روند بازار جهانی سنگ آهن، آلومینیوم و مس در یک‌ سال گذشته

گزارش مدیریت تحقیق و توسعه بورس تهران از تحولات اقتصادی و مالی در عرصه جهانی و ملی در دی ۱۴۰۳ نشان می‌دهد، قیمت آلومینیوم در یک سال گذشته حدود ۲۴ درصد افزایش داشته است. قیمت مس در بازار جهانی در پایان دی ۱۴۰۳ نسبت به پایان آذر ۲.۶ درصد افزایش داشته و از ۸,۹۵۷ دلار در هر تن به ۹,۱۹۳ دلار رسیده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از سنا، مدیریت تحقیق و توسعه بورس تهران در گزارشی به بررسی تحولات اقتصادی و مالی در عرصه جهانی و ملی در دی ۱۴۰۳ پرداخته است. در این گزارش، بازده فلزات اساسی از جمله «سنگ آهن، آلومینیوم و مس» در بازه‌های زمانی یک ماهه، شش ماهه و یک سال منتهی به پایان دی ۱۴۰۳ مورد بررسی قرار گرفته است.

سنگ آهن

بر اساس این گزارش، در دی ۱۴۰۳، بازار سنگ آهن با نوساناتی رو به رو شد که ناشی از عوامل اقتصادی و وضعیت بازار جهانی بود. قیمت سنگ آهن در این ماه ۲.۸ درصد کاهش پیدا کرد و به ۱۰۱.۲ دلار در هر تن رسید.

در بازارهای جهانی، قیمت سنگ آهن به شدت تحت تأثیر شرایط اقتصادی چین قرار دارد. چین به‌عنوان بزرگترین تولیدکننده و مصرف‌کننده سنگ آهن در جهان، نقشی محوری در شکل‌دهی قیمت‌ها دارد.

وزارت بازرگانی چین برنامه‌های خود برای افزایش مصرف و تثبیت تجارت خارجی و سرمایه‌گذاری در سال جاری را اعلام کرد که موجب حمایت از بازار سنگ آهن شد.

داده‌های این گزارش نشان می‌دهد، واردات سالانه فولاد چین در سال گذشته میلادی، به رکورد ۱.۲۴ میلیارد تن رسید. محموله‌های سالانه فولاد از این کشور نیز به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۵ رسیده است و در مجموع ۱۱۰.۷ میلیون تن ارزیابی شده است.

با وجود این نگرانی‌ها درباره تعرفه‌های احتمالی دولت جدید آمریکا می‌تواند با ایجاد اختلالات صادرات چین بر بازار سنگ آهن تأثیرگذار باشد، چین بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد و بزرگترین خریدار سنگ آهن در جهان است. حدود ۷۰ درصد محموله‌های دریایی سنگ آهن توسط این کشور خریداری می‌شود.

روند بازار جهانی سنگ آهن، آلومینیوم و مس در یک‌ سال گذشته

آلومینیوم

در بخش دیگری از این گزارش آمده است؛ آلومینیوم، فلزی سبک، مقاوم در برابر خوردگی و بسیار قابل بازیافت است که در صنایع مختلفی از جمله ساختمان‌سازی، خودروسازی، بسته‌بندی و هوافضا کاربرد گسترده‌ای دارد. قیمت آلومینیوم تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله عرضه و تقاضا، نرخ ارز، هزینه‌های تولید، رویدادهای ژئوپلیتیک و وضع اقتصاد جهانی، تغییرات اقلیمی و سیاست‌های زیست محیطی قرار دارد.

تغییرات اقلیمی و سیاست‌های زیست محیطی، با افزایش فشار برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و روی آوردن به انرژی‌های تجدیدپذیر، هزینه‌های تولید آلومینیوم را تحت تأثیر قرار داده و به‌طور مستقیم بر قیمت آن اثر می‌گذارد. هم‌زمان رقابت شدید آلومینیوم با فلزاتی همچون فولاد و پلاستیک و تغییرات در فناوری و ترجیحات مصرف‌کننده، پیچیدگی‌های بیشتری را به این بازار اضافه کرده و بر نوسانات قیمت آلومینیوم تأثیرگذار است.

در چین عوامل مختلفی از جمله قرار گرفتن در فصل خارج از پیک مصرف آلومینیوم با وجود لغو تخفیف‌های مالیاتی صادراتی، به کاهش نرخ عملیاتی صنایع پایین‌دستی منجر شده که با کاهش ۶۱ درصدی ارزیابی شده است. به‌طور کلی، روند پایین تقاضای صنایع پایین‌دستی ادامه‌دار است و به‌دلیل سفارش‌های پایین انتظار می‌رود، برخی شرکت‌ها زودتر از موعد وارد تعطیلات سال نو چینی شوند و تولید خود را متوقف کنند که بر بازار آلومینیوم تأثیرگذار است.

بر این اساس، در پایان دی سال جاری، قیمت معاملات آتی آلومینیوم تحت تأثیر انتظارات کاهش عرضه از سوی تولیدکنندگان کلیدی و روند تقاضا، صعودی بوده است.

اتحادیه اروپا قرار بود در برنامه آینده خود واردات آلومینیوم از روسیه را تحریم کند زیرا تولیدکنندگان از خرید کالاهای روسیه پس از تهاجم این کشور به اوکراین در سال ۲۰۲۲ خودداری کردند.

قیمت آلومینیوم در دی سال جاری نسبت به پایان ماه گذشته ۵.۵ درصد افزایش پیدا کرد و از ۲,۵۴۳ دلار در هر تن به ۲,۶۸۲ دلار رسید. قیمت این فلز در شش ماه منتهی به پایان دی ۱۴۰۳، به میزان ۱۴ درصد و در یک سال منتهی به این تاریخ حدود ۲۴ درصد افزایش داشته است.

روند بازار جهانی سنگ آهن، آلومینیوم و مس در یک‌ سال گذشته

مس

بر پایه این گزارش، مس در صنایع مختلف ازجمله ساخت‌وساز ساختمان، تولید و انتقال برق، تولید محصولات الکترونیک مورد استفاده قرارمی‌گیرد، قیمت این فلز که در فروردین ۱۴۰۱ به بیش از ۱۰,۰۰۰ دلار در هر تن رسیده بود، پس از حدود ۲ سال دوباره این قله تاریخ را فتح کرد، اما پس از آن دوباره روند نزولی به خود گرفت.

قیمت مس در پایان دی ۱۴۰۳ نسبت به پایان ماه گذشته ۲.۶ درصد افزایش پیدا کرد و از ۸,۹۵۷ دلار در هر تن به ۹,۱۹۳ دلار رسید. در این ماه بازار مس با نوسانات قابل توجهی روبه‌رو بود که تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی و تغییرات در عرضه و تقاضا قرار داشت.

افزایش قیمت مس نشان می‌دهد این فلز همچنان با محدودیت‌های عرضه و افزایش تقاضا روبه رو است.

داده‌های منتشر شده جدید حاکی از آن است که تولید صنعتی چین در ماه دسامبر بالاتر از حد انتظار افزایش یافته و خوش‌بینی‌ها بر پایه تأثیرگذاری محرک‌های حمایتی اقتصادی چین برهزینه‌ها غالب شده است.

واردات مس چین در ماه دسامبر به بالاترین سطح در ۱۳ ماهه اخیر رسید. به این ترتیب واردات سالانه این کشور ۱۸ درصد افزایش پیدا کرد که نشان‌دهنده پر کردن دوباره موجودی انبارهای پالایشگاه‌های این کشور به‌دلیل افزایش سفارش‌ها است.

از سوی دیگر، حرکت به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، خودروهای برقی و هوش مصنوعی، چشم‌انداز تقاضای مس را تقویت کرده است.

بر اساس پیش‌بینی تحلیل‌گران مؤسسه Research Global UBS ، قیمت مس می‌تواند تا پایان سال ۲۰۲۵ به ۱۱,۰۰۰ دلار بر تن برسد که ناشی از کسری عرضه در بازار جهانی است، بهبود وضعیت اقتصاد جهانی به ویژه در نیمه دوم سال ۲۰۲۵ نقش مهمی در رشد قیمت مس ایفا کند، از سوی دیگر با وجود وجود چشم‌انداز مثبت، بدتر شدن شرایط اقتصادی جهان می‌تواند بر قیمت مس تأثیر منفی داشته باشد.

روند بازار جهانی سنگ آهن، آلومینیوم و مس در یک‌ سال گذشته

کد خبر 840904

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.