ولیالله بیاتی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به آخرین تغییرات در اصلاحیه قانون انتخابات شوراها اظهار کرد: ۶۳ ماده اصلاحی در خصوص قانون انتخاب شوراهای شهر و روستا و دهیاریها وجود دارد که تاکنون به ۵۹ ماده رسیدگی شده است. علاوه بر آن پیشنهادهای جدیدی نیز مطرح شده است که موجب افزودن دو تا سه ماده جدید به این اصلاحیهها خواهد شد.
وی با بیان اینکه رسیدگی به همه مواد اصلاحی قانون تا پایان این هفته کامل خواهد شد، افزود: از جمله مواد مهمی که بهتازگی تصویب شده است، هیئت تطبیق مصوبات شورای عالی استانها است؛ پیشتر هیئت تطبیق در بخشها و شهرستانها وجود داشت، اما در استان وجود نداشت و کسی بر مصوبات شورای عالی استانها نظارت نمیکرد، از اینرو هیئت تطبیق شورای عالی استانها تشکیل شد.
سخنگوی کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در اصلاح قانون انتخابات شوراها، یکی از تغییرات کلیدی، تغییر معیار سکونت داوطلبان است. بهطوری که سکونت در روستا به سکونت در بخش و سکونت در شهر به سکونت در شهرستان تبدیل شده است.
وی تاکید کرد: یکی دیگر از موارد مصوب در اصلاح قانون انتخابات شوراها، اضافه شدن عناوین مجرمانه در زمان ثبتنام است. این تغییرات با هدف افزایش شفافیت و جلوگیری از تخلفات انتخاباتی انجام میشود.
تحولات جدید در قانون انتخابات شوراها بر مبنای شفافیت و نظارت بیشتر
بیاتی ادامه داد: مصوبهای نیز در خصوص شوراهای روستا انجام شد که شامل نظارت بیشتر شوراهای روستا بر دهیاران میشود. بر اساس این مصوبه، اعضای شورا میتوانند به دهیار تذکر کتبی دهند و در صورت رضایت نداشتن از پاسخ، موضوع را به صورت سوال مطرح کنند، همچنین، در صورت استنکاف دهیار از حضور، امکان عزل او وجود دارد.
وی گفت: یکی از موارد مهم دیگر در این رابطه، آن است که ترکیب هیئت حل اختلاف برای رسیدگی به شکایات شوراها مشخص شده و وظایف شورای عالی استانها افزایش یافته است. اختیارات شورای عالی استانها در اصلاحیههای جدید بیشتر شد تا بهتر بتوانند بر دهیاریها نظارت کنند.
سخنگوی کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: تا امروز درباره تغییر تاریخ انتخابات تصمیمی گرفته نشده است، مگر اینکه طی این هفته تصمیم جدیدی گرفته شود، با این حال به نظر میرسد که تغییرات جدید در قانون انتخابات شوراها به این دوره برسد و فرایند اصلاحیههای جدید تا ۲۲ بهمن، یعنی زمان ثبتنام نامزدها، به تائید شورای نگهبان خواهد رسید.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره برگزاری انتخابات شهرداران که به گفته وزیر کشور موجب کاهش فساد خواهد شد، گفت: این پیشنهاد توسط تعدادی از نمایندگان ارائه شد که شهرداران بهصورت مستقیم توسط مردم انتخاب شوند، اما هنوز در مجلس بررسی نشده است و احتمالاً این هفته در صحن مطرح میشود. اگر این طرح رأی بیاورد برای بررسی بیشتر به کمیسیون مربوط خواهد رفت.
بیاتی با تاکید بر اینکه اصلاح قانون انتخابات شوراها به افزایش شفافیت منجر خواهد شد، اذعان کرد: علاوهبر اینکه با اصلاح این قانون شفافیت افزایش خواهد یافت، قانون شفافیت قوای سهگانه هم وجود دارد که کمک میکند تا مردم بتوانند نسبت به فرایند انتخابات، بهطور کامل در جریان قرار بگیرند.
نظر شما