اصغر بیات در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در البرز با اشاره به ضرورت احیای تالاب صالحیه در حوزه استان البرز، اظهار کرد: با توجه به اینکه از ۴۸ هزار هکتار تالاب صالحیه حدود ۱۶ هزار هکتار در محدوده سیاسی البرز و ۳۱ هزار هکتار نیز در استان البرز واقع شده است، مدیریت این تالاب باید به صورت جامع انجام شود.
وی افزود: اقدامات لازم چه در محدوده البرز باشد یا قزوین باید انجام شود، چراکه اثرات منفی ریزگردها در هر دو محدوده گریبانگیر استان البرز و تهران خواهد بود و بادهایی که از غرب به شرق میوزد ریزگردها را به سمت البرز و تهران هدایت میکند.
مدیرکل منابع طبیعی استان البرز البرز با اشاره به اقدامات شاخص در محدوده تالاب صالحیه استان البرز خاطرنشان کرد: تا حدودی مدیریت و کنترل دامهای سرگردان را در این محدوده انجام دادهایم، در واقع از پروژههای اصلی ما حفاظت قروق منطقه بود و در این عرصه به طور شبانهروزی از ورود دامها به منطقه تالاب جلوگیری شده است.
بیات عنوان کرد: لازم است برای احیای تالاب صالحیه حقوق عرفی دامدارانی که در آن منطقه حق بهرهبرداری دارند با برنامهریزیها و انتقال سند انجام و این حقوق عرفی پرداخت شود تا از ورود دامها برای حفاظت قروق جلوگیری به عمل آید.
وی با اشاره به خشک و کم آب شدن این تالاب تاکید کرد: بحث حفاظت از تالاب صالحیه فرا استانی است و باید در سطح ملی پیگیری شود چراکه یکی از دلایل خشکی این تالاب احداث زهکشی است که توسط سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین انجام و باعث کم آبی این تالاب شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز خاطرنشان کرد: حوزه بالادست تالاب صالحیه حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار است و در سالهای اخیر با احداث سد در استانهای بالادست از جمله زنجان، همدان و قزوین، حجم آبی که به این تالاب میرسد کاهش پیدا کرده و این امر باعث تشدید بیابانزایی شده است.
بیات ادامه داد: سازمان کشاورزی حوزه قزوین مطالعاتی را برای احیای اراضی کشاورزی انجام داده است و تا حدودی به اهداف خود رسیده، اما اثرات مخرب آن در بخش استان البرز ایجاد شده است؛ باید منتظر خروجی مطالعات سازمان حفاظت از محیط زیست باشیم تا به دستگاههای متولی و منابع طبیعی اعلام کند که اقدامات لازم در زمینه احیای تالاب را انجام دهند.
بیش از ۹۸ درصد اراضی را سنددار کردهایم
وی عنوان کرد: یکی از تکالیف ما حفظ و حراست از عرصههای منابع ملی در استان است، از این رو طی دو تا سه سال گذشته بیش از ۹۸ درصد اراضی را سنددار کردهایم و باقیمانده اراضی در حال پیگیری است و امیدواریم تا سال آینده تمام اراضی استان البرز سند دار شود.
مدیرکل منابع طبیعی استان البرز با اشاره به چالشهای مهم سیلابها گفت: بر اساس بررسیهایی که با استفاده از هوش مصنوعی صورت گرفت، بیش از ۷۵ درصد حوزه شهری و روستایی، همچنین تأسیسات و مراکز صنعتی استان در معرض خطر سیلاب قرار دارد.
بیات با تاکید بر اینکه طرحهای آبخیزداری برای پیشگیری از سیلابها در حدود ۱۵۰ هزار هکتار از اراضی منابع طبیعی اجرا شده است، تاکید کرد: این اقدامات یکی از مؤثرترین روشهای کاهش خسارات ناشی از سیلابهای اخیر بوده است و مانع از بروز بحران در استان میشود.
وی خاطرنشان کرد: بودجه اختصاص یافته به طرحهای آبخیزداری ۷۰ میلیارد تومان با افزایش ۳۰۰ درصدی نسبت به سال گذشته است که این افزایش اعتبار نقش مهمی در اجرای پروژههای آبخیزداری و جلوگیری از بحرانهای استان خواهد داشت.
کاشت یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال
مدیرکل منابع طبیعی استان البرز با اشاره به اهمیت توسعه فضای سبز و نقش آن در کاهش آلودگی هوا تصریح کرد: سال گذشته بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار اصله نهال در سطح استان توزیع شد که از این تعداد، ۶۷۰ هزار نهال در داخل استان کاشته و باقیمانده به سایر استانها از جمله تهران منتقل شد.
بیات میانگین سرانه فضای سبز در مناطق شهری استان البرز را حدود ۱۵ مترمربع برای هر نفر عنوان کرد و افزود: امیدواریم طی چهار سال آینده این سرانه به ۲۸ مترمربع، یعنی نزدیک به استانداردهای جهانی افزایش پیدا کند.
وی با بیان اینکه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور وارد سال دوم اجرا آن شده است، گفت: طی دو سال گذشته و با مشارکت بخش خصوصی، ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار اصله نهال تولید شده است.
مدیرکل منابع طبیعی استان البرز از تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال برای سال جاری خبر داد و اضافه کرد: برای توسعه فضای سبز، نیازمند همکاری دستگاههای اجرایی به ویژه آموزش و پرورش و شهرداریها هستیم.
نظر شما