به گزارش خبرگزاری ایمنا از سیستان و بلوچستان، در بازارچههای مرزی، تنوع کالا بسیار زیاد است، از محصولات محلی همچون صنایع دستی تا فرشهای دستباف، ادویهجات و خوراکیهای سنتی گرفته تا کالاهای وارداتی از کشورهای همسایه مانند پاکستان و افغانستان و همین تنوع موجب جذب خریداران از نقاط مختلف کشور میشود.
بازارچهها معمولاً در روزهای خاصی از هفته یا مناسبتهای ویژه شلوغتر هستند، جمعیت متنوعی شامل فروشندگان محلی، خریداران، گردشگران و حتی مسافران عبوری در این مکانها حضور دارند که فضایی پرجنبوجوش را ایجاد میکند.
فرهنگ بومی سیستان و بلوچستان با رنگها، صداها و عطرهای خاص خود در این بازارچهها به وضوح حس میشود، موسیقی محلی، رقصهای سنتی و نمایشهای فرهنگی گاهی اوقات در کنار خرید و فروش کالاها برگزار میشود که جذابیت بیشتری به فضا میبخشد.
بازارچهها مکانی برای تعاملات اجتماعی هستند، مردم حین خرید با یکدیگر گفتوگو کرده و تجربیات خود را به اشتراک میگذارند، این تعاملات نه تنها موجب تقویت روابط اجتماعی بلکه موجب انتقال فرهنگها میشود.
این بازارچهها نقش مهمی در اقتصاد محلی ایفا میکنند، بسیاری از خانوادهها، معیشت خود را از طریق فروش محصولات خود در این مکان تأمین میکنند، همچنین ایجاد اشتغال برای جوانان منطقه یکی دیگر از مزایای آن محسوب میشود.
در استان سیستانوبلوچستان، ۱۳ بازارچه مرزی وجود دارد که شش بازارچه در مرز مشترک افغانستان و هفت بازارچه در مرز مشترک پاکستان قرار گرفته است.
مبین علی میر، مدیر بازارچههای مرزی استان سیستان و بلوچستان درباره بازارچههای مرزی به خبرنگار ایمنا میگوید: همه اختیارات دولتی به نفع مردم مرزنشین گرفته شده و دولت با تمام توان، تسهیلگری لازم را انجام داده است، از این رو مرزنشینان و مدیران این منطقه باید همت لازم را داشته باشند و بهرهبرداری خوبی از ظرفیت بازارچهها انجام دهند که به طور قطع موجب تحول در زندگی مردم خواهد شد.
وی با اشاره به میزان صادرات کالاهای صورت گرفته در بازارچههای مرزی استان میافزاید: بیشترین حجم صادرات با میزان ۳۲ هزار کشنده از بازارچه مرزی ریمدان و بعد از آن با ۲۵ هزار کشنده از مرز کوهک انجام شده است.
رفع مشکل کمبود گوشت کشور از طریق بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان
مدیر بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در بحث واردات، ۸۵ هزار لاشه و دام از طریق بازارچهها به ویژه بازارچه مرزی ریمدان وارد استان شده است که این میزان به رفع مشکل کمبود گوشت قرمز کشور کمک کرده است، ادامه میدهد: بیشترین میزان اشتغال در حوزه تجارت در بازارچههای مرزی است و حتی با مشکل کمبود نیروی کار روبهرو شدیم، به همین خاطر مجبور بهکارگیری نیروهای خارجی شدیم.
میر اضافه میکند: در بازارچههای مرزی استان پنج برابر بازارچههای مرزی کل کشور تجارت صورت میگیرد و امکانات و زیرساختهای مناسبی ایجاد شده است که همت مردم را میطلبد تا از این فرصت بیشترین بهره را ببرند.
وی با بیان اینکه تنها از محل واردات خشکبار ۱۵ میلیارد تومان به مردم داده شده است و اگر واردات لوازم خانگی و سایر اقلام صورت گیرد، درآمد بیشتری نصیب آنها خواهد شد، میگوید: در حال حاضر همه رویههای کولبری، پیلهوری، تجارت کلان و خردهفروشی در بازارچههای مرزی میلک، ریمدان، کوهک، پسابندر، پیشین و جالق فعال است و مردم میتوانند در هر زمینهای که توانایی دارند، فعالیت کنند.
مدیر بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان میافزاید: سال گذشته در حوزه سیستان تنها شش غرفه فعال بود اما در حال حاضر این تعداد به ۴۵ غرفه رسیده و نشان میدهد که مردم استقبال کردند و امیدواریم همچون گذشته که روزانه ۱۵۰ اتوبوس برای خرید به حوزه سیستان میآمدند، شاهد رونق دوباره بازارچههای مرزی و اشتغال در منطقه باشیم.
میر با بیان اینکه کارتهای مرزنشینی باید خیلی سریع توسط فرمانداریها، بخشداریها و ادارات صمت فعال شود، چرا که کارتهای مرزنشینی فعال به ۲۰ هزار کارت هم نمیرسد در حالی که حداقل ۳۰۰ هزار کارت میتواند فعال باشد، تصریح میکند: رونق این بازارچهها برای دولت نیز مزایای بسیار زیادی از جمله کاهش قاچاق، درآمدزایی بالا و غیره دارد، بنابراین حمایت از مردم را با تمام توان در دستور کار قرار داده است.
اعتماد مردم با واریز عوائد طرح مرزنشینی بیشتر شد
عزیزالله دهمرده، یکی از کارگزاران مرزنشین منطقه سیستان به خبرنگار ایمنا میگوید: طرح کولبری مرزنشینان از پاییز ۱۴۰۲ شروع و تعداد زیادی مجوز کارگزار کولبری مرزنشینان صادر شد اما تنها من شروع به فعالیت کردم.
وی با بیان اینکه با همکاری تیم اقتصادی حوزه سیستان شامل بازارچه گمرک و پایانه مرزی میلک، سازمان غذا و دارو، جهاد کشاورزی، فرمانداری، ادارات صمت زهک و هیرمند، بانکهای ملی توسعه تعاون و سایر مسئولان، کار با جدیت تمام شروع شد، میافزاید: با توجه به اینکه مردم اعتماد کافی به رویه کولبری نداشتند، کار به سختی پیش میرفت اما با واریز حق مردم اعتمادسازی صورت گرفت و این طرح رونق بیشتری پیدا کرد و مردم امیدوار شدند.
این کارگزار مرزنشین ادامه میدهد: از ابتدای این طرح تاکنون برای تعداد ۱۵ هزار خانوار در شهرستانهای زهک و هیرمند هر کدام مبلغ ۱۰ میلیون ریال که در مجموع ۱۵۰ میلیارد ریال میشود، از محل این طرح واریز شده است.
دهمرده با بیان اینکه اقلامی همچون برگ گل محمدی، مویز، آلبالو، برگه زردآلو، اسپیلت، زیره سبز، بادام، مغز بادام، گردو و مغز گردو، چای سبز، بادام هندی، تخم یونجه و گل بابونه از مرز وارد میشود، میگوید: برای تخلیه و بارگیری هر محموله تعداد ۲۰ نفر کارگر لازم است که برای پنج هزار و ۶۰۰ کارگر هر کدام یک میلیون تومان از ابتدای طرح دستمزد واریز شده که در مجموع پنج میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان میشود.
وی میافزاید: برای ثبت کولبری مرزنشینان تعداد ۳۰ نفر از کارگزاران با مردم برای ثبت کولبری تماس گرفتند که درآمدزایی ایجاد شود.
دهمرده با بیان اینکه برای تنظیم اظهارنامهها تقریباً ۳۰۰ میلیون تومان درآمدزایی شده است، اضافه میکند: برای ورود مرزی برای هر محموله پنج میلیون تومان و در کل مبلغ یک میلیارد و پانصد تومان برای نمایندگان شرکت حملونقل میلک درآمدزایی شده است، عوائد طرح، پایان هر فصل به حساب مردم واریز میشود، تعداد مرزنشینان هر شهرستان که کارت کولبری آنها فعال هست بسیار کم بوده و سایت مرزنشینان برای ثبت متقاضیان جدید بسته است که امیدواریم مسئولان برای رفع این مشکل چارهاندیشی کنند.
به گزارش ایمنا، با توجه به اینکه تلاش زیادی در زمینه رونق بازارچههای مرزی استان صورت گرفته اما به گفته برخی از فعالان و تجار، نبود امکانات رفاهی نیز مشاهده میشود و همکاری بیشتر بعضی از ادارات و فرمانداریها در صدور کارت مرزنشینی از خواستههای دیگر فعالان اقتصادی مرز بود و امیدواریم مسئولان برای رفع این مشکلات به طور جدی پای کار بیایند، چرا که رونق بازارچههای مرزی، رونق اقتصادی استان، جبران عقب ماندگیها و در نتیجه توسعه پایدار را به دنبال خواهد داشت.
نظر شما