به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «همصدایی پاستور و بهارستان» نوشت: یکشنبه و دوشنبه گذشته دو صدای متفاوت از مجلس شنیده شد؛ یک صدا که از سوی اکثریت شنیده میشود و قالیباف آن را نمایندگی میکند، بر عقلانیت، واقعگرایی، موقعسنجی و همراهی با دولت نه بر اساس سلیقه سیاسی، بلکه بر اساس اقتضائات واقعی کشور تأکید دارد. صدای دیگر که گویی سمت دیگری میرود، با ثبت سه استیضاح برای سه وزیر شنیده میشود. چنین تفاوت نگرشی در هر مجلس مرسوم است. اما امروز که جامعه با مطرح شدن سه استیضاح سه وزیر اقتصادی کابینه در بهت فرو رفته، سوال این است که چگونه یک مرکز واحد یعنی مجلس، در واکنش به یک محیط اقتصادی واحد، یعنی محیط اقتصادی ایران که با انواع ناترازیها روبهرو است، دو واکنش متفاوت نشان میدهد؟ زیرا ناترازیها، همانطور که قالیباف دیروز گفت، حاصل ناترازی مدیریتی دهه ۸۰ است. رئیس مجلس هم بر تلاشهای دولت برای مدیریت این وضعیت صحه گذاشت و هم گفت مجلس و کمیسیون انرژی در حل ناترازیها با دولت همکاری خواهند کرد. پس از شنیدن سخنان قالیباف که از همگرایی و همنظری سران قوا در حل ناترازی حکایت میکند، آن سه استیضاح را چطور باید معنی کرد؟ استیضاح حقی است که قانون اساسی برای نمایندگان تعریف کرده، اما اگر وضع ناترازیها و عزم دولت برای حل آنها آنگونه است که رئیس مجلس تأکید کرده، استیضاح پاسخ خوبی به این عزم نیست. بر اساس اظهارات قالیباف، برای طرح استیضاح در این زمان و وضعیت، نه میتوان مبنای مدیریتی قائل بود، نه مبنای اصلاحی و نه نسبتی با واقعیتهای موجود ایران خواهد داشت. بنابراین، بهترین صفتی که میتوان برای این استیضاحها بهکار برد، «سیاسی» است و این «سیاست» «خیر جمعی» را دنبال نمیکند، بلکه با تشدید بحران مدیریتی (قالیباف ریشه ناترازی را مدیریتی دانست) در وزارتخانههای اقتصادی بر بحران میدمد.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «عبور از مشکلات با «زاویهدارهای ناکارآمد» ممکن نیست» نوشت: عبور از مشکلات و حل مسائل سیاسی- اجتماعی نیازمند برنامهریزی، گزینش عوامل شایسته، عزم راسخ و هماهنگی اجزا با اهداف تعریف شده است که با چیدمان فعلی و بهکارگیری برخی از افراد در دستگاه اجرایی ناممکن به نظر میرسد.
بر مبنای نظریه سیستمها (Systems theory)، انطباق و هماهنگی اجزا تأثیر بسزایی در نیل به اهداف تعیین شده در یک سیستم دارد. بر همین اساس مدیریت اصولی بر چینش افراد همراستا تاکید میکند، به بیانی سادهتر بهرهوری و بازدهی بدون اتفاق نظر و اتحاد عمل افراد یک ساخت (سیستم) ممکن نیست.
انقلاب اسلامی به عنوان یک نهضت و جنبش ایرانی- اسلامی - و مسئولین نظام به عنوان خدمتگزار مردم - درصدد تحقق آرمانهای متعالی انقلاب میکوشند؛ با نظر به این مسئله چیدمان افراد بر مبنای تبعیت از اصول و در راستای نیل به اهداف انقلاب صورت میگیرد.
فائق آمدن بر مشکلات علاوه بر توانمندی و تخصص نیازمند تعهد و دلبستگی به نظام اسلامی است و این ویژگی در برخی از اطرافیان و مشاوران رئیسجمهور مشاهده نمیشود.
رهبر معظم انقلاب با مرور و تکرار چندباره موضوع تعهد، بر اهمیت این مسئله صحه گذاشتند؛ در همین ارتباط، رهبر انقلاب پنجم تیرماه مصادف با عید غدیر نیز خطاب به نامزدهای انتخابات فرمودند: «من به نامزدهای محترم انتخابات عرض میکنم با خداوند خودتان عهد کنید که اگر موفق شدید و توانستید مسئولیتی به دست بیاورید:
۱- کسان و کارگزاران خود را از کسانی قرار ندهید که ذرهای با انقلاب زاویه دارند. آن کسی که با انقلاب، با امام راحل، با نظام اسلامی ذرهای زاویه داشته باشد به درد شما نمیخورد و همکار خوبی برای شما نخواهد بود.
۲- آن کسی که دلبسته آمریکا باشد و تصور کند که بدون لطف آمریکا نمیشود قدم از قدم برداشت در کشور، برای شما همکار خوبی نخواهد بود. او از ظرفیتهای کشور استفاده نخواهد کرد و خوب مدیریت نخواهد کرد.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند» نوشت: کم نیستند افرادی که بالا و بالاتر رفتن قیمت ارز در صرافیها را دنبال میکنند؛ افرادی که خیلیهایشان دلال یا سرمایهگذار نیستند بلکه مردم عادی و حتی بیمارانی هستند که حالا دیگر همچون یک اقتصاددان از تأثیر نوسانات ارزی بر قیمتها به ویژه قیمت دارو اطلاع دارند، به خصوص آنهایی که بیماری خاص و صعبالعلاج دارند به خوبی میدانند ترکتازی ارز در عرصه بازار میتواند داروهایی را که برای آنها حکم اکسیر حیات دارند، از دسترس دور یا آنقدر گران کند که در سبد نیازهای روزمره زندگی ناگزیر باشند بین تأمین دارو و بسیاری دیگر از نیازها دست به انتخاب بزنند.
قیمت ارز و دسترسی به دارو ارتباطی الاکلنگی دارند؛ قیمت ارز که بالا میرود و نوسانات ارزی زیاد میشود، دسترسی به دارو هم کم میشود! این ماجرا وقتی جدیتر میشود که بدانیم به رغم آنکه بیش از ۹۶ درصد از داروهای مصرفی در داخل کشور را خودمان میسازیم، اما بیش از نیمی از مواد اولیه این داروها وارداتی است! به همین خاطر هم با بالا رفتن قیمت ارزینههای تولید دارو و قیمت آن هم بالا میرود. این موضوعی است که حتی وزیر بهداشت هم به آن اذعان دارد و بالا رفتن قیمت دارو با نوسانات ارزی را اجتنابناپذیر میداند. هرچند بنا به تأکید وی این مابهالتفاوت باید از سوی دولت جبران شود تا بیماران کمتر تحت فشار قرار گیرند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «جنگ نیروگاهها» را برگزید و نوشت: ارتش یمن دیروز در ادامه موج ششم عملیات حمایت از فلسطین، یک نیروگاه برق دیگر در فلسطین اشغالی را هدف قرار داد. به گزارش رسانههای عبری، بامداد یکشنبه یک موشک از سوی یمن وارد حریم هوایی فلسطین اشغالی شد و تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی نیز این موشک را در حال حرکت در آسمان قدس اشغالی نشان میدهد. در پی این حمله موشکی به شمال تلآویو، آژیرهای هشدار در بخشهای وسیعی از سرزمینهای اشغالی به صدا درآمد. همزمان شبکه الجزیره، به نقل از منابع صهیونیستی از رهگیری یک موشک بالستیک در آسمان فلسطین اشغالی خبر داد. با این حال سخنگوی ارتش یمن روز یکشنبه اعلام کرد: «ما عملیات نظامی را علیه نیروگاه برق اوروت رابین دشمن صهیونیستی در جنوب شهر اشغالی حیفا انجام دادیم. این عملیات با موشک بالستیک فراصوت از نوع «فلسطین ۲» انجام شد و با موفقیت به هدف اصابت کرد». سرلشکر یحیی سریع همچنین بار دیگر بر اهداف انسانی جهاد مقدس یمنیها علیه رژیم اشغالگر قدس تاکید کرد و گفت: «ما به وظایف دینی و اخلاقی و انسانی خود در قبال مردم مظلوم فلسطین ادامه میدهیم. عملیات نظامی ما در حمایت از مبارزان غزه همزمان با ارتقای مستمر توانمندیهای نظامی ادامه خواهد داشت.»
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «این طرف میز» را برگزید و نوشت: جامعه ایران میز نمادی است از داشتن پایگاه. این طرف میز و آن طرف میز حکایت از دو پایگاه و جایگاه اجتماعی متفاوت دارد. رفتار، ژست، نحوه سخن گفتن فردی که در پایگاه متفاوت یا بالاتری (آن طرف میز) قرار میگیرد، تغییر میکند؛ یعنی ممکن است فردی زمانی که فاقد یک پایگاه (جایگاه اجتماعی) مشخص بود، منش و رفتار دیگری داشته باشد و اکنون با بهدستآوردن پایگاه اجتماعی جدید، گونه دیگری رفتار کند. این تفاوت فقط به دلیل منفعت متفاوت نیست، بلکه موقعیت و پایگاه اجتماعی، دیدگاههای متفاوتی درباره واقعیت را به ذهن افراد القا میکند.
سیاستمداری که تا قبل از به دست آوردن پایگاه سیاسی جدید، منتقد شرایط بود و افزایش قیمت دلار را به خاطر تصمیمهای نادرست اشغالکنندگان پایگاه و جایگاه مدیریت اقتصاد کلان میدانست، امروز که آن پایگاه و جایگاه را به دست آورده است، همان رفتار، منش و سخنان مدیران قبلی را تکرار میکند. او زمانی که این طرف میز بود، تحلیلها و توضیحات مدیران قبلی را نابسنده و گمراهکننده میدانست و از آنها میخواست به جای تحلیل، عمل کنند. اما امروز که آن طرف میز است و پایگاه مدیریت اقتصاد را برعهده دارد، همان تحلیلها و تفسیرها را بیان میکند؛ گویی دیگر مسائل مانند زمانی که این طرف میز بود، چندان ساده نیست و هر عاملی در افزایش قیمت دلار تأثیر دارد، به جز پایگاهی که او اشغال کرده است.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «میراث ماندگار تحریمها» را برگزید و نوشت: یک پژوهش علمی نشان میدهد در سالهای اخیر میزان تحریمها به شکل نمایی در جهان زیاد شده و سطح تحریمهای جدید نسبت به تحریمهای لغوشده بیشتر شده است. در این پژوهش از برجام بهعنوان یک تجربه مبتنی بر دیپلماسی که باعث لغو تحریمها شد، یاد شده است. اکونومیست نیز به تازگی در یک گزارش به بررسی اقتصاد سوریه در دوران پسااسد پرداخته است. این گزارش به میراث تحریمی حکومت سابق سوریه برای حکومت جدید و دشواری لغو تحریمها در این دوره اشاره کرده است. بررسیها نشان میدهد رفع تحریمهای اقتصادی در صورت ماندگاری آنها، با گذشت زمان دشوارتر میشود. در این شرایط به نظر میرسد گام برداشتن در راستای لغو هر چه زودتر تحریمها بهصورت دائم و با دیپلماسی اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا با طولانیتر شدن عمر تحریمها رفع آنها نیز در آینده سختتر میشود. روز گذشته در یک نشست تخصصی در تهران اثر تحریم بر گسترش فقر بررسی شد.
نظر شما