به گزارش خبرگزاری ایمنا، نیم فصل نخست رقابتهای لیگ برتر هفته گذشته به پایان رسید، پس از پایان ۱۵ هفته لیگ برتر سپاهان با زدن ۲۵ گل عنوان بهترین خط حمله را از آن خود کرد و تراکتور و پرسپولیس نیز به ترتیب جایگاههای دوم و سوم بهترین خط حمله را به خود اختصاص دادند، در فاز دفاعی نیز گلگهر سیرجان با خوردن شش گل عنوان بهترین خط دفاع را به دست آورد، تراکتور، سپاهان و نساجی نیز در جایگاههای بعدی قرار گرفتند.
نکته قابل تأمل در خصوص رقابتهای نیم فصل نخست آقای گل شدن علی علیپور و مهدی لیموچی با هفت گل بود، مهاجم پرسپولیس که در ۱۴ هفته مورد انتقاد هواداران و پیشکسوتان قرمز پوش قرار گرفته بود در ایستگاهی پایانی نیم فصل با هتتریک برابر تیم هوادار بهترین گلزن نیم فصل نخست شد.
مهدی لیموچی نیز در وضعیتی مشابه علیپور قرار داشت و جالب این است که این مهاجم جوان نیز در جدال سپاهان و هوادار موفق به هتتریک شد تا در پایان نیم فصل به طور مشترک با مهاجم پرسپولیس صدر جدول بهترین گلزنان را از آن خود کند.
بررسی آمار آقای گلهای نیم فصل و عملکرد خط حمله تیمهایی همچون سپاهان که عنوان مدعی را یدک میکشند نشان دهنده فقر گلزنی در فوتبال ایران است که باید فکری به حال آن شود.
ضعف در گلزنی یکی از مشکلات فوتبال کشورمان است
محمد منصوری، کارشناس فوتبال کشور درباره رقابتهای نیم نخست لیگ برتر به خبرنگار ایمنا میگوید: رقابتهای نیم فصل به دلیل جذابیت و حساسیت مسابقات بالای جدول نسبت به سالهای گذشته بهتر بود، اما مشکلات بسیاری همچون استفاده نکردن از امتیاز میزبانی برای بسیاری از تیمها دردسرساز شد، برای نمونه پرسپولیس نتوانست آنچنان که باید و شاید از امتیاز میزبانی خود در ورزشگاه آزادی استفاده کند.
وی درباره فقر گلزنی در نیم فصل نخست میافزاید: ضعف در گلزنی یکی از مشکلات فوتبال کشورمان است، در نیم فصل نخست علی علیپور و مهدی لیموچی با هتتریک توانستند عنوان بهترین گلزن لیگ برتر را از آن خود کنند، در واقع مهاجمی که در پرسپولیس مورد انتقاد قرار گرفته بود با یک بازی توانست آقای گل نیم فصل شود.
فقر مهاجم داریم
منصوری تصریح میکند: به ثمر رساندن هفت گل در ۱۵ بازی در یک لیگ حرفهای، نشان دهنده فقر مهاجم است، پیش از این مهاجمان با کیفیت ایرانی و خارجی بسیاری در لیگ برتر مشغول فعالیت بودند، برای نمونه در ابومسلم یکی از مدافعان به تنهایی ۱۱ گل به ثمر رسانده بود، اما در حال حاضر علیپور و لیموچی با هفت گل صدر جدول بهترین گلزنان را به خود اختصاص میدهند.
وی خاطرنشان میکند: امروزه تیمهای حرفهای برای اوتهای دستی و ضربههای ایستگاهی نیز مربی اختصاصی دارند، اما در فوتبال ایران فقر گلزنی به چشم میخورد که البته باید برای چنین وضعیتی چارهاندیشی شود.
عملکرد ضعیف تیمها باید به پای کل تیم نوشته شود
کارشناس فوتبال کشورمان در تشریح دلایل این معضل بیان میکند: نتیجهگرایی و تاکتیکهای متفاوت مربیان تأثیر بسیاری روی ضعف خط حمله تیمها دارد، برای نمونه بسیاری از تیمها تلاش میکنند از روی ضدحمله گلزنی کنند و به همین دلیل بازیکنان خط حمله دچار ضعف میشوند، تمام انتقادات نباید به بازیکنان مهاجم وارد شود، چراکه در حال حاضر با کمبود هافبک خلاق نیز روبهرو هستیم.
وی عنوان میکند: زمانیکه تیمی در خط دفاعی عملکرد خوبی ارائه میدهد به حساب تمام اعضای تیم نوشته میشود، بنابراین هنگامیکه تیمی در فاز حمله ضعف دارد باید این مشکل را به تمام اعضای تیم نسبت داد، نمایش خوب هافبکها، وینگرها و بازیکنان کناری نقش به سزایی در گلزنی یک مهاجم دارد.
منصوری درباره نتیجهگرایی تیمها و جابجایی بسیار مربیان تاکید میکند: پیش از این تیمهای عربی به دلیل تغییر سریع مربیان خود مورد تمسخر قرار میگرفتند، اما امروزه در لیگ برتر ایران شاهد چنین بروز اتفاقی هستیم، بعضی تیمها همچون پرسپولیس به دلیل در اختیار داشتن تماشاگران پر شمار و جنگیدن برای قهرمانی چارهای به جز تغییر سرمربی ندارند، اما در بعضی تیمها همچون مس رفسنجان سرمربیان به دلیل مشکلات مالی از ادامه همکاری با باشگاه منصرف میشوند، به طور کلی باید به مربیان فرصت داده شود تا در طولانی مدت به آنچه باشگاه ترسیم کرده است دست پیدا کنند.
کیروش ایران را عقب انداخت
علی لطیفی، کارشناس فوتبال کشور درباره وضعیت مهاجمان لیگ برتر به خبرنگار ایمنا میگوید: در فوتبال جهان چند اصل مهم برای برگزاری مسابقات در نظر گرفته میشود، یکی از این اصول، برگزاری یک تورنمنت منظم و کشف استعدادهای درخشان است تا در نهایت آن تورنمنت به بالاترین نقطه از کیفیت و هیجان برسد، از نظر من در فوتبال ایران با کشف استعدادها به ویژه در خط حمله با مشکل روبهرو شدهایم.
وی میافزاید: پس از نسل ۹۸ که بازیکنانی همچون علی دایی را به خود دید در فوتبال ایران تک ستارههایی همچون سردار آزمون و مهدی طارمی ظهور کردند، کیروش در طی ۱۰ سال یازده بازیکن را معرفی کرد و فوتبال ایران را عقب انداخت، چراکه سبک وی دفاع و ضدحمله بود و به همین دلیل فوتبال ایران که مبتنی بر خلاقیت بود را به سمت بازیهای دفاعی سوق داد.
جای تأسف دارد، بهترین مهاجم ۷ گل به ثمر رسانده است
کارشناس فوتبال کشور تصریح میکند: مربیان داخلی نیز به پیروی از کیروش سبکی دفاعی از خود به نمایش گذاشتند و این موضوع تا امروز در فوتبال ایران به چشم میخورد، اما نظم مسابقات نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است و با وجود اینکه مشکلات زیرساختی در فوتبال کشورمان وجود دارد، اما نظم در برگزاری مسابقات بهبود پیدا کرده است.
وی درباره فقر گلزنی در لیگ برتر ادامه میدهد: اگر فوتبال ایران را در زمینه سطح گل با سایر کشورها مقایسه کنیم فقر مهاجم در آن به چشم میخورد، چراکه در کشورهای صاحب سبک مهاجمان به نیم فصل نرسیده تعداد گلهای خود را دو رقمی کردهاند، اما در فوتبال ایران بهترین مهاجم هفت گل به ثمر رسانده است.
فرصتی برای معرفی استعدادها نیست
لطیفی در تشریح دلایل این موضوع یادآور میشود: ضعف در فاز حملهها تنها به عملکرد ضعیف مهاجمان بر نمیگردد، چراکه مدیران و مربیان نیز با هدف نباختن آماده رویارویی با رقبای خود میشوند، در نیم فصل نخست علیپور و لیموچی با یک هتتریک توانستند آقای گل شوند و این موضوع نشان دهنده ضعف مطلق در گلزنی است.
وی درباره نقش آکادمی در بروز یا رفع این مشکل اضافه میکند: نمیتوان نقش آکادمیها در پرورش مهاجم با کیفیت را نادیده گرفت، در دهه ۶۰ استعدادهای درخشانی به فوتبال ایران معرفی شدند، چراکه مربیان با عشق فعالیت خود را دنبال میکردند و از سوی دیگر زمین چمن در اختیار جوانان بود، اما امروزه تمام ورزشگاهها در اختیار شهرداری است و جوانان به دشواری میتوانند تمرین کنند.
وضعیت آکادمیها ضعیف است
کارشناس فوتبال کشورمان تصریح میکند: بعضی از آکادمیها همچون فولاد، سپاهان، سایپا و پیکان عملکرد خوبی داشتهاند، اما در بسیاری از آکادمیها مربیانی فعالیت میکنند که در ضعیفترین حالت ممکن مدرک A آسیا را کسب کردهاند، از سوی دیگر مدیران توجهی به آکادمیها ندارند، چراکه با هدف حفظ جایگاه خود به دنبال کسب نتیجه هستند.
وی بیان میکند: بر این باور هستم که درصدی از قرارداد بازیکنان باید به تیمهای پایه اختصاص داده شود تا وضعیت تیمهای پایه بهبود پیدا کند، چراکه هیچکدام از مدیران فکری به حال تیمهای آکادمی نخواهند کرد.
لطیفی عنوان میکند: بعضی از مدیران باشگاهها با هدف حفظ جایگاه خود مربی و بازیکن را قربانی میکنند، اگرچه در تیمهای پرطرفدار شرایط تغییر سرمربی فرق دارد، اما در تیمی همچون منچستر به آلکس فرگوسن فرصت بسیاری داده شد و در نهایت این سرمربی جامهای قهرمانی بسیاری کسب کرد، بسیاری از مدیران فوتبالی ایران کاربلد نیستند و برای جبران این ضعفها بازیکن و مربی را قربانی میکنند.
نظر شما