفتن هنجارهای جهانی است.» شاید گروسی که روزها در میان دولتمردان غربی بهعنوان مدافع و سخنگوی غیررسمی در حال فعالیت است، فراموش کرده است که آنچه به اصطلاح «فرسایش هنجارها» میخواند، بهطور دقیق نتیجه سیاستهای تهدیدآمیز و تحریمی است که کشورهایی چون آمریکا و برخی متحدانش در سالهای اخیر بر سر ایران تحمیل کردهاند.
گروسی در حالی که به شدت از تحریمها و فشارهای اقتصادی علیه ایران سخن میگوید، به نوعی از سیاستهای خصمانه آمریکا در این زمینه اعتراف میکند و میگوید که «جناحهای مختلف در ایران در حال بررسی این موضوع هستند که آیا برای تضمین امنیت خود باید به سلاح هستهای دست پیدا کنند یا خیر»، البته این ادعا که همچنان دروغین باقی مانده است که ایران قصدی برای ساخت سلاح هستهای دارد، تکذیب شده است، اما همانطور که گروسی میداند، در دنیای سیاست، حقیقت در رویارویی با اهداف سیاسی تنها یک ابزار است و نه بیشتر.
تشدید ناامنی جهانی از سوی غرب
به گفته بلومبرگ، کارشناسان معتقدند که سیاستهای تهدید و فشار اقتصادی دولت ترامپ موجب افزایش ناامنی جهانی شده است و کشورهای بیشتری را به سوی دستیابی به سلاح هستهای سوق میدهد. در این میان، غربیها حتی نمیخواهند به روند منطقی و عقلانی مذاکرات هستهای در ایران توجه کنند و در عوض، در پشت نقاب نگرانیها پنهان شدهاند، تا هدفهای ژئوپلیتیکی خود را پیش ببرند.
به گزارش ایمنا، در نهایت، آنچه که از اظهارات گروسی و رویکرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر میآید، نه نگرانی واقعی درباره امنیت جهانی، بلکه سیاستزدگی و بهرهبرداری از تریبونهای بینالمللی به نفع منافع ویژه کشورهای غربی است. غرب بهویژه آمریکا، بهجای تعامل سازنده و دیپلماسی مؤثر، همچنان به سیاستهای تهدید و تحریم متوسل میشود و همین امر تنها به افزایش ناامنی و گسترش نگرانیها در جهان دامن میزند. گروسی بهعنوان مدیرکل آژانس، به جای ایفای نقش مستقل و بیطرف، در خدمت منافع سیاسی قدرتهای غربی است و این رفتار او تنها موجب بیاعتمادی بیشتر نسبت به نهادهای بینالمللی میشود. ایران، در برابر این فشارها، همواره با شفافیت و تحت نظارت دقیق آژانس، به حقوق هستهای خود ادامه میدهد و همچنان بر بینیازی خود از سلاحهای هستهای تأکید میکند. آنچه غرب باید درک کند، این است که فشارهای بینتیجه آنها نهتنها ایران، بلکه کل منطقه و امنیت جهانی را تهدید میکند.
نظر شما