به گزارش خبرگزاری ایمنا، بدغذایی کودکان یکی از مشکلات شایع و نگرانیهای بسیاری از خانوادهها است که میتواند تأثیرات جدی بر رشد و سلامت کودکان داشته باشد، این مشکل زمانی رخ میدهد که کودکان به دلایل مختلف از غذا خوردن امتناع یا غذاهای ناسالم مصرف میکنند، بدغذایی میتواند به مشکلاتی مانند کمبود مواد مغذی، کاهش انرژی و ضعف سیستم ایمنی منجر شود.
یکی از دلایل بدغذایی کودکان، داشتن توقعات نادرست از میزان غذایی که باید مصرف کنند است، بسیاری از والدین تصور میکنند که کودکان باید مقدار زیادی غذا بخورند، در حالی که نیازهای غذایی کودکان با توجه به سن و مرحله رشد متفاوت و در سال نخست زندگی، غذای اصلی کودک شیر است و از شش ماه دوم تولد، غذای کمکی به او داده میشود.
تغییرات در برنامه غذایی کودک میتواند به بهبود مشکلات بدغذایی کمک کند؛ به عنوان مثال، کاهش دفعات شیردهی پس از یک سالگی و توجه بیشتر به غذاهای کمکی میتواند به افزایش اشتهای کودک و بهبود تغذیه او منجر شود، همچنین فراهم کردن محیطی آرام و بدون تنش برای غذا خوردن کودک نیز میتواند تأثیر مثبتی داشته باشد.
بدغذایی میتواند ناشی از عوامل روانی نیز باشد، کودکان ممکن است در مواجهه با استرس یا تغییرات محیطی، از غذا خوردن امتناع کنند و ایجاد یک محیط مثبت و حمایتکننده برای کودک و توجه به نیازهای عاطفی او میتواند به بهبود وضعیت تغذیه کمک کند، همچنین مهم است که والدین با دقت به رفتارهای غذایی کودک توجه و از اعمال فشار بیش از حد بر او خودداری کنند.
آموزش به والدین درباره تغذیه صحیح کودکان نقش مهمی در کاهش مشکلات بدغذایی دارد، والدین باید با نیازهای غذایی کودک آشنا شوند و برنامه غذایی مناسبی برای او تنظیم کنند و مشاوره با پزشکان و متخصصان تغذیه نیز میتواند به والدین کمک کند تا بهترین راهکارها را برای بهبود وضعیت تغذیه فرزندانشان پیدا کنند.
تنها ۲ تا ۵ درصد کودکان درگیر بیماری بدغذایی میشوند
رؤیا کلیشادی، متخصص بیماریهای کودکان و نوجوانان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه مشکلات بدغذایی کودکان باعث نگرانی خانوادهها میشود و تنشهای بسیاری به همراه دارد، اظهار کرد: پیشتر از بدغذایی به عنوان یک اختلال یاد میشد، اما در حال حاضر بدغذایی به عنوان یک بیماری شناخته میشود.
وی با بیان اینکه نگرانی بیشتر خانوادهها و والدینی که از بدغذایی فرزند خود شکایت دارند، بیماری نیست و این بدغذایی با رعایت بعضی توصیهها قابل رفع است، افزود: تنها ۲ تا ۵ درصد از کودکان درگیر بیماری بدغذایی و نیازمند اقدامات درمانی ویژه هستند.
متخصص بیماریهای کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه بیشتر خانوادهها توقع بالایی از فرزندان خود دارند و تصور میکنند که کودکان باید مقدار غذای زیادی مصرف کنند، ادامه داد: باید مد نظر داشت که طی یک سال نخست زندگی کودک، غذای اصلی کودک، شیر است و از شش ماه دوم تولد نوزاد، در کنار شیر به او غذای کمکی داده میشود و نوزاد مهارتهای خوردن را میآموزد.
کاهش سرعت رشد از سن ۲ تا ۵ سالگی و تأثیر آن بر روند تغذیه کودک
کلیشادی گفت: یک سوم کالری دریافتی نوزاد از سنین یک تا دو سالگی باید از شیر باشد و این در حالی است که برخی خانوادهها مقدار شیری که برای تغذیه نوزاد در این بازه سنی در نظر میگیرند، با مقدار شیری که نوزاد باید در یک سال نخست تولد خود مصرف کنند، برابری میکند، اما پس از یک سالگی، فرزند باید ابتدا غذا و سپس شیر مصرف کند و دفعات شیردهی به فرزند کاهش یابد.
وی با بیان اینکه با کاهش تعداد دفعات شیردهی، مشکل بیاشتهایی و بدغذایی در بسیاری از فرزندان رفع میشود، اضافه کرد: البته بیماریهای زمینهای کودک و تأثیر آن در بدغذایی و بیاشتهایی همواره باید مد نظر قرار داشته باشد و زمانی که پزشک در معاینه فرزند، ابتلاء به بیماری خاصی را تشخیص نمیدهد، با کم کردن دفعات شیردهی به فرزند، مشکل بدغذایی و کم اشتهایی او رفع خواهد شد.
متخصص بیماریهای کودکان و نوجوانان خاطرنشان کرد: به طور طبیعی، سنین دو تا پنج سالگی، سرعت رشد کودک کند میشود و نیاز بدن آنها به غذا نیز کمتر خواهد بود، از همین رو کودکان در این سنین، بیاشتها میشوند و به این حالت، بیاشتهایی فیزیولوژیکی که حالتی طبیعی است، گفته میشود.
به گزارش ایمنا، توجه به علایق و ترجیحات غذایی کودک نیز میتواند به کاهش مشکلات بدغذایی کمک کند و والدین میتوانند با توجه به سلیقههای غذایی کودک و ارائه غذاهای متنوع و جذاب، او را به خوردن ترغیب کنند، همچنین مشارکت کودک در تهیه و پخت غذا میتواند به افزایش علاقه او به غذا خوردن کمک کند.
یکی دیگر از روشهای مؤثر برای بهبود مشکلات بدغذایی، ایجاد برنامههای غذایی منظم است، تنظیم وعدههای غذایی منظم و مشخص میتواند به بهبود وضعیت تغذیه کودک کمک کند، همچنین مهم است که کودک در طول روز میان وعدههای سالم مصرف کند تا از کمبود مواد مغذی جلوگیری شود.
به صورت کلی، توجه به سلامت جسمی و روانی کودک به طور همزمان ضروری است، بدغذایی میتواند تأثیرات منفی بر سلامت روانی کودک داشته باشد و باعث کاهش اعتماد به نفس و افزایش استرس شود، بنابراین ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی و برنامه غذایی کودک میتواند به بهبود وضعیت بدغذایی و افزایش رشد و توسعه سالم او کمک کند.
نظر شما