به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد، حسن اکبری صبح امروز _شنبه بیستونهم دی_ به مناسبت هفته ملی هوای پاک در نشست با خبرنگاران استان یزد اظهار کرد: استان یزد چهارمین استان صنعتی کشور با ۴۰۰۰ واحد صنعتی و ۸۰۰ واحد معدنی است.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ واحد کاشی و ۳۵ واحد فولادی در استان یزد داریم که پتانسیل تولید گردوغبار، ذرات معلق و آلودگی هوا را دارد افزود: استان یزد با توجه به موقعیت جغرافیایی به خودی خود ظرفیت تولید گرد و غبار را دارد و با وجود صنایع آلاینده، این گرد و غبار تشدید میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد با بیان اینکه ۷۰ درصد جمعیت استان و ۸۰ درصد صنایع صنعتی استان در محور یزد اردکان قرار دارد تصریح کرد: استان یزد ظرفیت توسعه صنعتی بیشتری ندارد.
اکبری گفت: بسیاری از واحدهای صنعتی از جمله ۱۶۰ واحد صنعتی تولید آجر و ۱۰۵ واحد صنفی تولید آجر در یزد داریم که فناوری قدیمی دارند.
تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن گرد و غبار طبیعی در استان یزد
وی عنوان کرد: حدود ۳.۹ میلیون هکتار عرصههای طبیعی استان کانون فرسایش بادی و تولید غبار هستند، استان به طور طبیعی در سال حدود ۳۰۰ هزار تن گرد و غبار تولید و در هوا پراکنده میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد اضافه کرد: یزد جزو کمبارشترین استانها و میانگین بارش استان ۸۷ میلی متر در سال است که حدود یک چهارم میانگین بارندگی در کل جهان است که بارش پایینی است.
اکبری تاکید کرد: وقتی مردم گذشته این عرصه را برای حیات انتخاب کردند، با محیط و اقلیم سازگاری داشتن و شاهکاری مثل قنات را ایجاد کرده بودند با توسعه صنعتی این سازگاری را برهم زدیم
وی تصریح کرد: در حال حاضر در دشت یزد_اردکان اجازه تأسیس واحد صنعتی آلاینده جدیدی داده نمیشود و این مصوبه در این دولت نیز با جدیت ادامه دارد، استاندار یزد نیز با تأکید بر شعار یزد پایدار، معتقد هستند که یزد باید به صورت طبیعی رشد کند و پایداری داشته باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با بیان اینکه هشت دستگاه دوربین نظارتی در مسیر دشت یزد اردکان قرار دارد و صنایع شبانهروز پایش میشود گفت: ۷۰ واحد کاشی، ۲۰ واحد فولادی و کارخانههای شن و ماسه این مسیر تحت نظارت هستند و اینها ملاک و مبنای تصمیمگیریها در استان هستند.
اکبری اضافه کرد: ۷۰۰ واحد استان خود اظهاری دارند و آزمایشگاه معتمد محیط زیست، چهار بار در سال پساب و لولههای خروجی هوای آنان را پایش و کارشناسی میشوند و در صورت لزوم واحدها اخطار میگیرد.
وی بیان کرد: به طور متوسط ۱۵۰۰ بازدید به صورت سرزده در کل استان انجام شده و بیشتر بازدیدها مربوط به محور یزد_عقدا هستند و عبیشتر پایشها به صورت شبانه انجام و وضعیت واحدها چک میشوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد خاطرنشان کرد: در طی این بازدیدها هزار واحد اخطار گرفتند و از میان آنها بیش از ۲۰۰ واحد صنعتی در لیست صنایع آلاینده قرار گرفتند و مکلف شدند نیم تا ۱،۵ درصد به عنوان جریمه به اداره دارایی پرداخت کنند و مبالغ آن نیز صرف هزینههای شهرداریها میشود.
اکبری تصریح کرد: در حال حاضر پرونده ۶۰ واحد صنعتی استان به مراجع قضائی معرفی ارسال و ۲۷ واحد صنعتی و تولیدی استان به علت بی توجهی به اخطارها پلمب شده است، هفته گذشته نیز ۵ مورد کارخانه آسفالت، شن و ماسه تا رفع مسائل و مشکلات پلمب شدند.
وجود ۳۰ گود زباله در استان یزد
وی تصریح کرد: ۳۰ گود زباله و دفن زبالههای عادی در یزد داریم که عمدتاً شهرداریها و دهیاریها دفن زباله را انجام میدهند، تقریباً گود زباله مناسب و استاندارد نداریم البته گود زبالههای شهر یزد نسبتاً مناسبتر بوده و به استانداردها نزدیک هستند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با بیان اینکه شهرداریها عادت کردند زبالهها را جمعآوری و خارج کنند گفت: که اگر این روند ادامه پیدا کند مجبور هستیم به مراجع قضائی ارجاع دهیم، وظیفه اصلی شهرداریها تفکیک زبالهها از مبدا است و از سال ۹۲ طبق قانون مکلف شدند.
اکبری تصریح کرد: سالانه یک میلیون تن پسماند صنعتی و ویژه در یزد تولید میشود، عمده پسماندها سربارههای فولادیها هستند که قابلیت بازیافت را دارند، البته در باب پسماند ویژه فرایندها طولانی است و سایت مدیریت پسماند در یزد نداریم.
وی گفت: بعضی پسماندها نیز به علت نبود سایت پسماند از طریق سامانه جامع محیط زیست به خارج استان میروند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان به پسماندهای بیمارستانها اشاره کرد و افزود: عمده بیمارستانها بیخطر سازی پسماند را دارند که در این زمینه باید به سایر مراکز درمانی پرداخته شود.
اکبری گفت: در مدت ۹ ماهه امسال نظارت بر عملکرد صنایع، به صورت پایش میدانی و سامانه بوده است و بیش از ۱۶۰۰ مورد بازدید میدانی، بازدید شبانه ۱۱۵۰ مورد، اخطار ۱۱۵۵ مورد و پلمب ۲۴ مورد انجام شده و منجر به شناسایی ۴۶۳ واحد آلاینده در همین مدت شده است.
وی ادامه داد: همچنین تعداد روزهای آلاینده استان در طی ۹ ماهه برای یزد ۷۶ روز، میبد ۴۲ روز، اردکان ۵۰ روز، بافق ۳۳ روز، مهریز ۲۴ و اشکذر ۲۰ روز ثبت شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد با اشاره به اینکه بعد از توسعه صنعتی بیرویه در یزد، نگاه مسئولان با مطالبه گری رسانه و مردم تغییر کرد و اصلاح رفتار در توسعه صنعتی اتفاق افتاده است گفت: صنایع استان در یک محدوده متمرکز هستند و بهتر میشود کارهای نظارتی را دنبال کرد، اما معادن در کل استان پراکنده شدند و با توجه به کارگروه تسهیل و موانع تولید واحدهای معدنی هنگام استقرار از محیط زیست استعلامی نمیگیرند.
معادن پراکنده در اقتصاد و اشتغال استان نقشی ندارد
اکبری گفت: استقرار پراکنده معادن در سطح استان و جادههای دسترسی آن علاوه بر اینکه منجر به آلودگی هوا و تولید گردوغبار شدند تا شعاع چند صد متری منطقه را از پوشش گیاهی خارج میکنندکنند و جادههای آنان امنیت زیستگاهها را به خطر انداخته و گونههای جانوری را از بین میبرند.
وی تصریح کرد: به مرور در یزد از توسعه معدنی آسیب پنهانی و تدریجی میبینیم و روزی میرسد که اساس و پایه بوم شناسی استان فرو میریزد و دیگر قابلیت جبران ندارند با معادن استراتژیکی که در زیستگاههای حساس نباشند مشکل نداریم، اما تعداد قابل توجهی از معادن از جمله معادن سنگ تزئینی برای شرکتهای غیربومی استان بوده و حتی در اشتغال و اقتصاد استان نقشی ندارند این معادن که به صورت فصلی فعال هستند بدترین نوع توسعه برای استان است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تصریح کرد: ۸۵۰ معدن استان پروانه بهرهبرداری دارند که تعداد قابل توجهی از آنها کار میکنند، اگر معادن بزرگ را کنار بگذاریم مابقی و معادن کوچک در اقتصاد و اشتغال استان نقشی ندارند.
اکبری گفت: ۱۵ هزار نفر اشتغال معدنی استان است که ۱۰ هزار نفر از آنها در واحدهای معدنی بزرگ مشغول هستند، باقیمانده معادن علاوه بر اینکه اشتغالی ندارند، در افزایش کانونهای فرسایش و آلایندگی مؤثر هستند، به گردشگری طبیعی، به ذخایر زیستی آسیب میزنند و سبب برهم زدن تعادل اکولوژیک استان یزد میشوند.
نظر شما