ماجرای بازرسی هواپیمای ایرانی در بیروت چه بود؟

برخی گزارش‌های رسانه‌ای در بامداد جمعه از بازرسی یک هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت حکایت دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، برخی گزارش‌های رسانه‌ای حاکی است نیروهای امنیتی لبنان اقدام به بازرسی یک فروند هواپیمای ایرانی در فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری بیروت کرده‌اند.

به گفته المنار، فرودگاه بین‌المللی بیروت شامگاه پنج‌شنبه شاهد تدابیر شدید امنیتی بی‌سابقه‌ای علیه مسافران هواپیمای حامل مسافران لبنانی در هواپیمای ماهان ایرانی بود که انتقادات گسترده مسافران را در پی داشت. سرویس‌های امنیتی هواپیما را به طور کامل بازرسی کردند که منجر به اختلال و چندین ساعت معطل ماندن مسافران شد.

طبق این گزارش، مقامات امنیتی فرودگاه بیروت در تلاش برای بازرسی چمدان‌های هیئت دیپلماتیک ایرانی نیز بودند که با ممانعت دیپلمات‌ها و بروز تنش همراه شد.

منابع غربی مدعی شدند ایران در حال برنامه‌ریزی برای انتقال میلیون‌ها دلار امروز از طریق پرواز ماهان ایر از تهران به حزب الله است.

همچنین شبکه الحدث عربستان بعدازظهر دیروز پنجشنبه از منابع غربی گزارش داد که «ایران قصد دارد میلیون‌ها دلار از طریق پرواز ماهان ایر از تهران به بیروت به حزب‌الله منتقل کند».

پس از انتشار این رویداد به نقل از منابع غربی، روزنامه لبنانی النهار نوشت: لبنانی‌ها با مقامات ایرانی در خصوص هواپیمای شرکت ماهان ایر که گفته می‌شد در حال انتقال پول به لبنان بوده تماس گرفتند و آن را تهدید به مصادره کردند.

رسانه لبنانی «ارم نیوز» به نقل از یک منبع امنیتی مدعی شده که بازرسی این هواپیما به دلیل انتشار گزارش‌هایی در رسانه‌ها درباره احتمال انتقال پول در این سفر انجام شده است. طبق گزارش این رسانه، مسئولان فرودگاه در حال تماس با مقام‌های ایرانی هستند.

گزارش‌های تأیید نشده همچنین از تجمع معترضان در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی بیروت در پی انتشار ادعاهایی درباره بازرسی یک فروند هواپیمای ایرانی در این فرودگاه حکایت دارد.

به گفته المنار، سرویس‌های امنیتی بر بازرسی کیسه‌ها و کالاهای دیپلماتیک اصرار داشتند که نشان دهنده عملکرد غیرعادی در رویه‌های امنیتی فرودگاه است.

کنوانسیون ۱۹۶۱ وین در مورد روابط دیپلماتیک تصریح می‌کند که دیپلمات‌ها از مصونیت دیپلماتیک کامل برخوردار هستند، به این معنی که آنها تحت بازرسی یا نظارت شخصی در کشور پذیرنده نیستند. این مصونیت شامل بسیاری از حقوق و امتیازات است که به دیپلمات‌ها اجازه می‌دهد آزادانه و ایمن وظایف خود را انجام دهند، از جمله اینکه در فرودگاه‌ها مورد بازرسی قرار نگیرند.

در رابطه با بازرسی فرودگاه، دولت پذیرنده نمی‌تواند دیپلمات‌ها را بازرسی یا تحت بازرسی شخصی قرار دهد یا اموال یا چمدان‌های آنها را بررسی کند. این نقض مصونیت اعطا شده به نمایندگان دیپلماتیک مطابق با کنوانسیون است و هرگونه تعرض به مصونیت دیپلماتیک ممکن است باعث تنش در روابط بین کشورها شود.

«بسام مولوی» وزیر کشور و شهرداری‌های لبنان در بیانیه‌ای گفت: هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت در حال جستجو است و سرویس امنیتی فرودگاه در حال اجرای دستورالعمل‌ها است. این گفتگوها تا پاسی از شب ادامه داشت و نیازمند مداخلات امنیتی و سیاسی برای آرام کردن فضا و رفع تنش بود.

فعالان رسانه‌ای اظهار داشتند که این بازرسی‌ها از هفته‌ها قبل آغاز شده و توسط افسران آمریکایی و با حمایت ارتش لبنان نظارت می‌شود.

منابع خبری رسمی هنوز درباره این گزارش‌ها اظهاراتی مطرح نکرده‌اند.

چرا دستگاه امنیتی لبنان اینگونه عمل می‌کند؟

سال ۲۰۲۱ «جوزف عون» فرمانده ارتش لبنان در اقدامی یکطرفه و موازی با وزارت کشور لبنان اقدام به تغییر مدیرکل امنیت فرودگاه بیروت کرد و «فواد کفوری» را به عنوان مدیر «جهازالامن مطار» بیروت یعنی همان مدیر امنیت معرفی کرد.

فواد کفوری یک نظامی ضد ایرانی است که رابطه خوبی با آمریکایی‌ها و فرانسوی‌ها دارد و از زمان روی کارامدنش علیه ایران کارشکنی می‌کند.

آمریکا برای اینکه رابطه حزب الله با بیرون را قطع کند از کفوری و عون حمایت می‌کند.

در لبنان سه دستگاه امنیتی وجود دارد که مدیر امنیت فرودگاه بیروت مستقیم ذیل وزیر کشور که «بسام مولوی» (امتیاز اهل سنت) است فعالیت می‌کند، اما رابطه بسیار خوبی بین کفوری و عون (فرمانده مسیحی ارتش و گزینه آمریکا برای ریاست جمهوری) وجود دارد.‌

گفتنی است؛ این درخواست تفتیش در زمانی صورت گرفت که ژنرال جفرز رئیس هیئت نظارت بر آتش لبنان و اسرائیل وارد بیروت شد و دیداری هم بین او و جوزف عون انجام شد.

کد خبر 825942

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.