۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۵
خوزستان، بهشت گردشگری ایران

خوزستان استانی چهار فصل با ظرفیت‌های بسیار زیاد در بخش گردشگری، صنایع‌دستی و میراث فرهنگی است؛ این استان دارای محوطه‌های باستانی و بناهای متعدد تاریخی است که هر گردشگری را به خود جذب می‌کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان، خوزستان پنجمین استان پرجمعیت کشور به شمار می‌رود و یکی از استان‌های دارای مهم‌ترین بناهای تاریخی است که زیگورات چغازنبیل، محوطه باستانی شوش، اشکفت‌سلمان و کول‌فرح ایذه، سرای معین التجار اهواز و عمارت صمیمی رامهرمز بعضی از این بناها هستند که خوزستان را به استان بی‌نظیر در کشور تبدیل کرده است.

وجود نخلستان‌های خیره کننده، مراتع سرسبز، آبشارها، بیابان‌های شگفت‌انگیز و سایر جاذبه‌های تاریخی این استان، سبب شده است تا خوزستان در تمام فصول، مقصد گردشگران زیادی باشد.

خوزستان، بهشت گردشگری ایران

آب و هوای خوزستان به نحوی است که همزمان در جنوب، می‌توان در دریای خلیج‌فارس شنا کرد و با فاصله دو سه ساعت رانندگی در تاراز اندیکا برف‌بازی کرد که شاید این ظرفیت در کمتر جای دنیا وجود داشته باشد.

یکی از ویژگی‌های دیگر خوزستان رنگین‌کمان اقوام بودن آن است به این صورت که قوم‌های مختلف بختیاری، عرب، بهمنی، دزفولی، شوشتری، ترک، کرد و سایر اقوام و حتی اقلیت‌های مذهبی مختلف با کمال احترام و اتحاد در کنار هم زندگی می‌کنند.

آداب، سنت و فرهنگ متفاوت هرکدام می‌تواند خود جاذبه گردشگری دیگری باشد که در کمتر استانی اینچنینی شرایطی را می‌توانیم ببینیم.

تجربه چند نوع گردشگری در خوزستان

پیمان نبهانی سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان به خبرنگار ایمنا می‌گوید: خوزستان دارای ظرفیت‌های متعدد گردشگری است، به نحوی که می‌توان در آن واحد، چند نوع گردشگری در یک سفر را تجربه کرد.

وی با اشاره به ظرفیت‌های متعدد در این استان می‌افزاید: وجود کوهستان‌های با ارتفاع متوسط و برف گیر، وجود ۱۸ هزار کیلومتر نهر، رودخانه و مسیل با ظرفیت گردشگری، وجود ۷۰۰ کیلومتر ساحل با آب‌های آزاد و قابلیت گردشگری دریایی برخی از ظرفیت‌های گردشگری خوزستان هستند.

سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان با اشاره به وجود رنگین کمان و لزوم استفاده از ظرفیت مردم شناسی تاکید می‌کند: سه اثر ثبت جهانی در خوزستان وجود دارد و دو اثر ثبت جهانی به صورت مشترک با دیگر استان‌ها نیز خوزستان را به یکی از گنجینه‌های ثبت جهانی در کشور تبدیل کرده است.

خوزستان، بهشت گردشگری ایران

نبهانی عنوان می‌کند: یکی از دلایل استفاده نکردن از این ظرفیت‌های گردشگری خوزستان این است که به دلیل وجود منابع خدادادی از جمله بنادر، نفت، کشاورزی در گذشته کمتر به بخش گردشگری خوزستان توجه شده است و سیاست‌گذاران و نمایندگان مردم بیشتر به نفت، فولاد، گاز، پتروشیمی، بنادر و کشاورزی که صادرات آن‌ها به صورت خام می‌تواند راحت تر انجام شود، توجه کردند و گردشگری در اولویت‌های بعدی قرار گرفته است.

وی اضافه می‌کند: بر اساس برآوردهای غیر دقیق ۰.۴ درصد تولید ناخالص خوزستان مربوط به بخش گردشگری بازمی‌گردد که این رقم بسیار کم است، ظرفیت اشتغال‌زایی بسیار خوبی در حوزه گردشگری وجود دارد به نحوی که می‌توانیم به ازای هر ۴ تا میلیارد تومان یک ظرفیت اشتغال در حوزه گردشگری ایجاد کنیم در حالی که ممکن است در دیگر بخش‌های صنعتی با ۵۰ میلیارد تومان هم یک ظرفیت اشتغال ایجاد نشود.

سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان اضافه می‌کند: به ازای هر شغل مستقیم در حوزه گردشگری یک و نیم شغل به صورت غیرمستقیم و هشت و نیم شغل به صورت پشتیبان ایجاد می‌شود، اما از این ظرفیت استفاده نشده است.

نبهانی درباره بالفعل شدن این ظرفیت‌ها و تأثیر آن بر سبد اقتصادی تاکید می‌کند: گردشگری با بستری از ظرفیت‌هایی که دیگر دستگاه‌ها ایجاد می‌کنند قابلیت رشد و توسعه پیدا می‌کند و وزارت میراث و فرهنگی یک هماهنگ کننده و ناظر بر اجرای قوانین مربوط به بخش گردشگری است، بنابراین زمانی می‌توانیم به بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌های استان برسیم که دیگر دستگاه‌ها و نهادها با این اداره کل که متولی گردشگری است همگرایی داشته باشد، باید از ظرفیت‌های سازمان‌های دیگر برای توسعه گردشگری استفاده شود.

خوزستان، بهشت گردشگری ایران

وی می‌افزاید: به عنوان مثال در حوزه گردشگری روستایی به همکاری دهیاری‌ها و بنیاد مسکن، در بخش گردشگری شهری به حمایت و همکاری شهرداری‌ها و توسعه حمل‌ونقل با همکاری وزارت راه و شهرسازی، برای گردشگری دریایی نیاز به سرمایه‌گذاری سازمان بنادر و دریانوردی و برای استفاده از ظرفیت پشت سدها نیاز به همکاری وزارت نیرو داریم.

سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان اظهار می‌کند: دولت جدید به شدت به حوزه گردشگری توجه کرده است و در سفر ریاست جمهوری به خوزستان شاید برای نخستین‌بار بود که رئیس جمهور به ساحل کارون می‌رود و برای بهره‌برداری گردشگری از ظرفیت کارون صحبت می‌کند که این نویدبخش حرکت رو به جلو در حوزه گردشگری است.

نبهانی با اشاره به مشکلات حوزه گردشگری تصریح کرد: همکاری نداشتن کافی دستگاه‌های متولی در صدور مجوزها، واگذاری زمین به سرمایه‌گذاران، حساسیت محیط زیست برای صدور مجوزها، کمبود اعتبارات در بخش تسهیلات سرمایه‌گذاری نسبت به دیگر بخش‌ها، تعهد نداشتن نسبت به احیای بافت تاریخی، همکاری نداشتن دستگاه‌ها و نهادها در مرمت ساختمان‌های قدیمی و مخدوش ماندن شهرها و کمبود نیروی انسانی بعضی از مشکلات در حوزه گردشگری هستند.

سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان با اشاره به سودآور بودن سرمایه گذاری در بخش گردشگری می‌گوید: باید با تغییر کاربری بناهای تاریخی و سرمایه‌گذاری در مرمت و احیای این بناهای با ارزش، آن‌ها را به بنگاه اقتصادی بخش گردشگری تبدیل کنیم.

ضرورت تسهیل شرایط برای گردشگران در خوزستان

مجتبی گهستونی، فعال میراث فرهنگی خوزستان عنوان می‌کند: خوزستان به دلیل قدمت، کهن و پهناور بودن و برخورداری از تنوع اقوام و فرهنگی دارای فرصت‌ها، ظرفیت‌ها و جاذبه‌های زیاد در حوزه گردشگری است، برای جذب گردشگر، افزایش ماندگاری گردشگر و رشد اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی، باید برای ورود گردشگران برنامه‌ریزی داشته باشیم.

وی می‌افزاید: خوزستان از نظر طبیعت گردی به دلیل وجود رودخانه‌ها و کوهستان‌ها فرصت‌ها و ظرفیت‌های مختلفی برای طبیعت‌گردی دارد و باید با اصلاح مسیرها، استانداردسازی شرایط برای گردشگران تسهیل شود تا جوامع محلی از ورود این گردشگران درآمدزایی داشته باشند.

این فعال میراث فرهنگی خوزستان تاکید می‌کند: در حوزه فرهنگی نیز خوزستان آثار تمدنی و تاریخی با پیشینه بسیار کهن دارد که فرصتی برای گشت و گذار هستند؛ بعضی از این آثار ثبت جهانی و برخی ثبت ملی شد اما همچنان بعضی از این آثار شرایط بازدید ندارند که باید با معرفی بهتر و تولید محتوای دقیق و دادن کاربری مناسب زمینه برای حضور گردشگر در این مکان‌ها فراهم شود.

گهستونی خاطرنشان می‌کند: خوزستان دارای تنوع فرهنگی و اقوام مختلفی است که می‌تواند در جذب گردشگر بسیار سهمیم باشند، باید گردشگری خلاقانه داشته باشیم و با این کار و با تولید محصول مناسب، انگیزه حضور گردشگران فراهم شود.

وی تصریح می‌کند: نباید منتظر بمانیم تا گردشگران، خوزستان را به عنوان مقصد گردشگری انتخاب کنند و اینگونه موفق نمی‌شویم، با توجه به رقابت در بحث گردشگری، خوزستان را خوب معرفی کنیم و محصول ارائه دهیم و خوب جذب کنیم تا علاوه بر معرفی استان و آداب و رسوم و سنت‌های اقوام، درآمدزایی داشته باشیم.

این فعال میراث فرهنگی خوزستان اظهار می‌کند: یکی از دلایل استفاده نکردن مناسب از این ظرفیت‌ها این است که صنعت گردشگری باید جدی گرفته شود، این صنعت به زنجیره‌هایی متکی است و عوامل مختلفی در این صنعت نقش دارند؛ رونق دادن به گردشگری تنها وظیفه اداره کل گردشگری نیست و باید بخش‌های مختلف شرایط حضور گردشگران را فراهم کنند.

به گزارش ایمنا، با توجه به ظرفیت‌های فراوان و بیشمار خوزستان در حوزه‌های گردشگری، این استان قطعه‌ای از بهشت و نگین گردشگری در کشور است که بسیاری از ظرفیت‌های آن مغفول مانده و در انتظار تلاش بیشتر مسئولان ذی‌ربط است.

کد خبر 842487

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۰۷
    0 0
    خوزستان شمالش و شمال شرقی خوبه نهایتا آبادان