علیضامن صالحیفرد در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در چهارمحالوبختیاری با اشاره به روز جهانی سرطان اظهار کرد: دلایل افزایش سرطان شامل عادتهای جدید زندگی، افزایش مصرف دخانیات، افزایش جمعیت و مسنتر شدن ساختار جمعیتی است.
وی افزود: مصرف دخانیات بهعنوان مهمترین علت مرگ ناشی از سرطان در جهان شناخته میشود و در جوامع پیشرفته عامل ۱۶ درصد و در کشورهای در حال توسعه عامل ۱۰ درصد از سرطانها را به خود اختصاص داده است.
رئیس مرکز بهداشت چهارمحالوبختیاری گفت: در ایران، سالانه بیش از ۱۳۵ هزار نفر به سرطان مبتلا میشوند و پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۴۰ با افزایش ۱۱۵ درصد به بیش از ۲۹۰ هزار نفر برسد؛ در چهارمحالوبختیاری، میزان بروز سرطان ۱۴۴ در هر ۱۰۰ هزار نفر است که سالانه حدود هزار و ۴۰۰ بیمار سرطانی جدید در این استان شناسایی میشود.
صالحیفرد ادامه داد: سرطان پستان، پوست (غیرملانوما)، کولورکتال، تیروئید و پروستات شایعترین نوع سرطانها در چهارمحالوبختیاری هستند.
وی تصریح کرد: در این استان، میزان بروز سرطان پستان، ۳۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر، سرطان پوست غیرملانوما ۱۸ نفر، سرطان کولورکتال ۱۳.۴ نفر، سرطان تیروئید ۱۲.۹ نفر و سرطان پروستات ۱۰.۹ نفر در هر صد هزار نفر است.
رئیس مرکز بهداشت چهارمحالوبختیاری عنوان کرد: عوامل مرتبط ابتلاء به سرطان شامل آلودگی هوا، آب و خاک و آلایندههای کارسینوژن بهویژه آزبست و عوامل سمی در هوا است، حدود چهار تا پنج درصد از کل سرطانها بهدلیل عوامل شغلی است، همچنین ۳۵ درصد از کل سرطانها و بیش از ۵۰ درصد از سرطانهای دستگاه گوارش با تغذیه ارتباط دارند، مصرف میوه و سبزیجات میتواند مقاومت در برابر برخی سرطانها ایجاد کند.
صالحیفرد بیان کرد: جهشهای ژنی در پنج تا ۱۵ درصد از سرطانها نقش دارند و افرادی که ناقل این جهشها هستند، ریسک بالاتری نسبت به سایز افراد دارند؛ افزایش سن نیز بهعنوان یکی از مهمترین فاکتورها برای بسیاری از سرطانها شناخته میشود.
وی اضافه کرد: برای پیشگیری از سرطان، میتوان به کنترل مصرف دخانیات، رژیم غذایی سالم، فعالیتهای فیزیکی و پرهیز از چاقی، کاهش مصرف الکل، کاهش تماس با مواد سرطانزا و فاصله از نور خورشید اشاره کرد.
رئیس مرکز بهداشت چهارمحالوبختیاری خاطرنشان کرد: افراد در صورت مشاهده علائمی همچون توده غیرطبیعی در بدن، تغییر شکل خالهای قدیمی، زخمهایی که بهبود پیدا نمیکنند، خشونت صدا، سرفههای طولانی و تغییر در اجابت مزاج یا دفع ادرار باید به پزشک متخصص مراجعه کنند.
نظر شما