به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «خادم ملت در روستای «کلوخی»» نوشت: کمتر از دو ماه پس از اولین سفر رئیسجمهوری به سیستان و بلوچستان، این بار جنوب سیستان و بلوچستان مقصد سفر استانی دوم رئیسجمهوری به این استان بود. سفر قبلی مسعود پزشکیان اول آذرماه صورت گرفت، اما به دلیل برخی ملاحظات، این سفر یکروزه بود و رئیسجمهوری فقط در زاهدان حضور یافت. پنجشنبه گذشته نوبت به جنوب استان بود که عالیترین مقام اجرایی کشور و وزرای دولت را میزبانی کند. در شهرهای چابهار و زابل، هم ملاقاتها و دیدارهای مردمی برگزار شد، هم نشست بررسی مسائل و مشکلات و بحث درباره برنامههای توسعهای این منطقه، با اینکه پزشکیان از بندر چابهار هم بازدید کرد و همچنین قطعه پایانی بزرگراه زابل- زاهدان به طول ۲۰۰ کیلومتر نیز افتتاح شد. همه اینها، بهویژه اینکه رئیس جمهوری و هیئت همراه در فاصله دو ماه، دو سفر به این استان داشتهاند، نشان دهنده توجه ویژه رئیسجمهوری و دولت وفاق ملی به سیستان و بلوچستان است. این سفرها به این معنی نیست که همه مشکلات حل شده است یا مشکلات خیلی زود حل خواهد شد. محدودیتهای بودجهای، هم دولت و هم مدیران ارشد دولتی را وامیدارد تا محتاطتر درباره اتمام پروژهها و رفع یکباره مشکلات اظهارنظر کنند.
اما نکته مهم این است که این سفرها، دیدارها، ملاقاتها و برنامهها نشان میدهد که استان سیستان و بلوچستان در کانون توجه همه دولتها قرار دارد. اینکه این استان در کانون توجه همه دولتها قرار دارد، ناشی از این است که افتتاح قطعه پایانی بزرگراه زابل- زاهدان در سفر پزشکیان به این استان، قطعاً فقط کار دولت چهاردهم نبود. بلکه پروژهای بود که از دولتهای گذشته آغاز شده بود، بخش زیادی از آن در دولت سیزدهم دنبال شد و حالا در دولت چهاردهم به بهرهبرداری رسید. این امر به همراه طرحهای توسعه چابهار یا طرحهای گازرسانی، آبرسانی و سوخترسانی به بخشهای مختلف سیستان و بلوچستان، نشاندهنده عزم جمهوری اسلامی ایران برای رفع محرومیت در این استان است که در هر دولت، به فراخور نگاه و تلاش و امکاناتش، دنبال میشود، البته میتوان بر این موضوع تأکید کرد که دولت چهاردهم در کنار نگاه توسعهای و محرومیتزدایی که در همه دولتها دنبال شد، یک نگاه ویژه مبتنی بر وحدت و همگرایی هم به این استان دارد. این نگاه ویژه دولت وفاق ملی از این نکته فهمیده میشود که برای اولین بار در همین دولت بود که یک بلوچ اهل سنت به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان انتخاب شد. این اتفاق بازتابهای بسیاری داشت و نویدهای بسیاری مبنی بر تقویت همگراییها و از بین بردن زمینه اختلاف نظرها، که مهمترین محمل جریانهای برون مرزی برای فعالیت است، با خود دارد.
روزنامه کیهان در بخش اخبار ویژه امروز خود با تیتر «رئیسی، صادرات نفت را بدون FATF از ۶۰۰ هزار بشکه به ۱.۵ میلیون بشکه رساند» نوشت: حشمتالله فلاحتپیشه با اشاره به تأیید نشدن دو لایحه باقی مانده FATF در مجمع تشخیص مصلحت گفته است: بیش از پنج سال است که از موعد این تصمیم گذشته و اقدامی صورت نگرفته است. طبیعتاً فعالیتهای بیشتری در این دولت برای تصویب این لوایح شکل خواهد گرفت.
وی افزود: جای تأسف است که عدهای هنوز با این موضوع برخوردی جناحی میکنند. البته اگر عمر دولت مرحوم رئیسی کفاف میداد، حتماً FATF تصویب شده بود، این امکان وجود داشت. در حال حاضر نیز شاهد این هستیم که برخی محافل رسانهای و سیاسی دوباره شروع به کارشکنی کردهاند، معتقدم که تنها مانع FATF در ایران برخوردهای جناحی و کاسبی تحریم بوده است. دو نظر در کشور وجود دارد که هر کدام از این نظرها نمایندگانی در مجمع دارد. یک نظر این است که ماهیت FATF را یک ماهیت جدا از سایر اختلافات خارجی ایران میداند، که معتقد به نپیوستن به FATF یا به عبارتی عدم تصویب دو کنوانسیون پالرمو و سیافتی است. بر اساس این تفکر، دشمنان ایران مثل آمریکا و اسرائیل خرسند هستند که ایران جزو FATF نیست، زیرا وقتی که ایران در لیست سیاه FATF قرار دارد، هم دولت ایران و هم هر شهروند ایرانی عملاً دچار نوعی خود تحریمی است و هیچ بانکی در دنیا حاضر نیست طبق روال معمول و مرسوم بانکها در دنیا، با شهروندان، دولت و شرکتهای ایرانی کار کند.
درباره ادعاهای این نماینده سابق مجلس گفتنی است اولاً دولت شهید رئیسی در مدت حدود سه سال فعالیت کاری، پیگیر موضوع الحاق به FATF نشد و برخلاف دولت روحانی تلاش کرد مشکلات بر زمین مانده را حل و فصل کند. واردات ۱۵۰ میلیون دوز واکسن کرونا، افزایش صادرات نفت از ۶۰۰ هزار بشکه به ۱ میلیون و پانصد هزار بشکه، گسترش تجارت خارجی، خرید ۶۰ هواپیما، عضویت در پیمانهای شانگهای و بریکس و آزادسازی ۱۶ میلیارد دلار از پولهای بلوکهشده، از جمله اقدامات مهمی است که در دولت شهید رئیسی، بدون برجام و FATF اتفاق افتاد.
ثانیاً با وجود اجرای ۳۷ بند از ۴۱ بند برنامه اقدام مد نظر FATF توسط ایران و تصویب دو بند دیگر در مجلس شورای اسلامی، نهتنها از شمار تحریمها کاسته نشد بلکه به دو برابر افزایش یافت. بدین ترتیب، بزککنندگان برجام نه فقط درباره این توافق پر خسارت شرمنده مردم شدند، بلکه معلوم شد وعدههای داده شده در مورد FATF نیز دروغین بوده است. کار به جایی رسید که آقای ظریف در پاسخ این سوال که چه تضمینی هست پس از اجرای همه انتظارات FATF، تحریمها لغو شود و روند شیطنتآمیز قبلی ادامه پیدا نکند، اذعان کرد: «هیچ تضمینی وجود ندارد»!
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پای دولت روی گاز تعطیلات» نوشت: در ساعات اولیه دیشب تقریباً بدون انتظار قبلی دوباره تمام کشور تعطیل شد، همهجا برای مدیریت مصرف انرژی و تهران برای آلودگی! با اینکه گفته میشود ۳۰ درصد گاز کشور در تهران و البرز مصرف میشود. اکنون وضعیت تعطیلات به جایی رسیده است که اگر دولت «روزهای کاری» را خبررسانی کند و بهطور پیشفرض باقی روزها تعطیل باشد، کار خبررسانی برای شورای اطلاعرسانی دولت که زعما و علما در آنجا گردهم آمدهاند هم آسانتر میشود و زحمت از روی دوش باقی بخشهای دولت از جمله سخنگو هم برداشته خواهد شد. رئیسجمهور دیروز دیداری نوستالژیک از روستای محل خدمت سربازی خود در پنجاه سال پیش در زابل داشت، اما این برنامهها و افتتاح بزرگراهی ۲۰۰ کیلومتری که از سال ۸۵ در حال ساختهشدن است و فقط ۱۰ کیلومتر آن در این چهار ماه ساخته شده هم نتوانست مسئله نگرانکننده تعطیلات کشور را هضم کند.
اداره قوه مجریه تعطیل شده است! تا لحظه تنظیم این گزارش، اکثریت استانهای ایران روز شنبه تعطیل اعلام شده است. آن هم درحالیکه همه نقشههای هواشناسی آبوهوای اکثر شهرهای ایران را آفتابی و تا کمی ابری و در دمایی کاملاً طبیعی روزهای ابتدایی زمستان نشان میدهد! انگار با افت یکی دو درجهای هوا، حساب برق و گاز از دست دولت درمیرود و چاره این همه بیتدبیری را هم در سادهترین راه میبیند: تعطیلی. همین چند روز پیش سخنگوی آموزشوپرورش گفته بود یک روز تعطیلی مدارس، هزار میلیارد تومان هزینه بر بیتالمال تحمیل میکند. حالا که هم مدارس، هم دانشگاهها و هم ادارات و بانکها در بیش از نیمی از کشور تعطیل شده است، چهکسی پاسخگوی هزاران هزار میلیارد تومان هزینهای است که در اثر سوءمدیریت بر اشخاص حقیقی و حقوقی تحمیل میشود؟!
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «شهر جهنمی» را برگزید و نوشت: نحوه مدیریت بحران در ایالت کالیفرنیا پس از آتشسوزیهای گسترده در لسآنجلس، بر آتش اختلافات بین دو حزب دموکرات و جمهوریخواه افزوده است. لسآنجلس حالا پنج روز میشود که در آتش میسوزد و تندباد آتشینی که منجر به این حادثه شده، قرار است تا سهشنبه هفته آینده نیز همچنان برفراز شهر بوزد.
مقامات دولتی و بخش خصوصی هر کدام گمانهزنیهای متفاوتی از میزان خسارات بر جا مانده از این آتشسوزی بزرگ دارند. شرکت خصوصی آکوودر اعتقاد دارد تا به حال بین ۱۳۵ تا ۱۵۰ میلیارد دلار خسارت از این آتشسوزی بزرگ بر جا مانده است. بانک آمریکایی جی پی مورگان نیز خسارت آتشسوزی در کالیفرنیا را ۵۰ میلیارد دلار برآورد کرد.
از ابتدای شکلگیری این آتشسوزی گسترده، گوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا همه نیروهای آتشنشانی ایالت را به کار گرفته است اما میزان پیشرفت در اطفای حریق، همچنان صفر درصد است. آتشنشانان از دیگر ایالتهای آمریکا یعنی اورگن، واشنگتن، آریزونا، یوتا و نیومکزیکو نیز برای کمک به همکارانشان در کالیفرنیا فراخوانده شدند. با وجود تلاشهای گسترده برای اطفای حریق و در عین حال دعواهای سیاسی بین ۲ حزب دموکرات و جمهوریخواه برای انداختن تقصیر این اتفاق بر گردن دیگری، رسانهها در این میان به علت و ریشه اصلی این حادثه و عدم توانایی فرماندار کالیفرنیا در مقابله با این آتشسوزی پرداختند. نشریه نیوزویک در گزارشی با اشاره به خسارتهای گسترده این آتشسوزی که در تاریخ آمریکا بیسابقه بوده است، علت عدم توانایی اداره آتشنشانی در محدود کردن آتشسوزیها را کمکهای قبلی این اداره به اوکراین و فرستادن ابزار و تجهیزات آتشنشانی ایالت به اوکراین دانسته است. شبکههای اجتماعی در ابتدای امر سرشار از پستهایی توسط مردم در ایالت کالیفرنیا شد که عنوان میکردند اگر تجهیزات آتشنشانی از سال ۲۰۲۲ تاکنون به اوکراین فرستاده نمیشد، امکان اطفای حریق در ساعات ابتدایی شعلهور شدن آن وجود داشت.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «خطای باکو» را برگزید و نوشت: الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان روز سهشنبه، هفتم ژانویه (۱۸) دی) در مصاحبهای با شبکههای تلویزیونی محلی ضمن اشاره به تحولات منطقهای و فرامنطقهای با ادبیاتی کم سابقه ادعاهای ضد ایرانی تندی را به زبان راند. در این میان مانور او بر دالان موهوم زنگزورT آن هم در میانه تحولات سوریه و درست یک ماه پس از سقوط حکومت اسد این گزاره احتمالی را پررنگتر کرده که همزمانی تحولات خاورمیانه و قفقاز میتواند به چالشی برای مرزهای ایران و ارمنستان منجر شود و مؤید آن هم گفته علیاف است که به شکل شفافی تأکید کرد ارمنستان باید به خاطر داشته باشد که متحد نزدیک آنها در خاورمیانه، یعنی دیکتاتوری اسد به اتمام رسید و این روند ادامه خواهد داشت، قدم درست را بردارید. در ادامه همین ادعاها رئیسجمهور آذربایجان با بیان اینکه «ما به عنوان آذربایجان برای آنها [ارمنستان منبع خطر نیستیم و خواهان صلح و همکاری در قفقاز جنوبی هستیم خط ونشان واضحی را برای ایروان در قبال کریدور جعلی زنگزور کشید و خاطرنشان کرد ارمنستان نباید مانع ما شود و به عنوان یک مانع جغرافیایی بین ترکیه و آذربایجان عمل کند علیاف ادبیات تهدیدآمیز خود را با ورود جدی تر به زنگزور و ذکر این جملات پی گرفت که کریدور زنگزور باید باز شود و خواهد شد و ارمنستان هرچه زودتر آن را درک کنند، بهتر است؛ چون باید با نخجوان ارتباط مستقیم داشته باشیم و این ارتباط به حاکمیت ارمنستان لطمهای وارد نمیکند» رئیسجمهور آذربایجان حتی به اینجا هم بسنده نکرد و گفت: «ارمنستان بهتر است که ما را عصبانی نکند و بفهمد که در اینجا حق سخن با ماست.»
در حالی علیاف برای احداث دالان موهوم خود هشدار میدهد که پیشتر تهران خاطرنشان کرده بود این کریدور موهوم را به رسمیت نمیشناسد و بر مواضع خود ایستادگی میکند. عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در تاریخ ۱۵ شهریور (ششم آگوست) درباره احداث کریدور زنگزور در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشته بود «هر تهدیدی علیه تمامیت ارضی همسایگان ما یا ترسیم دوباره مرزها چه در شمال باشد، چه در جنوب، چه در شرق و چه در غرب کاملاً غیرقابل قبول است و برای ایران خط قرمز به شمار میرود». گفتنی است الهام علیاف در بخش دیگری از مصاحبه سه شنبه گذشته خود و از جنبهای متفاوت به تحولات اخیر در سوریه پس از سقوط بشار اسد نیز پرداخت و از کمک به سوریه جدید برای پایان دادن به تروریسم حداقل در مرز ترکیه خبر داد که اشاره مستقیمی به سرکوب کردها توسط حکومت جدید سوریه با مدیریت آنکارا دارد. رئیسجمهوری آذربایجان در این مصاحبه اعلام کرد سازمان کشورهای ترک میتواند به یک مرکز قدرت جدی در سراسر جهان تبدیل شود» علیاف با تأیید همسویی با نگاه، اردوغان بهصراحت عنوان کرد: «آنچه به نفع ترکیه است به نفع جمهوری آذربایجان نیز هست امنیت منافع و آینده ما یکی است. وضعیت کاملاً جدیدی در خاورمیانه پدید آمده است، عامل قوی ترکیه در اینجا نقش اصلی را ایفا خواهد کرد ما نیز در کنار ترکیه هستیم بنابراین قدرت ما حتی بیشتر خواهد شد.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «مختصات غلبه بر خاموشی» را برگزید و نوشت: بدون یک نقشه منسجم عبور از خاموشی گسترده در کشور ممکن نیست. ناترازی انرژی که طبق پیشبینیها تا ۱۴۱۰ روندی فزاینده دارد، رمق اقتصاد ایران را گرفته است. به همین دلیل انتخاب راهحل درست، سریع و قابل اجرا باید به اولویت اصلی سیاستگذار تبدیل شود. توصیه کارشناسان انرژی، اقتصاددانان و فعالان صنعتی به سیاستگذار این است که احیای اقتصاد برق با همه مختصات آن، محور اصلی اصلاحات قرار گیرد. اعضای ششمین نشست هماندیشی گروه رسانهای «دنیای اقتصاد» به دولت چهاردهم پیشنهاد کردهاند دولت با ایجاد یک بستر باز و مناسب برای تحقق هدف تولید ۳۰ هزار مگاوات برق خورشیدی از طریق سرمایهگذاری بخش خصوصی، امکان تأمین برق صنایع را مهیا کند. گشایش در مسیر ورود فناوریهای مرتبط با انرژیهای خورشیدی و تجدید پذیر، کمک به اقتصادی کردن فرایند واردات تجهیزات نیروگاهی در کنار پشتیبانی از توسعه بازار برق برای اصلاح آرام و پایدار قیمت انرژی از جمله دیگر موارد مهمی هستند که باید به آنها توجه شود.
نظر شما