لزوم گنجاندن بررسی‌های باستان‌شناسی در طرح جامع اصفهان

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان گفت: در طرح جامع جدید شهر، ارزیابی‌های باستان‌شناسی باید به‌عنوان یک الزام در هر پروژه عمرانی در نظر گرفته شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علی شجاعی امروز _پنجشنبه شانزدهم اسفند_ در نشست «شهر آزمون» با محوریت برنامه جامع شهر اصفهان با تاکید بر لزوم توجه به لایه‌های تاریخی و آثار ناپیدای شهر در تدوین طرح جامع اصفهان اظهار کرد: اصفهان شهری با تاریخ چندین هزارساله است که لایه‌های پنهان بسیاری در دل خود دارد.

وی افزود: عمده تصوری که مردم از گذشته اصفهان دارند، محدود به میدان نقش جهان، بافت تاریخی و بناهای صفوی است، درحالی‌که آنچه امروز از این شهر دیده می‌شود، تنها بخش کوچکی از آثار تاریخی آن در طول دوران‌های مختلف است.

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان تاکید کرد: بسیاری از این آثار به دلایل مختلف طبیعی و انسانی تخریب شده است، اما این مسئله نباید مانع از شناخت و مستندسازی این بقایا شود.

شجاعی گفت: اگر گذشته و هویت شهر برای ما اهمیت دارد، باید این لایه‌های تاریخی را شناسایی و در تدوین طرح‌های شهری لحاظ کنیم.

وی با اشاره به دو دهه تجربه موفق خود در کاوش‌های باستان‌شناسی ادامه داد: حدود ۱۰ سال پیش، در کاوش‌های انجام‌شده در محل کاخ جهان‌نما، واقع در ابتدای خیابان چهارباغ، بقایای یکی از کاخ‌های صفوی کشف شد، همچنین به تازگی در نزدیکی مسجد جامع اصفهان شواهد باستان‌شناسی بسیار ارزشمندی به دست آمده است که می‌تواند اهمیت بسیاری برای شناخت تاریخ این شهر داشته باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان خاطرنشان کرد: در کشورهای پیشرو و حتی بعضی کشورهای همسایه، چنین اقداماتی به‌صورت نظام‌مند انجام می‌شود.

شجاعی گفت: در شهرهایی همچون لندن، پاریس و استانبول، هزاران نقطه شهری با بررسی‌های تخصصی شناسایی شده است و پیش از هرگونه عملیات گودبرداری و خاک‌برداری، تیم‌های متخصص اقدام به ارزیابی آثار تاریخی در زیر پوسته شهر می‌کنند.

وی افزود: در تدوین طرح جامع شهری، همان‌طور که به مقررات مربوط به ارتفاع ساختمان‌ها و حریم‌ها توجه می‌شود، باید لایه‌های فرهنگی و تاریخی زیر سطح شهر نیز مورد بررسی و حفاظت قرار گیرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به اینکه تمام شهرهای تاریخی ایران دارای چنین ویژگی‌هایی هستند، تاکید کرد: لایه‌های پنهان فرهنگی و تاریخی نه‌تنها از منظر جذب گردشگر، بلکه از منظر حفظ هویت ملی و درک صحیح گذشته نیز اهمیت دارد.

شجاعی از تهیه نامه‌ای خطاب به وزیر مسکن و شهرسازی خبر داد که قرار است به امضای متخصصان این حوزه برسد و گفت: در این نامه بر ضرورت گنجاندن بررسی‌های باستان‌شناسی در طرح جامع اصفهان تأکید شده است.

وی اضافه کرد: اصفهان می‌تواند پیشگام این رویکرد در کشور باشد و به‌عنوان نخستین شهری شناخته شود که چنین ملاحظاتی را در اسناد توسعه شهری خود لحاظ کرده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان اشاره به گفت‌وگوهای انجام‌شده با اداره کل میراث فرهنگی، از آمادگی این نهاد برای ورود جدی‌تر به موضوع خبر داد و گفت: تاکنون خسارات زیادی به لایه‌های تاریخی شهر وارد شده و بسیاری از آثار ارزشمند، که می‌توانستند پشتوانه هویتی شهر باشند، به نام توسعه از بین رفته‌اند.

شجاعی اظهار داشت: هم‌اکنون زمان آن رسیده است که با یک خرد جمعی و نگاه منطقی، این موضوع به شکلی جدی در طرح جامع شهری دیده شود تا از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری کنیم.

کد خبر 846477

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.