به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، شهر یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد یکی از شهرهای شاخص در موضوع مهاجرپذیری در سطح کشور به شمار میرود و جمعیت این شهر روزبهروز در حال افزایش است.
سرازیر شدن جمعیت از سمت روستاهای اطراف شهر یاسوج و دیگر مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد و استانهای همجوار به شهر یاسوج موجب فزاینده شدن جمعیت شهر یاسوج شدهاست.
علاوه بر شهر یاسوج بهعنوان مرکز استان مناطق حاشیهای این شهر نیز از چالشهای موجهای مهاجرت در امان نیست و روزبهروز بر تعداد جمعیت و ساختوساز در این مناطق افزوده میشود، سرازیر شدن جمعیت به جامعه شهری و آمیخته شدن فرهنگها در کنار معضلات دیگر نظیر بیماری و مشکلات اقتصادی موجب شده است که مناطق حاشیهای شهر یاسوج نظیر سایر مناطق حاشیهای شهرها در مناطق دیگر از چالش آسیبهای اجتماعی و گرفتار شدن خانوادهها به این آسیبها گریزی نداشته باشند.
نزاع و خشونت خیابانی، بیشترین آسیبهای اجتماعی در مناطق حاشیهای یاسوج
کرامت عظیمیفر، معاون سلامت اجتماعی، بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد امروز_ پنجشنبه، سیزدهم دی_ در جمع خبرنگاران در خصوص آسیبهای اجتماعی در مناطق حاشیهای شهر یاسوج اظهار کرد: اگرچه هنوز یک پژوهش علمی و پیمایش میدانی در مورد تنوع و فراوانی آسیبهای اجتماعی در سکونتگاههای غیررسمی و رسمی پیرامون یاسوج صورت نگرفته است اما بر اساس آمارهای پراکنده از منابع رسمی و غیررسمی و از دادههای مستخرج از سامانههای اورژانس اجتماعی استان و خط ۱۲۳، بیشترین فراوانی آسیبهای اجتماعی در این مکانها «نزاعهای دسته جمعی» و «خشونتهای خیابانی» است.
وی با اشاره به دیگر آسیبها در مناطق پیرامونی یاسوج گفت: مسئلههای اجتماعی دیگری همچون «اعتیاد»، «مشکلات خانوادگی منجر به طلاق» و «خشونت علیه زنان» در محیطهای پیرامونی نیز بیشترین فراوانی را دارد.
عظیمیفر با اشاره به پدیده «کودکان کار» گفت: بروز و ظهور این پدیده همبستگی بالایی به لحاظ آماری و کالبدی با شیوع فزاینده حاشیهها و رشد مهاجرت دارد و تقریباً ۱۰۰ درصد کودکان کار شهر یاسوج، ساکن حاشیهها هستند و اگرچه خود مهاجرت نیز به صورت نسبی و مقطعی میتواند یک آسیب و متأثر از متغیرهای کلان اقتصادی و اجتماعی است، اما بنا به دلایل خاصی این متغیر محوری آسیبهای اجتماعی فراوانی را در پی دارد.
کودکان کار شهر یاسوج چه وضعیتی دارند؟
وی تصریح کرد: بیشترین کودکان کار ما کسانی هستند که در حاشیه شهر یاسوج سکونت دارند اگرچه در دو شهر دیگر استان «دهدشت» و «دوگنبدان» کودکان کار در متن شهر هم ساکن هستند اما در شهر یاسوج، کودکان کار در حاشیههای رسمی و غیررسمی پیرامون یاسوج ساکن و زندگی میکنند.
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد، «مرگهای غیرطبیعی» یا «کودک آزاری» راآسیبهای دیگری دانست که در محیطهای پیرامون یاسوج در حال افزایش است و خاطرنشان کرد: به این افراد در ۹ ماه سالجاری بیش از ۸۰ بار توسط تیم سیار اورژانس خدمات اجتماعی بهصورت حضوری خدماتی ارائه و مداخله تخصصی صورت گرفته است.
وی افزود: کسانیکه در این فضاهای پیرامونی سکونت دارند نه تنها سطح تحصیلات پایینی دارند، بلکه در گذشته مهارت آنها کشاورزی و دامداری سنتی بود و در حال حاضر به مشاغل کاذب و غیرمولد با حداقل درآمد روی آوردهاند، بنابرابن از مهارت و درآمد کافی نیز محروم هستند.
عظیمیفر چاره نابههنجاری حاشیههای یاسوج در ابعاد نامتوازن کالبدی، فضایی و جمعیتی را در مدیریت و مطالعه درست مسئله «مهاجرت» و «حاشیهنشینی» دانست و تصریح کرد: یکی از مهمترین دلیل رشد این پدیده توجه کافی نداشتن و برنامهریزی مدون برای روستاها است.
وی گفت: سالهاست که برنامهریزی اثرگذار برای رونق روستایی در کشور ما به محاق رفته است و در این مدت برنامه مدون و اثرگذاری برای روستاهای استان ارائه نشدهاست که بتواند سد راه مهاجرت و تشدید حاشیهنشینی شود.
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خاطرنشان کرد: با الحاق سکونتگاههای غیررسمی به شهر یاسوج ضروری است برنامههای کالبدی جمعیتی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی برای این مناطق در پیش گرفته شود که در ادامه لازم است در برنامهریزی اجتماعی، توسعه مراکز اجتماعی همچون اورژانس اجتماعی، مراکز مشاوره و مراکز ایجاد اشتغال و مشاورههای شغلی در دستور کار قرار گیرد.
به گزارش ایمنا، جلوگیری از آسیبهای اجتماعی در هر جامعهای مستلزم فرهنگسازی و ارائه راهکارهای مناسب و آموزش به خانوادههای آسیبپذیر یا در معرض آسیب است و تحقق این موضوع بدون ورود و تعامل همه دستگاهها بهویژه دستگاههای متولی فرهنگ دشوار است.
نظر شما