به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بر اساس دادههایی که در اوایل ماه جاری توسط فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ) به اشتراک گذاشته شد، در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۰۴ خبرنگار کشته شدند که فلسطین خطرناکترین منطقه برای آنها با بیشترین تلفات بود. گزارش دیگری از سوی سازمان غیردولتی گزارشگران بدون مرز (RSF) این رقم را ۵۴ نفر اعلام کرد، اما روششناسی آن تنها شامل قتلهایی میشود که بهطور مستقیم با فعالیتهای حرفهای خبرنگاران در ارتباط بوده است.
هر دو سازمان فلسطین را مرگبارترین مکان روی زمین برای خبرنگاران معرفی کردند، زیرا بیش از نیمی (۵۵ قتل) از ۱۰۴ قتل گزارششده توسط فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، متخصصان رسانههای فلسطینی در غزه بودند و شش نفر دیگر در لبنان کشته شدند.
بر اساس گزارشها، از زمان آغاز جنگ بین رژیم صهیونیستی و حماس از اکتبر ۲۰۲۳، حداقل ۱۳۸ خبرنگار در غزه کشته شدهاند که این امر این کشور را به یکی از خطرناکترین مکانها برای خبرنگاران در تاریخ روزنامهنگاری مدرن پس از عراق، فیلیپین و مکزیک تبدیل کرده است. سازمان گزارشگران بدون مرز نیز کشتار خبرنگاران در غزه را بهعنوان حمام خون بیسابقه توصیف کرده است.
رژیم اسرائیل هرگونه هدف قرار دادن مستقیم خبرنگاران بهعمد را رد کرده است، اما بهطور کامل مشخص است که تعدادی از خبرنگاران در حملات هوایی به غزه توسط این رژیم کشته شدهاند.
قابلتوجه اینکه مجموع ۱۰۴ قتل گزارششده خبرنگاران توسط فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، نسبت به ۱۲۹ مورد سال ۲۰۲۳ که خونینترین سال برای روزنامهنگاران از سال ۱۹۹۰ به حساب میآید، شاهد اندکی کاهش بوده است.
خطرناکترین مناطق جهان برای خبرنگاران
به گزارش فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، آسیا و اقیانوسیه دومین منطقه خطرناک جهان برای خبرنگاران پس از خاورمیانه است. ۲۰ قتل در سال ۲۰۲۴ در این منطقه ثبت شده که ۷۰ درصد آنها در کشورهای جنوب آسیا، پاکستان، بنگلادش و هند اتفاق افتاده است. بر اساس گزارش فدراسیون یادشده، این منطقه شاهد افزایش خشونتها بوده و مرگومیر خبرنگاران در آن نسبت به ۱۲ مورد ثبتشده در سال ۲۰۲۳ بهشدت افزایش پیدا کرده است. آفریقا سومین منطقه خطرناک برای خبرنگاران با هشت کشته در سال ۲۰۲۴ بود که پنج مورد آنها در سودان رخ داد.
تعداد خبرنگاران کشتهشده در جنوب، مرکز و شمال آمریکا طی دو سال گذشته بهشدت کاهش داشته و از ۳۰ مورد در سال ۲۰۲۲ به شش قتل در سال ۲۰۲۳ و شش مورد دیگر در سال ۲۰۲۴ رسیده است. روزنامهنگاری در مکزیک که بهعنوان یکی از مرگبارترین مناطق جهان در نظر گرفته میشود، همچنان همراه با تهدید، ارعاب، آدمربایی و قتل بهویژه بهدلیل گزارش در مورد قاچاق مواد مخدر است.
علاوهبر این برآوردهای فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران نشان میدهد تعداد خبرنگاران پشت میلههای زندان در حال افزایش است. چین بهویژه هنگکنگ بیشترین خبرنگاران پشت میلههای زندان را دارد و پس از آن رژیم اسرائیل و میانمار قرار گرفتهاند.
نظر شما