به گزارش خبرگزاری ایمنا، مهدی بقایی شامگاه گذشته _یکشنبه شانزدهم دی_ در فصل چهارم برنامه تلویزیونی «اصفهان من» با بیان اینکه با دوراندیشی مدیران وقت شهری در دهه ۱۳۶۰ که بسیاری از شهرها همچنان پسماندهای خود را دفن میکردند، موجب شد شهر اصفهان به فکر استفاده از یکی از جدیدترین تکنولوژیهای دنیا که از کشور سوئیس وارد شده بود، بیفتد، اظهار کرد: این خط تولید همچنان در حال فعالیت است و با انجام بازسازیها و اضافه شدن خطوط جدید، توانسته است حداقل بخشی از پسماندهای تر را به کود کمپوست تبدیل کند.
وی افزود: ممکن است در بعضی دورهها شیب رشد این روند متوقف شده باشد، اما انتظار میرود که اصفهان همواره در زمینه مدیریت پسماند، بازیافت و حفظ محیط زیست پیشتاز باشد.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: باید تلاش کنیم با اجرای برنامههای لازم، به نقطهای برسیم که هیچ پسماندی دفن نشود و به سوی «پسماند صفر» حرکت کنیم.
بقایی با اشاره به اینکه روزانه حدود ۱۰۰۰ تن زباله در کلانشهر اصفهان جمعآوری میشود، خاطرنشان کرد: در حال حاضر سیستم توزین دقیقی داریم که روزانه گزارشهای آماری ثبت میکند؛ از این ۱۰۰۰ تن زباله، حدود ۹۰۰ تا ۹۵۰ تن پسماند خانگی است که شامل زبالههای تر و خشک میشود و از این میزان حدود ۵۵۰ تن پسماند تر (مواد آلی همچون پوست میوه) و ۵۰ تن شیرابه تولید میشود که مقدار بالایی است و قابلیت کاهش دارد، همچنین ۳۵۰ تن پسماند خشک وجود دارد که بخشی از آن را ریجکت مینامیم و امکان بازیافت ندارد.
وی با اشاره به اینکه روزانه حدود ۱۰۰ تن پسماند خشک تفکیکشده از شهروندان تحویل گرفته میشود، گفت: هر روز ۲۵۰۰ تن پسماند ساختمانی و حدود ۱۸ تن پسماند پزشکی از مطبها و بیمارستانهای سطح شهر جمعآوری میشود.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان بیان کرد: تفکیک پسماندهای خشک و تر میتواند موجب بهبود فرایند بازیافت شود؛ هرچقدر میزان پسماند خشک مخلوط با زبالههای تر کمتر باشد و مقدار زباله تفکیکشده افزایش پیدا کند، فرایند تولید کود کمپوست بهتر میشود.
بقایی ادامه داد: هرچند کارخانههای ما بهوسیله سرندها جداسازی را انجام میدهد، اما تفکیک زباله از مبدأ توسط شهروندان تأثیر زیادی در کیفیت نهایی کود تولیدی دارد.
وی با بیان اینکه پسماندهای خشک که امکان بازیافت ندارد، بهصورت پکشده ذخیره میشود که امیدواریم بتوانیم در آینده از این پسماندها برای تولید انرژی همچون برق استفاده کنیم، ادامه داد: در حال حاضر تکنولوژیهای پیشرفتهای در جهان برای این کار وجود دارد.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان عنوان کرد: برای تولید کود کمپوست از سیستم هاضم هوازی استفاده میشود و در یک فرایند چندماهه، زبالهها به کود تبدیل میشود، اما تکنولوژیهای پیشرفتهتر همچون هاضم بیهوازی علاوهبر تولید کود باکیفیتتر، میتواند برق تولید کند.
بقایی اضافه کرد: این کشورها برای مدیریت پسماندهای خشک از روشهایی همچون زبالهسوزها یا ریجکتسوزها استفاده میکنند و از طریق سوزاندن پسماندها برق تولید میشود؛ بعضی از سیستمها همچون «پیرولیز» نیز وجود دارد که پسماندها را به سوخت مایع و کربن ارزشمند تبدیل میکند.
وی خاطرنشان کرد: شیرابههای تولیدشده از پسماندها نیز که آلوده است، باید تصفیه و به آب تبدیل شود؛ پسماندهای ساختمانی نیز بازیافت و به موادی همچون شن و ماسه تبدیل میشود، همچنین پسماندهای پزشکی بیشتر در زبالهسوزها سوزانده و از آنها برق تولید میشود.
دوراندیشی و تلاش مستمر برای حفظ محیط زیست و استفاده بهینه از منابع پسماند شهری در اصفهان
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه تلاش همکاران ما در کارخانه مدیریت پسماند سخت و ارزشمند است، گفت: این کارخانه روزانه حدود ۱۰۰۰ تن پسماند را دریافت و پردازش میکند و هیچگونه تعطیلی ندارد، حتی در تعطیلات رسمی همچون جمعهها و نوروز توقف این فرایند حتی برای یک ساعت نیز ممکن نیست، چرا که انباشت پسماندها مشکلات جدی به همراه خواهد داشت.
بقایی تصریح کرد: درباره شیوههای پردازش پسماند، دو روش اصلی هاضم هوازی و هاضم بیهوازی مورد استفاده قرار میگیرد؛ در روش هاضم هوازی، پسماندهای تر در یک فرایند باز و چندماهه به کود کمپوست تبدیل میشود، اما در روش هاضم بیهوازی که در فضای بسته انجام میشود، علاوهبر تولید کود باکیفیتتر، گاز حاصل از تجزیه مواد آلی نیز جمعآوری و پس از تصفیه، برای تولید برق استفاده میشود.
وی عنوان کرد: این فناوری از پیشرفتهترین تکنولوژیهای روز دنیا است که در کشورهایی همچون آلمان بهکار گرفته میشود؛ پسماندهای خشک نیز با ارزش حرارتی بالای خود قابلیت سوزاندن در زبالهسوزها را دارد که با سوزاندن آنها، حرارت بالایی تولید و از این حرارت برای تولید برق استفاده میشود.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: فرایند تصفیه گازهای حاصل از سوزاندن، از مراحل پیچیده و مهم در این کارخانهها است که در نهایت خاکستر باقیمانده از این فرایند نیز قابل استفاده در صنایع همچون سیمانسازی است.
بقایی تاکید کرد: یکی دیگر از روشهای نوین مدیریت پسماند خشک، فرایند تولید سوخت کمکی (RDF) است؛ در این روش پسماندهای خشک خرد و به سوختی جایگزین برای استفاده در کورههای سیمان تبدیل میشود؛ این سوخت میتواند به کاهش مصرف گاز طبیعی در صنایع کمک قابل توجهی کند.
وی ادامه داد: تکنولوژی پیرولیز از دیگر روشهای پیشرفته در این حوزه است که در شرایط خلأ، پسماندها را به سوخت مایع (همچون گازوئیل) و کربن ارزشمند تبدیل میکند.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: سازمان مدیریت پسماند تنها به امور اجرایی محدود نیست و در حوزه پژوهش و توسعه نیز فعالیتهای مهمی انجام میدهد؛ بهعنوان مثال پایلوت آزمایشگاهی پیرولیز در کشور توسط این سازمان طراحی و اجرا شده و یک پروژه ۱۰ تنی نیز در حال آزمایش است.
بقایی تاکید کرد: این تلاشها و برنامههای نوین، نشاندهنده دوراندیشی و تلاش مستمر برای حفظ محیط زیست و استفاده بهینه از منابع پسماند شهری است.
نظر شما