فعالیت پیشرفته‌ترین ایستگاه پایش بادی کشور در یزد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد گفت: ایستگاه پیشرفته سنجش و پایش فرسایش بادی در استان یزد با هدف مقابله با فرسایش بادی و ریزگردها در یکی از نقاط بحرانی ایجاد شده و این ایستگاه پیشرفته‌ترین ایستگاه پایش بادی کشور محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، رضا باقری فهرجی اظهار کرد: با هدف مقابله با فرسایش بادی و ریزگردها، ایستگاه پیشرفته سنجش و پایش فرسایش بادی در کانال باد میبد-یزد، به عنوان یکی از کانون‌های بحرانی فرسایش بادی کشور راه‌اندازی و ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه این ایستگاه با نام «ایستگاه معرف زوجی فرسایش بادی استان یزد» شناخته می‌شود، افزود: این طرح با همکاری پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد احداث شده و در تلاش است با جمع‌آوری دقیق داده‌ها، به ارائه راهکارهای مؤثر برای کنترل این پدیده مخرب کمک کند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد گفت: این ایستگاه منحصربه‌فرد در محدوده کانال باد میبد-یزد یکی از کانون‌های بحرانی فرسایش بادی کشور، قرار گرفته است و هدف از استقرار این مجموعه، ثبت دقیق میزان فرسایش بادی خاک، مقایسه تأثیر پروژه‌های کنترل فرسایش بادی و ارائه آمار موثق به مجامع علمی و نهادهای برنامه‌ریزی کشور بوده و مجهز به تجهیزات پیشرفته‌ای برای جمع‌آوری رسوبات بادی است.

باقری‌فهرجی تصریح کرد: فرایند احداث این ایستگاه از سال ۱۳۹۴ آغاز شد و تا سال ۱۳۹۹ با کار مشترک اداره کل منابع طبیعی یزد و دانشگاه یزد به نتیجه رسید. اعتبارات هزینه شده برای این پروژه شامل ۲.۶ میلیارد ریال برای مطالعات مکان‌یابی و آموزش، پنج میلیارد ریال برای فنس‌کشی و ۱.۵۸ میلیارد ریال برای نصب سیستم دزدگیر بوده است.

وی ادامه داد: این ایستگاه از سال ۱۳۹۹ به صورت دوره‌ای (هر ۱۵ روز) و پس از هر رخداد گردوغبار، آماربرداری می‌کند و در دو بخش شاهد بدون پوشش گیاهی و بخش تیمار تاغ‌کاری شده احداث شد تا تأثیر پوشش گیاهی در کاهش فرسایش بادی نیز مورد بررسی قرار گیرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد گفت: در سال‌های اخیر، نتایج قابل توجهی از آمار جمع‌آوری شده در این ایستگاه به دست آمده که در مقالات علمی ارائه شده است.

باقری‌فهرجی افزود: هدف از اجرای این پروژه در کانال باد میبد که به عنوان یک کانال ترانزیت گردوغبار در کانون‌های بحرانی فرسایش بادی شناخته می‌شود، ثبت رکوردهای فرسایش بادی خاک، مقایسه مناطق فاقد پوشش گیاهی با اراضی تاغ‌کاری شده و ارائه آمار دقیق به مجامع علمی و برنامه‌ریزی کشور است.

وی خاطرنشان کرد: مقدار رسوبات جمع‌آوری شده، جهت غالب باد منطقه، ارتفاع و دانه‌بندی رسوبات، ارزیابی راندمان انواع تله‌های رسوب‌گیر و اثربخشی بادشکن‌های طبیعی از جمله اطلاعاتی است که از طریق این ایستگاه قابل اندازه‌گیری است و این دستاورد، گامی مهم در راستای شناخت و مقابله با چالش فرسایش بادی و ریزگردها در استان یزد و کشور به شمار می‌رود.

کد خبر 845553

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.