دگرگونی جولانی؛ مأموریتی دیپلماتیک یا تغییر استراتژی در دل بحران سوریه

کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: با توجه به مسئولیتی که به جولانی با عنوان حاکم موقت سوریه از جانب هیئت تحریرالشام تحت قیمومیت ترکیه داده شده است، او مجبور خواهد بود که بر اساس آن گفتار و ظاهر خود را تغییر دهد.

سیدرضا صدرالحسینی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به تغییر رفتار و سیمای ظاهری «احمد الشرع» ملقب به ابومحمد الجولانی، فرمانده هیئت تحریرالشام اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین عواملی که موجب تغییرات در ظاهر الجولانی شده، مأموریت جدیدی است که به او واگذار شده است؛ یعنی با توجه به مسئولیتی که به او تحت عنوان حاکم موقت سوریه از جانب هیئت تحریرالشام داده شده است و تحریرالشام هم تحت قیمومیت کامل دستگاه‌های امنیتی به‌ویژه ترکیه است، مجبور خواهد بود که بر اساس آن گفتار و ظاهر خود را تغییر دهد.

وی افزود: رفتارهای مدت اخیر الجولانی در جایگاه یک حاکم نشان می‌دهد که او برای مسائل و موضوعاتی همچون حاکمیت سوریه، مصاحبه با رسانه‌های بین‌المللی و دیدار با مقامات دیپلماتیک آموزش کامل و کافی را دیده است، البته میزان بهره‌برداری از آموزش‌ها موضوع دیگری خواهد بود، اما مشخص است که بر رفتار الجولانی در موضوعات مختلف کار شده و در حال حاضر این مأموریت بر عهده او قرار داده شده است تا آن را به سرانجام رساند.

تحریرالشام در قالب دیدگاهی سکولار ظاهر شده است / رفتارهای خودسرانه و بی‌اعتباری فرمانده

کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تغییر رفتارهای برخی اعضای هیئت تحریرالشام همچون به آتش کشیدن درخت کریسمس طی روزهای اخیر، ابراز کرد: هیئت تحریرالشام اکنون در قالب دیدگاهی سکولار ظاهر شده است و قرار نیست همه جریان‌های سلفی-تکفیری که تحریرالشام را تشکیل داده‌اند، بروز و ظهوری از جهت اعتقادات اصلی و واقعی خود داشته باشند؛ به عبارتی اگر مواردی در تغییر رفتار آن‌ها به وجود آمده، مربوط به نیروهای خودسری است که احتمالاً نتوانسته‌اند خود را با مصالح قابل پیگیری و ابلاغی مقامات تحریرالشام هماهنگ کنند.

وی ادامه داد: واقعیت جریان‌های سلفی-تکفیری تحریرالشام همین است. آن‌ها اعتقادی به مراسم ادیان دیگر به‌ویژه مذاهب دیگر اسلامی ندارند، با این حال در شرایط کنونی با توجه به تجربیات شکست‌خورده داعش، جبهة النصره یا القاعده این مأموریت را دارند که به ادیان، مذاهب و اعتقادات و رفتارهای مختلف در سوریه که تعداد قابل توجهی هستند، کاری نداشته باشند و نسبت به آن حساسیت نشان ندهند. به همین دلیل ممکن است جریان‌ها و گروه‌های خودسر در برخی نقاط سوریه اقداماتی انجام دهند که با دستورات کلی همراه نیست.

صدرالحسینی اضافه کرد: به هر روی احتمال اختلافات بین گروه‌ها و جریان‌های تحریرالشام وجود دارد و البته تلاش دولتمردان و سرویس‌های سیاسی به‌ویژه ترکیه کنترل آن‌ها است تا با کمترین بروز و ظهور عقاید اصلی خود در سوریه به‌طور موقت بمانند و وضعیت سوریه از نظر حاکمیت مشخص شود.

مردم سوریه ضدصهیونیسم و استقلال‌طلب هستند

وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی که فرمودند سوریه به دست جوانان غیور سوری آزاد خواهد شد، گفت: به‌طور قطع و به‌یقین مقام معظم رهبری پیش از اینکه مطلبی را بیان کنند، از بیان آن اطمینان کافی و وافی کسب می‌کنند. بر این اساس و با توجه به ظرفیت قابل توجهی که در سوریه وجود دارد می‌توان چنین تحلیلی را ارائه داد.

کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: بیش از ۵۰ سال است که مردم سوریه ضدصهیونیسم و استقلال‌خواه هستند و زمانی که بخش کوچکی از سرزمینشان در اختیار رژیم صهیونیستی بود، آزرده‌خاطر بودند، به عبارتی همه مردم سوریه علاقه‌مند به یکپارچگی کشورشان هستند و اتفاقاتی که در طول کمتر از یک ماه گذشته در سوریه افتاده است و رژیم صهیونیستی توانسته است بخش بیشتری از سرزمین سوریه را غصب کند و ترکیه نیز بخش دیگری را غصب کرده است، زمینه‌ساز آن خواهد بود که جوانان تمامیت‌خواه و استقلال‌طلب سوری بالاخره سوریه را آزاد کنند.

سوریه نمی‌تواند در زمان کمی باثبات و امن شود

وی ابراز کرد: ممکن است آزادسازی سوریه کمی زمان‌بر باشد اما با توجه به شرایط کنونی سوریه و اختلافات فراوانی که در خصوص نوع حاکمیت بین همه گروه‌ها وجود دارد؛ از اختلاف بین هیئت تحریرالشام و کردها گرفته تا اختلاف بین ترکیه و کردها یا آمریکایی‌ها و کردها و حتی اختلاف بین کشورهای عربی منطقه در مورد آینده سوریه؛، می‌توان پیش‌بینی کرد که سوریه به‌سرعت نمی‌تواند یک حاکمیت سیاسی همراه با ثبات سیاسی داشته باشد و با توجه به تعداد زیادی سلاح که در دست گروه‌ها و جریانات مختلف و اقوام گوناگون قرار دارد، به‌طور حتم نمی‌تواند امنیت کاملی را نیز داشته باشد.

صدرالحسینی خاطرنشان کرد: بر این اساس می‌توان پیش‌بینی کرد که وضعیت کنونی سوریه را نباید ملاک قرار داد، در عین حال آینده برای سوریه، کشوری باثبات و امن نخواهد بود، البته که از دل شرایط گفته شده به‌طور حتم جوانان سوری به وظیفه خود برای آزادسازی کشورشان از دست غاصبان متجاوز عمل خواهند کرد.

کد خبر 822922

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.