به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازار سهام با ثبت بازدهی مثبت شاخصهای کل و هموزن وارد هفته چهارم آذر شد. نگاهی به بازدهی بازارها در هفته سوم آذر حکایت از آن دارد که طلا پرچمدار بیشترین افزایش ارزش بود و دلار، سکه و بورس در جایگاه بعدی قرار داشتند.
شاخصهای بازار سهام طی پنج روز معاملاتی هفته سوم آذر بازدهی مثبت ثبت کردند، شاخص کل بورس در ۴۱ هزار و ۵۱۰ واحد، معادل ۱.۶۵ درصد بالا رفت و با شکست مقاومت تاریخی توانست بر فراز قله دو میلیون و ۵۴۳ هزار و ۲۷۰ واحد بایستد همچنین میانگین روزانه حجم معاملات خرد در هفته سوم آذر امیدوار کننده بود و به ۲۶.۶۶ میلیارد برگه سهم رسید. میانگین روزانه ارزش معاملات خرد نیز به ۱۱ هزار و ۴۹۰ میلیارد تومان رسید که رقم قابل توجهی در مقایسه با ماههای گذشته است و نویدبخش روزهای بهتر به سهامداران بود.
در هفته گذشته ۱,۵۱۷ میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار شد که نشانه آشتی و اعتماد دوباره حقیقیها به بازار سهام بود از سوی دیگر شاخص هموزن نیز در این هفته صعودی بود و با افزایش ۱۳ هزار و ۳۵۴ واحدی، معادل ۱.۶۶ بالا رفت و به سطح ۸۱۵ هزار و ۷۰۷ واحدی رسید. کارشناسان بازار سرمایه با در نظر گرفتن وضعیت بازار ارز و تطبیق آن با تورم انتظاری پیشبینی کردند که این هفته نیز بازار سبز باشد حداقل شاخص تا محدوده ۳ تا ۳.۵ هزار واحد رشد داشته باشد.
ورود هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان پول حقیقی
نگاهی به عددهای ثبت شده بازار سهام در هفته پایانی آذر حکایت از بازدهی ۵.۴ درصدی بورس دارد. بازار سهام در آخرین هفته پاییز، چند روز صعودی بود و پس از آن فشار عرضه بالا رفت به طوری که در میانه هفته، شدت رشد نماگرهای بورسی کاهش پیدا کرد و صف خرید بسیاری از سهمها عرضه شد اما در نهایت بازدهی هفتگی بورس مثبت شده است.
این هفته عرضه در بازار شدت گرفت با وجود این، نماگر اصلی بورس در بیشتر روزها صعودی بود و سرانجام کندل هفتگی شاخص کل مثبت شد به طوری که شاخص کل طی پنج روز کاری این هفته با رشد ۵.۴ درصدی از تراز دو میلیون و ۵۴۳ هزار واحد در پایان هفته گذشته، به دو میلیون و ۶۸۰ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید. روند صعودی بازار در سهمهای کوچک با شدت کمتری دیده شد و شاخص هموزن در این هفته با افزایش ۱.۴۲ درصدی به تراز ۸۲۷ هزار واحدی رسید.
حجم معاملات نیز در این هفته افزایش حدود ۱۰ درصدی پیدا کرد و در مدت پنج روز معاملاتی هفته پایانی آذر، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی به ۲۸.۴ میلیارد برگه سهم رسید همچنین میانگین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته افزایش پیدا کرد و میانگین هفتگی این رقم ۱۴ هزار و ۹۴۲ میلیارد تومان بود. رشد قدرتمند بازار، سهامداران را به خرید سهام تشویق کرد و این روند ورود بیش از هزار و ۱۵۰ میلیارد تومانی پول حقیقی را به دنبال داشته است.
حرکات کمنوسانتر بازار در شروع زمستان
بازار بورس با رشد یک ماه اخیر در شرایط ایدهآل قرار دارد. شاخص کل بورس از آبان تا پایان فصل پاییز یک بازدهی جذاب به ثبت رسانده و توجه سرمایه گذاران و افراد را به خود جلب کرده است. کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که پس از روند صعودی که بورس و حرکات تند سریع آن نسبت به ماههای گذشته، انتظار میرود حرکات بازار در شروع دی ماه کمی کم نوسان تر دنبال شود و در موج بعدی خریداران بیشتری وارد بازار شوند. حذف دلار نیمایی و معرفی دلار توافقی با نرخ پایه ۶۲ هزار تومان بر بیشتر صنایع به ویژه صادراتیها تأثیر گذاشته و باعث مثبت شدن چشمانداز سهام این شرکتها شده است.
از سوی دیگر مسیر حرکت سرمایه حقیقی در صندوقهای درآمد ثابت نشان دهنده ادامه خروج سرمایه از صندوقهای درآمد ثابت است که به معنای بالا بودن سطح بازدهی انتظاری سرمایه گذران تحلیل میشود و فعالان بازار معتقدند که اگر ورود پول به صندوقهای طلا در هنگام خروج پول از بازار سهام و صندوقهای درآمد ثابت شکل بگیرد به معنای شکلگیری یک روند اصلاحی موقت در بازار خواهد بود.
پیشتازی رشد نرخ دلار از ارزش بورس
تحلیلگران بر این باورند که اگر ارزش معاملات در بازار در هفته آینده بالا رود و قیمتها در نواحی تعادلی باشند، میتوان انتظار یک حرکت صعودی دیگر را داشت که همراه با گزارشات پاییز شرکتها در دی خواهد بود.
یکی از شاخصهای تحلیلی بازار بررسی ارزش دلاری شاخص کل است. با توجه به افزایش قیمت دلار نسبت به سال ۱۳۹۹ و حتی افزایش شاخص کل، همچنان نمودار این شاخص در محدودهی قبل از رشد بورس در سال ۱۳۹۸ قرارداد که نشان از این است که ارزش دلاری بورس به شدت ضعیف بوده و اکنون ارزش دلاری بورس برابر با سالهای ۹۷ تا ۹۸ است که نشان میدهد نرخ رشد دلار نسبت به ارزش بازار بورس در سالهای گذشته بالا بوده است البته گفته میشود از از دلایل جاماندگی بورس نسبت به دلار مبادلهی بورس با دلار نیما و حواله به جای دلار آزاد است و ارزش دلاری بازار نیز حکایت از جذابیت بازار بورس دارد.
ادامه سقفشکنی ۳۸۸ روزه
نخستین روز کاری بورس در این هفته با رشد بیش از ۵۸ هزار واحدی شاخص کل رقم خورد که پس از یک سال و هفت ماه (۳۸۸ روز کاری) با شکست سقف تاریخی بر فراز ۲,۶۰۱,۴۲۲ واحد ایستاد.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در حالی این روز در تراز ۲,۶۰۱,۴۲۲ واحدی کار خود را به پایان برد که این شاخص با رسیدن به این تراز توانسته از کف یک میلیون و ۹۷۰ هزار واحدی ابتدای آبان، با افزایش بیش از ۶۷۰ هزار واحدی، نزدیک به ۳۲ درصد رشد را تجربه کند و این شاخص کل با گذشتن از سقف ۲ میلیون و ۵۴۸ هزار واحدی اردیبهشت ۱۴۰۲ توانست فاصله خود را از این تراز به بیش از ۵۱ هزار واحد برساند.
از شاخصهای دیگر بورس میتوان به افزایش ۱۸ هزار و ۵۶۹ واحدی شاخص کل هموزن اشاره کرد که با این افزایش، شاخص کل هموزن بورس را تا تراز ۸۳۴,۲۶۷ واحدی بالا برد. حضور خریداران فعال در بازار و تشکیل صف خرید در ۷۰۶ نماد با مجموع ارزش ۷۶۳۸ میلیارد تومان، در برابر صف فروش تنها هفت نماد به ارزش ۵۷ میلیارد تومان دست پر خریداران را نشان داد.
خروج نقدینگی بیش از ۲۲۵۰ میلیارد تومانی از صندوقهای درآمد ثابت و از طرف دیگر ورود نقدینگی حقیقی (فروش حقوقی) بیش از ۲۷۸۲ میلیارد تومانی با ارزش معاملات خرد بیش از ۸۲۰۰ میلیارد تومانی در بازار شنبه، نشان از عزم جزم شاخص کل برای ادامه روند صعودی خود داشت هر چند رشد بیوقفه و ۳۲ درصدی بازار (۶۳۰ هزار واحدی) تا حدودی فعالان بازار را نگران کرد.
ارزش بازار بورس تهران در پایان معاملات امروز به بالای ۸۲ میلیون میلیارد ریال و عدد ۸۲,۹۸۵,۷۰۱ میلیارد ریال افزایش پیدا کرد. بسیاری از سرمایهگذاران رشد بورس را به دلیل نرخ دلار میدانند و معتقدند تا جایی که رشد بیش از ۲۹ درصدی قیمت دلار (از قیمت ۵۷۵۰۰ در انتهای تیر ماه تا قیمت ۷۴,۴۰۰ تومان در این روز) رشد ۳۲ درصدی شاخص را به همراه داشته است و انتظارات تورمی بیش از هر حمایت دیگری موجب رشد بورس تا به اینجای کار بوده است.
جهش ۵۱ هزار واحدی شاخص کل
بازار سهام در دومین روز کاری پس از خبر حذف دلار نیما جان دوباره گرفت و روز یکشنبه نیز شاخصهای بورسی رشد قدرتمندی را پشت سر گذاشتند به طوری که شاخص کل در پایان بورس امروز حدود ۵۲ هزار واحد، معادل دو درصد این شاخص افزایش ارتفاع داد و در سطح دو میلیون و ۶۵۳ هزار واحدی ایستاد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش قدرتمندی داشت به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس امروز ۱۱ هزار و ۶۶۵ واحد که معادل دو درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۸۴۵ هزار واحد رسید.
تابلو بورس اوراق بهادار تهران در این روز حجم معاملات را ۳۲.۶ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) را ۱۴ هزار و ۴۴۵ میلیارد تومان نشان داد و تراز پول حقیقی در سهام مثبت بود. به طوری که در پایان بورس بیستوپنجم آذر حدود هزار میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام تزریق شد.
بازگشت رنگ قرمز به نقشه بازار
سومین روز معاملاتی هفته با شدت گرفتن عرضه همراه شد؛ این روند ابتدا در سهمهای کوچک شکل گرفت و رفته رفته صف خرید سهمهای بزرگ نیز عرضه شد بر این اساس نقشه بازار سهام را به رنگ قرمز درآمد اما شاخص کل بورس سبز ماند.
در معاملات بورس دوشنبه، با وجود عرضه صف خرید بسیاری از سهمها، شاخص کل ۳۲ هزار و ۹۳۴ واحد، معادل ۱.۲۴ درصد آن افزایش ارتفاع داد و در سطح دو میلیون و ۶۸۶ هزار واحدی ایستاد اما قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام کاهش داشت؛ به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس این روز هزار و ۷۸۱ واحد و معادل ۰.۲۱ درصد این شاخص، کاهش ارتفاع داد و به سطح ۸۴۴ هزار واحد رسید.
حجم معاملات نیز به ۴۰.۲ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به ۱۸ هزار و ۶۸۲ میلیارد تومان رسید. تراز پول حقیقی در سهام برخلاف روزهای معاملاتی گذشته منفی بود به طوری که در پایان بورس بیستوششم آذر حدود ۲۶۲ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.
خروج ۲ همت پول از بازار
روز سهشنبه نماگر اصلی بازار سهام منفی بسته شد و مسیر اصلاح را در پیش گرفت. میزان خروج پول حقیقی از بازار سهام نیز به طرز عجیبی افزایشی شد و نزدیک به ۲ همت پول حقیقی در روز جاری از بازار خارج شد.
در پایان معاملات چهارمین روز کاری بورس شاخص کل با ریزش ۱۲ هزار و ۳۶۷ واحدی، معادل ۰.۴۶ درصد این شاخص، همراه شد و در سطح دو میلیون و ۶۷۳ هزار واحدی ایستاد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز با نماگر اصلی همراه شد؛ به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس امروز ۱۰ هزار و ۵۵۲ واحد که معادل ۱.۲۵ درصد این شاخص است، کاهش پیدا کرد و به سطح ۸۳۳ هزار واحد رسید. حجم معاملات خرد نیز ۲۶.۹ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) ۱۷ هزار و ۱۶۴ میلیارد تومان ثبت شد.
استقبال از معاملات زمستان با خوشبینی
پایان بورس این هفته با با رشد ضعیف شاخص کل رقم خورد و سهام کوچک و متوسط با عرضه و کاهش قیمت روبرو شدند به این ترتیب شاخص کل بورس سبز و شاخص هموزن سرخپوش شد. در پایان معاملات چهارشنبه ۵۵ درصد از نمادهای بازار منفی شدند.
بازار سهام در بیستوهشتم آذر شاهد عرضه سهام بود و با خروج پول حقیقی روبهرو شد اما میزان خروج پول به اندازه روز قبل نبود و صفوف خرید پایان بازار حکایت از خوشبینی نسبت به معاملات هفته نخست دیماه داشت به این ترتیب شاخص کل با رشد ۶ هزار و ۵۰۳ واحدی ۰.۲۴ درصد بالا رفت و در ارتفاع دو میلیون و ۶۸۰ هزار و ۴۹۰ واحد نشست. شاخص هموزن اما خلاف جهت شاخص کل حرکت کرد و با افت ۶ هزار و ۳۲۷ واحدی، معادل ۰.۷۶ درصد کاهش یافت و در سطح ۸۲۷ هزار و ۲۷۱ واحد قرار گرفت.
در جریان معاملات این روز بازار سهام تراز پول حقیقی منفی شد. به این ترتیب سهام خرد، صندوقهای سهامی و حق تقدمها بالغ بر ۲۵۶ میلیارد تومان را از دست دادند. صندوقهای درآمد ثابت نیز شاهد خروج ۱۸۷ میلیارد تومان پول حقیقی بودند در حالی که صندوقهای کالایی بالغ بر ۱۶۱ میلیارد تومان پول حقیقی جذب کردند.
حجم معاملات خرد سهام، صندوقهای سهامی و حق تقدمها در جریان معاملات بازار سهام به ۲۸.۲ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد سهام، صندوقهای سهامی و حق تقدمها نیز به ۱۵ هزار و ۹۶۷ میلیارد تومان رسید.
در دو راهی رشد مقطعی یا ادامه رکوردشکنی
شاخص بورس این روزها رکوردهای تازهای ثبت کرده است که برخی از کارشناسان آنرا مقطعی و نتیجه عواملی مانند نرخ دلار و حمایتها میدانند اما گروهی دیگر پیشبینی میکنند با حذف ریسکها این روند ادامه پیدا میکند.
بر اساس دادههای آماری سازمان بورس در معاملات این هفته بازار سهام، ارزش معاملات خرد، شامل «مبادلات سهام و صندوقهای سهامی» از ۱۸ همت عبور کرد که بالاترین رکورد ارزش مبادلات خرد بازار سهام از اول امسال بوده است با این وجود تحلیلگران بازار معتقدند که نشانهای از احتمال افزایش سوددهی شرکتهای موجود در بازار سرمایه یا رشد پایدارتر آنها در اقتصاد دیده نمیشود بنابراین رشد اخیر بورس مقطعی خواهد بود. به گفته این کارشناسان پیامهای وزارت اقتصاد در مورد حمایت از بازار یکی از عواملی است که اثرات روانی در بازار داشته و باعث شده حمایت از تقاضا در بازار ایجاد شود و با توجه به اینکه برخی از افراد در بازار سرمایه بهطور هیجانی خرید میکنند، احتمال ایجاد حباب در بازار وجود دارد.
همه دلایل ناپایدار رشد بورس
این گروه از کارشناسان هشدار میدهند که حمایتهای پشت صحنه و تحریک تقاضا در بازار سرمایه روش سالمی برای رشد پایدار در بازار سرمایه نیست. برخی دیگر از تحلیلگران یکسانسازی نرخ ارز و راهاندازی بازار ارز توافقی را از عوامل رشد بازار معرفی میکنند و توضیح میدهند که با توجه به صادراتمحور بودن شرکتهای پذیرفته شده در بورس و انتظار افزایش درآمد آنها، تحریک تقاضا سهام شرکتها را افزایشی کرده که این موضوع بعد از مدتی به تعادل خواهد رسید زیرا پدیده پایداری نیست و بر اساس رشد اقتصادی نبوده است.
شرایط اقتصادی کنونی مانند تورم بالا، کسری بودجه و پابرجایی تحریمها از مهمترین عوامل بازدارنده رشد بازار سرمایه به شمار میآیند بر این اساس تحلیلگران معتقدند که مسئولان باید به این موضوع توجه کنند که شاهد ایجاد حباب دیگری در بازار سرمایه نباشیم.
شش شرکت آماده واگذاری در بورس
به گفته محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران در مراسم عرضه اولیه پویانیرو (دومین عرضه اولیه سا) جاری اظهار کرد: ١٢ شرکت آماده واگذاری در بورس تهران هستند اما باید ارزشگذاری به توافق برسند و امیدواریم از این ١٢ شرکت تا پایان سال شش شرکت به واگذاری برسند و در مجموع ٧٧ شرکت در مسیر پذیرش در بورس تهران هستند.
وی با اشاره به اینکه آرام آرام بازار سرمایه از آن شوک فاصله میگیرد و شادابی تا پایان سال شاهد خواهیم بود، گفت: شرکتها آماده واگذاری در بورس تهران هستند اما باید در زمینه ارزشگذاری به توافق برسند و امیدواریم شش شرکت به واگذاری برسند.
به گزارش ایمنا، رویدادها و اخبار هفتههای اخیر به نفع رشد بازار و مسیر رو به بهبود آن در جریان است با این وجود زمزمههایی درباره احتمال بازگشت شاخص بازار به مقاومت شکسته شده نیز شنیده میشود.
بسیاری از تحلیلگران بر این عقیدهاند که بازار با قدرت چند هفته اخیر در این محدوده کفسازی میکند و کمی بعد از اینکه از هیجان کاسته شده در جا میزند و دوباره مسیر جدید آغاز خواهد شد، اما گروهی دیگر حمایتهای اخیر بورس و تزریق اخبار مثبت را موجب حرکت به هدف سه میلیون عنوان میکنند که انرژی جدیدی را به بازار تزریق خواهد کرد اما در کنار آنها سناریوی بدبینانه بازار توقف طولانیتر در محدوده کنونی است که نشانهای برای تحقق آن دیده نمیشود.
نظر شما