جبران عقب‌ماندگی بورس به بهار افتاد / توپ رشد بورس به هوا پرتاب شد

رشد نرخ دلار آغازگر یک دوره رشد مثبت برای بازار سرمایه است که با جذب سرمایه‌های سرگردان به بازار سرمایه همراه خواهد بود، اما کارشناسان بر این باورند که این دوره رشد که اکنون آغاز شده تا پایان سال به کندی پیش می‌رود و در بهار آینده به اوج می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، با آغاز ماه پایانی سال معاملات بورس روند مثبتی را در پیش گرفت و پس از شش هفته جریان ورود پول به بازار از سر گرفته شد تا جایی که در هفته نخست اسفند شاخص کل بازدهی مثبت را ثبت کرد و شاخص هم‌وزن نیز در جهت نماگر اصلی بازار عمل کرد و بازدهی مثبت داشت.

در هفته گذشته، شاخص کل بورس با رشد ۴.۰۹ درصدی و شاخص هم‌وزن نیز با افزایش ۱.۶۸ درصدی همراه بود. ورود پول حقیقی به بازار به ۱,۹۲۲ میلیارد تومان رسید که نشان‌دهنده بهبود نسبی در اعتماد سرمایه‌گذاران خرد بود همچنین میانگین هفتگی ارزش روزانه معاملات خرد با رشد ۲۵ درصدی به ۸,۴۸۴ میلیارد تومان افزایش یافت. این افزایش حجم معاملات نشان می‌دهد که بازار در هفته گذشته تا حدی جنب و جوش داشته و از رکود هفته گذشته فاصله گرفت اما این هفته بازار تحت تأثیر استیضاح وزیر اقتصاد و البته تأمین مالی شرکت‌ها برای پرداخت حقوق کارکنان قرار گرفت.

نگاهی به بازدهی بورس در هفته دوم اسفند ۱۴۰۳ حکایت از آن دارد که معاملات بازار سهام در هفته دوم اسفند در ابتدا صعودی بود و بورس، خود را برای آغاز روند افزایشی جدیدی آماده می‌کرد، اما استیضاح و سپس برکناری وزیر اقتصاد در میانه هفته، سقوط آزاد بورس را به دنبال داشت که بازدهی هفتگی بورس را منفی کرد. یک روز پس از آن نیز سرمایه مردم با سقوط سنگینی در بازار سهام روبه‌رو شد که این روند در دو روز پایانی معاملاتی هفته نیز ادامه داشت و در نهایت، بازدهی هفتگی شاخص کل منفی شد.

بر این اساس، نماگر اصلی بازار سهام از تراز دو میلیون و ۸۴۴ هزار واحد در پایان هفته گذشته، با کاهش ۱.۹۲ درصدی به دو میلیون و ۷۹۰ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید. این روند در سهم‌های کوچک با شدت بیشتری طی شد و شاخص هم‌وزن در این هفته با افت ۲.۸ درصدی به تراز ۸۲۴ هزار واحدی رسید.

رشد ۱۰ درصدی معاملات خرد

از سوی دیگر حجم معاملات خرد در این هفته افزایش حدود ۱۰ درصدی داشت؛ تا جایی که طی پنج روز معاملاتی هفته دوم اسفندماه، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی به ۱۵ میلیارد برگه سهم رسید همچنین میانگین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته افزایش یافته است؛ به طوری که میانگین هفتگی این شاخص هشت هزار و ۷۰۱ میلیارد تومان شد.

برایند تراز ورود و خروج پول حقیقی در هفته دوم اسفند، خروج هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی پول حقیقی از بازار سهام بود که بخش بزرگی از این مبلغ، روز دوشنبه پس از جلسه استیضاح خارج شده است.

افت تقاضای سهام به دنبال رشد ریسک‌ها

تحلیلگران بازار سرمایه بر این باورند که بورس تهران بار دیگر با تردید و نزول روبه‌رو شده است. عوامل زیادی از جمله انتشار اخبار مبهم اقتصادی و سیاسی، بی‌اعتمادی نسبت به وضعیت بازار سهام و چشم‌انداز مبهم نرخ دلار دست به‌دست هم داده و موجب کاهش تقاضای سهام در بازار سرمایه شده است.

علاوه بر این حدس و گمان درباره افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی، یکی دیگر از موضوعاتی است که موجب ایجاد ترس در میان سهامداران شده و ریسک سیستماتیک برای سرمایه‌گذاری در سهام را افزایش داده است، بر این اساس همچنان رکود بر بورس تهران حاکم است، باید منتظر اعلام گزارش‌های بهمن ماند تا مشخص شود آیا رونق به صحنه معاملات سهام بازمی‌گردد یا خیر؟

گروه دیگری از کارشناسان معتقدند که بازار سرمایه به لحاظ بنیادی شرایط مطلوبی دارد، اما متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی، عدم اعتماد سهامداران و فعالیت نوسان‌گیری موجب شده است تا بازار تاکنون نتواند آن‌طور که باید به اندازه کافی رشد کند، این در حالی است که تا پیش از ریزش‌های اخیر رکوردشکنی کرده و برای نخستین بار وارد کانال ۲.۹ میلیون واحد شده بود.

خروج پول حقیقی از ابتدای زمستان تاکنون به بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که بخش عمده آن بهمن اتفاق افتاده است. این خروج نقدینگی بیشتر به سمت بازارهای موازی همچون طلا و ارز هدایت شده زیرا قیمت دلار و سکه همچنان جذابیت این بازارها را برای سرمایه‌گذاران بیشتر از بازار سرمایه کرده است.

جبران عقب ماندگی بورس به بهار افتاد / توپ رشد بورس به هوا پرتاب شد

فشار چندجانبه برای فروش سهام شرکت‌ها

علیرضا رضوانی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: در ابتدای هفته با اعلام خبر استیضاح وزیر اقتصاد، بازار سرمایه فشار فروش شدیدی را تجربه کرد که تا پایان هفته نیز ادامه داشت، اما جدای از این موضوع همواره یک عادت دوره‌ای را برای این روزهای سال وجود دارد که شرکت‌ها برای حقوق، عیدی و سنوات کارکنان خود، تأمین مالی از طریق بازار سرمایه انجام می‌دهند.

وی با اشاره به اثرات شفاف موضوع تأمین کسری و بستن حساب‌های بودجه پایان سال در بازار خاطرنشان کرد: با اینکه تاکید بر نرخ بهره اسناد خزانه دولت بود تا بتواند اوراق خود را به فروش برساند، نرخ اسناد خزانه به‌شدت افزایش پیدا کرد و تا انتهای هفته تا عدد ۳۶ درصد نیز رسید.

کارشناس بازار سرمایه سومین عامل ایجاد فشار فروش بر بازار را برکناری وزیر اقتصاد دانست و گفت: وزیر اقتصاد پیشین با عنوان طرفدار اقتصاد باز، قیمت‌گذاری دستوری در کالاها و حذف رانت شناخته می‌شد، بنابراین برکناری او دید بسیار منفی را روانه بازار کرد و موجب شدت فشار فروش در جهت منفی بازار شد.

پیش‌بینی کاهش فشارها در پایان هفته آینده

وی پیش‌بینی کرد هفته آینده کم‌کم فشار فروش ناشی از عوامل فروش سهام شرکت‌ها برای تأمین مالی و کسری بودجه کاهش پیدا کند و توضیح داد: تکلیف کسری بودجه دولت تا پایان این هفته مشخص خواهد شد، همچنین موضوع فروش نهادها برای عیدی و سنوات کارکنان به پایان می‌رسد، این موارد موجب شد اثر اخبار مثبتی که این هفته روانه بازار شده است، چندان به چشم نیاید، اما امیدواریم تأثیرگذاری آن‌ها به‌تدریج دیده شود.

رضوانی با اشاره به نزدیک شدن قیمت دلار نیمایی به اعداد ۶۸ هزار تومان ادامه داد: انتظار می‌رود این وضعیت اثر خود را روی نرخ‌گذاری شرکت‌ها در بورس کالا نشان دهد و انتظار سود و فروش ماهانه بالاتری از آن‌ها داشته باشیم.

وی درباره منفی یا مثبت بودن روند کلی بازار در هفته آینده بیان داشت: به نظر می‌رسد که تا اواسط هفته آینده بازار با موج به‌نسبت منفی به کار خود ادامه دهد، اما اعداد حوالی دو میلیون و ۷۳۰ هزار تا ۶۰ هزار واحد را یک حمایت بسیار قوی برای شاخص برآورد می‌شود و انتظار می‌رود که تقریباً از اواسط یا انتهای هفته آینده برگشت بازار را تجربه کنیم، اما ابتدای هفته انتظار جو کلی تا حدودی منفی در بازار وجود دارد.

کارشناس بازار سرمایه با اشاره به احتمال بازگشت رونق و رکوردشکنی‌های ماه گذشته در رشد شاخص‌ها و جذب سرمایه افزود: برای این موضوع لازم است که اخبار و روند سیاسی شرکت در نمای کلی بررسی شود، اما موضوع اینجاست که بورس همواره رابطه بسیار مستقیم و مثبتی با دلار داشته است و به‌طور معمول رشدها در دو یا سه مرحله اتفاق می‌افتد.

وی یادآور شد: در مرحله نخست بورس یک رشد مثبت شدیدی را تجربه می‌کند، زیرا پیش از آن اخبار رشد دلار یا گاهی ایجاد تورم یک‌باره در جامعه موجب می‌شد که افراد برای عقب نیفتادن از تورم آغاز به سرمایه‌گذاری در بورس کنند که این وضعیت، القای یک مرحله رشد به بازار است.

توپ رشد بورس به هوا پرتاب شد

رضوانی مرحله دوم رشد بورس را مربوط به زمانی دانست که تورم اثر خود را روی قیمت محصولات کالایی و خدمات شرکت‌ها می‌گذارد و توضیح داد: در این مرحله رقابت‌های شدید در بورس کالا آغاز می‌شود و پس از آن در گزارش‌های ماهانه شرکت‌ها گزارش‌های سودهای عجیب و غریب دیده می‌شود، در مرحله آخر نیز شرکت‌ها در گزارش‌های فصلی خود سودهای به مراتب بالاتر از دوره‌های قبلی خود را شناسایی می‌کنند.

وی پیاپی و چند مرحله بودن این اخبار و رشد و صعود بازار در مقیاس‌های جزیی‌تر صنایع را دلیل اصلی ترتیب‌های رشد مرحله به مرحله معرفی کرد و ادامه داد: به همین دلیل سرعت رشد مراحل بازار سرمایه یکسان نیست و همچون توپی است که به هوا پرتاب می‌شود که سرعت آن در ابتدای کار زیاد است، اما تا رسیدن به انتها سرعت کمتر می‌شود.

کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: در مراحل آغاز روند صعودی بورس، سرعت رشد به شدت بالا است، اما در مراحل بعدی سرعت کم می‌شود تا زمانی که این روند صعودی به پایان برسد به همین دلیل برآورد کنونی این است که ما به‌تازگی یک الگوی صعودی را در بازار آغاز کردیم، البته سرعت آن کمتر از سرعت رشد اولیه‌ای است که طی یکی دو ماه اخیر تجربه کردیم.

وی درباره احتمال جبران عقب‌ماندگی رشد بازار سرمایه نسبت به بازارهای مالی رقیب تا پایان سال تصریح کرد: با توجه به اینکه دو هفته به پایان سال باقی مانده است، انتظار می‌رود که این هفته صرف چالش‌ها و تصمیم‌گیری‌ها شود در روزهای پایان سال نیز بعید است این اتفاق رخ دهد زیرا تصفیه اعتباری‌ها و این موارد در پیش است، بنابراین معمولاً صعود بازار همیشه به فصل بهار برمی‌گردد، به‌ویژه اواخر فروردین و اواسط اردیبهشت انتظار رشد بورس وجود دارد.

به گزارش ایمنا، بنابر اعلام کارشناسان، احتمال دارد بازار در هفته آینده به‌طور کلی مثبت باشد، مگر اینکه اخبار منفی خاصی وارد بازار شود، همچنین ریسک دیگری که وارد بازار شده است، ریسک کاهش قیمت نفت است. این ریسک هنوز آنچنان برجسته نیست.

طی دو هفته پایانی سال، مذاکرات بر سر حداقل دستمزد نیز ارزش دنبال کردن دارد. این مذاکرات برای شرکت‌هایی که بخش مهمی از هزینه‌های آن هزینه نیروی انسانی است، از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.

کد خبر 846231

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.