به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «رئیسجمهوری از نمای مردم» نوشت: «ما آمدیم اینجا که حرفهایتان را بشنویم؛ اگر به فکرتان نبودیم که اینجا نمیآمدیم.» این جملات مسعود پزشکیان است خطاب به یک جوان از خراسان شمالی که وسط سخنرانی رئیسجمهوری در بجنورد، برخاست و دغدغههایش را خطاب به رئیسجمهوری بیان کرد. جوان، سخنرانی رئیسجمهوری را قطع کرد اما کسی متعرض او نشد. به عکس، رئیسجمهوری سکوت کرد تا دغدغههای او بیان شود و سپس سخنان خود را پی بگیرد. این جوان در این سخن هیجانی خود گفت: «دکتر! خواهش میکنم فقط به فکر اشتغال جوانان استان باشید. کسی که سه مرتبه در المپیاد دانشجویی اول شده، اما دریغ از اینکه یک قران شهریهاش را تخفیف بدهند. کمی به فکر اشتغال جوانان این مملکت باشید.» مردم با تشویقهای خود حرفهای این جوان را تأیید کردند. رئیسجمهوری هم تأیید کرد و گفت «ما آمدیم اینجا که حرفهایتان را بشنویم، اگر به فکرتان نبودیم که اینجا نمیآمدیم.» اما تنها این جوان نبود که با شیوهای اعتراضی صحبت کرد. مرد میانسالی از وسطهای سالن رئیسجمهوری را خطاب قرار داد و گفت: «الان سه ماه است که به من کلاس نمیدهند. فقط به خاطر شخص شما من از کلاس درس اخراج شدم، برای اینکه از شما حمایت کردم، اما چرا؟ برای چی؟» پزشکیان ضمن سوال از اینکه چرا این اتفاق افتاده، خواست مشکل نوشته شود تا شخصاً آن را پیگیری کند.
حرفهای این دو در دیدار عمومی پزشکیان با مردم بجنورد، نشان دهنده یک برنامه، هدف یا رویه در سفر دو روزه رئیسجمهوری به خراسان شمالی بود. این رویه یا هدف این بود: شنیدن صدای مردم و گوش دادن به حرفهای آنان، آن هم بی واسطه و از نزدیک. به قول پزشکیان، «آمدن ما به اینجا (خراسان شمالی) برای این است که از نزدیک وضعیت و مشکلات را ببینیم و بتوانیم با همکاری شما (مردم) دست به دست هم بدهیم و کمک کنیم تا مشکلات حل شود.»
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «در پوشش مذاکره با آمریکا برای دشمن کوچه باز نکنید» نوشت: «مذاکره و مودت»، «با دشمنان مدارا»؛ این تیترها تنها بخشی از خط رسانهای طیفی است که بار دیگر پس از تجربههای شکستخورده متمادی و تنها به فاصله ۶ سال از مرگ برجام، مجدداً کشور را به کرنش در برابر خواستههای غرب توصیه میکند.
این طیف با بستن چشمان خود در برابر تاریخ، همواره سادهلوحانهترین و ابتداییترین جواب را در برابر هر مسئلهای معرفی میکنند. راهبرد همیشگی عقبنشینی و کرنش آنان، نه در برجام، نه در بروکسل و سعدآباد و نه در گفتوگوهای انتقادی و حسن نیت دولت سازندگی در برابر بوش پدر، هیچگاه منجر به توافقی که منافع ملی ایران را تأمین کرده و غرب را به وفای به تعهدات خود مجبور سازد، منجر نشده است.
آنان در حالی حرف با واژههایی همچون مدارا و مودت، کشور را به عقبنشینی در برابر خواستههای ظالمانه غرب تشویق میکنند که بهخوبی به بدعهدی آمریکا و اروپا در برابر تمام تعهدات خود اذعان دارند. این توصیههای سادهاندیشانه، به شکلی است که انگار گویندگان و واضعان آن در دنیایی خیالی سیر میکنند، کارکشتگان در سازمانهای بینالمللی پس از تضییع چندباره منافع ملی ایران در تجربههای شکستخورده خود و بدون در نظر گرفتن منطق حاکم بر روابط بینالملل کنونی که حقوق و نهادهای بینالمللی را تنها به ابزاری در دست هژمون و سلطهگران بدل ساخته، مجدداً حرف از مذاکرهای جدید میزنند. این رسانهها در حالی با ذوقزدگی از طرح مودت و اشتیاق به مذاکره با دولت آمریکا سخن به میان میآوردند که حتی یک شاهد تاریخی از پیروزی این قبیل توصیههای سادهاندیشانه نیاورده و نمیتوانند بیاورند.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پزشکیان در تنگنای چاپلوسان دستپاچه و منتقدان عجول» نوشت: چاپلوسی از نداشتن مناعت طبع و داشتن حرص و طمع و نداشتن جمعی دیگر از فضائل اخلاقی و داشتن جمعی دیگر از رذائل اخلاقی است. آنچه استاندار خراسان شمالی در حضور پزشکیان گفت «آخر پاچهخاری» بود. ما در تاریخ کم نداشتهایم افراد موجهی که کمی سخنشان در برابر بزرگان مثلاً قدرشناسانه بوده است و آن بزرگان همین را هم برنتابیدهاند. مرحوم مشکینی و مرحوم حجازی را دیدیم که مقابل امام چه گفتند و چه شنیدند. آنها از جهت قدرشناسی در برابر امام که عموم مردم باور داشتند هرچه در وصف او دستبالا را بگیرند، حق است، چیزهایی گفتند و امام از کنار آن نگذشت، چون پیرو راستین مولا علی و نهجالبلاغه بود که فرمود «به صورت چاپلوسان خاک بپاشید.» چه کسی؟! علی که ذرات عالم ثناگوی اوست و «علی ممسوس فی ذاتالله» است و «یطعمون الطعام علی حبه» است و «یؤتون الزکاه و هم راکعون» است. چنین شخصیتی هم چاپلوسی را برنمیتابد. حالا استاندار یکماهه ناگهان میکروفون را در دست میگیرد و ما را به دربارها و کاخها میبرد «آقای دکتر پزشکیان! ما از شما هیچ چیز نمیخواهیم. متعارف هست که استاندار معمولاً در جمعی که مردم حضور دارند، مطالباتی دارد. ما مطالبهای از شما نداریم. ما از شما هیچ نمیخواهیم الا خودتان را. چون شما که باشید عدالت هست، شما که باشید انصاف هست، شما که باشید جوانمردی هست، شما که باشید آزادی بیان هست، شما که باشید دیدن مخالفان هست.»
حقاً که یک مشت خاک کافی نیست برای بستن دهان چاپلوسانی از این دست. مسئله این استاندار ناشناس نیست. مسئله فرهنگ چاپلوسی است. مسئله ساختار معیوبی است که این رویهها را باب میکند. این یکی را دوربینها ضبط کردند. در جلسات مدیران دولتی فراوان از این ماجراها هست. برخی چنان تملق یک مدیرکل دولتی را میگویند که با یک بیل مکانیکی خاک هم نمیتوان آن دهن را بست. بر من واضح است که شخصیت آقای دکتر پزشکیان پذیرای چاپلوسی نیست؛ و شاید تواضع و اهل مدارا بودن بیشازحد ایشان مانع تذکر به استاندار شده باشد. اما سرانجام این ماجرا موجب میشود که دیگران هم یاد بگیرند و بگویند چرا ما عقب افتادیم! مسئله اصلی در اینجا آن است که افرادی با این روحیهها انسانهای توانمندی در مدیریت شایسته نیستند و در همین حدود سیر میکنند. این جور افراد در تمامی دولتها بودهاند. برخیشان که زرنگترند در جلسات خصوصی غوغا میکنند. نمونههایی هست که شخص دولتی خود را مقابل مقام بالاتر به زمین میانداخته و اظهار کلب آستانبودن میکرده است! چه کسی مرد میدان است که یکبار برای همیشه با قدرت این بساط را برهم بزند؟!
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «روی لبه تیغ» را برگزید و نوشت: در تصور آنکارا، دوران انتقالی سوریه موقعیتی مطلوب برای پیشبرد پرونده کردهای سوریه خواهد بود. در تحولات دوران پسااسد سوریه، اگر بازیگران خارجی و ارتشهای اشغالگر را نادیده بگیریم، نقشه سوریه به ۲ بخش بزرگ شمال شرقی و غرب تقسیم میشود که تحت تسلط کردها و مخالفان نظام پیشین قرار دارد. در این میان ترکیه از نیمه دوم سالهای جنگ سوریه حضور مستقیم نظامی خود را در شمال این کشور با توجیه مبارزه با داعش و گروهکهایی همچون «پکک» افزایش داد. عمده تمرکز عملیاتهای ترکیه طی این سالیان بر مناطق کردنشین شمال سوریه بوده است به طوری که طی ۳ عملیات «سپر فرات»، «شاخه زیتون» و «چشمه صلح» بخشی از مرز مشترک خود با سوریه را عملاً از بدنه جمعیتی کرد پاکسازی و با گروههای تحت حمایت خود جایگزین کرد و عمده جمعیت کردی این مناطق اعم از نظامی و شهروندان را به سمت مناطق شرقی گسیل داشت. از سال ۲۰۲۰ که زمزمههای عادیسازی روابط دمشق - آنکارا جدیتر شده بود، ترکیه همچنان روی خط امن نوار مرزی یا منطقه حائل به عمق ۵۰ کیلومتر پافشاری میکرد که تا پیش از عملیات «ردع العدوان» هم به عنوان خواسته اصلی ترکیه روی میز مذاکرات بود. ترکیه نوار مرزی شمالی سوریه را هم برای پاکسازی کردها و به زعم خود مبارزه با تروریسم خواهان بود و هم اینکه بتواند روند انتقال آوارگان سوری از ترکیه به کشورشان را تسهیل بخشد و به نوعی با اسکان موقتی در مناطق شمالی تا مهیا شدن وضعیت زیست عادی، سپر امنیتی ترکیه تأمین شود. اما اکنون، آنکارا شرایط تحقق نقشههای خود برای سوریه را در دسترستر از دوران مذاکره عادیسازی روابط با اسد میداند. آنها دست برتر در تحولات سوریه را دارا هستند و ضمن تلاش برای حفظ چنین وضعیتی، دفع تهدید از محور کردی را ضروری میدانند.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «امروز بیش از هر زمان، جامعه ما نیاز به گفتوگو دارد» را برگزید و نوشت: روز پنجشنبه، دهمین کنگره حزب اتحاد ملت ایران با حضور اعضای این حزب و جمعی از مقامات دولتی و فعالان سیاسی برگزار شد. حجتالاسلام سید محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، در پیامی به این کنگره گفت: با همه فراز و نشیبها و حساسیتهایی که جامعه ما داشته است، حزب اتحاد ملت توانسته است معقول و خوب کارش را انجام دهد تا نمایندگیاش از سوی مردم خدشه دار نشود و در عین حال ثبات و امنیت کشور محفوظ بماند و با توجه به اینکه توجهش به سمت بهبود تدریجی کشور بوده و نیز نسبت به حاکمیت و هم مردم رفتار معقولی داشته است، باید از این جهت از اعضای این حزب تقدیر و تشکر کرد. در بخشی دیگر از پیام رئیس دولت اصلاحات آمده است: معنای دموکراسی این است که اولاً منشأ قدرت را مردم بدانیم و ثانیاً مردم را در خودمان خلاصه نکنیم و بدانیم در جامعه با دیگری سروکار داریم. دیگری یعنی غیر از ما ست و ما چگونه میتوانیم برای آنکه جامعه منسجمی داشته باشیم، با دیگری تعامل و تفاهم کنیم.
او افزوده است: امروز بیش از هر زمان، جامعه ما نیاز به گفتوگو دارد؛ گفتوگوی میان خودمان، گفتوگو با دیگرانی که در عرصه هستند، گفتوگو با جهان، گفتوگو با حاکمیت. من انتظار دارم این نقش را حزب اتحاد هم با احزاب و گروههای مخالف و با بخشهای مختلف جامعه به پیش ببرد و با توجه به اینکه جامعه در حال تحول است، خودش دائماً به نو شدن بیندیشد و زمینه حضور نسلهای بعدی را در جامعه بیشتر کند. همچنان که بیش از آن انتظار از حکومت است که توجه به مسئله اختلاف نسلی بکند و برای جانشینی نیروهای در صحنه در عرصه مدیریت، سازوکار حضور نیروهای تازه نفس و جوانتر را فراهم کند و البته احزاب هم در این زمینه مسئولیت و نقش دارند. احزاب میتوانند و باید واسطهای میان ملت و حاکمیت باشند و نیز واسطهای میان نسلها و بخشهای مختلف جامعه با یکدیگر و با حاکمیت و حتی بتوانند دنیا را بشناسند و رابطه درست و منطقی با جهان را جستوجو و برقرار کنند. سید محمد خاتمی همچنین در بخشی از پیام خود آورده است: درباره اوضاع و احوال کشور اجمالا بگویم که در وضعیت خیلی خطیری قرار داریم. البته این به آن معنا نیست که در برابر مشکلات دستها را بالا ببریم. من فکر میکنم اگر تدبیر، هماهنگی و تفاهم در جامعه وجود داشته باشد، فرصتهایی هست که میتوان از آن استفاده کرد و اگر نیست، ما باید فرصتها را بسازیم.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «سیاست پولی خاموش» را برگزید و نوشت: نرخ بهره بین بانکی که متأثر از عملیات بازار باز است بهتازگی با ثبت رقم ۲۳.۹۴ درصد به سقف تاریخی خود رسید. عملیات بازار باز که از سال ۱۳۹۸ توسط بانک مرکزی استفاده میشود در آغاز قرار بود ابزار اثرگذاری در حوزه سیاست پولی باشد و هدفگذاری مربوط به رشد نقدینگی و تورم را برای این نهاد سیاستگذار تسهیل کند. با این حال بررسیها نشان میدهد نرخ سود بازار بین بانکی به هدف اصلی خود برای تبدیل شدن به ابزار اصلی تنظیم جریان پولی کشور نرسیده است و به نظر میرسد که رویکردهای دستوری، در کارکرد این ابزار اثرگذار بوده است. در حال حاضر نیز شکاف مابین نرخ سود بین بانکی و نرخ سود تأمین مالی در بازار آزاد بهشدت افزایش یافته و انتظار بر این است که سقف کریدور نرخ سود بازار بین بانکی افزایش یابد. ترکیه با استفاده از سیاستهای انقباضی و افزایش نرخ بهره توانسته است در مسیر مهار تورم گام بردارد و پس از کاهش نرخ تورم، سیاستهای انبساطی را پس از ۲۲ ماه آغاز کرده است.
نظر شما