به گزارش خبرگزاری ایمنا، سالمندی پویا به مثابه باغی است که در هر فصلی از زندگی، گلهای تازهای در آن میروید، این دوران زمانی است که فرد به اوج خرد و تجربه خود رسیده و میتواند از این گنجینه برای خلق لحظات معنادار بهرهبرداری کند، در واقع سالمندی پویا به معنای پذیرش تغییرات زندگی با آغوشی باز است تا جا برای فرصتهای جدید باز شود و در این فصل از زندگی، فعالیتهای جسمانی و ذهنی نقش حیاتی در حفظ پویایی و شادابی دارند.
فعالیتهایی مانند پیادهروی در صبح، تمرینات یوگا و شرکت در کلاسهای هنری و آموزشی، نه تنها به حفظ سلامت بدن کمک میکند، بلکه روح را نیز تغذیه میکند، سالمندی پویا به معنای یافتن لذت در فعالیتهای کوچک و بزرگ و این دوران فرصتی برای بازنگری در زندگی، تأمل در دستاوردها و به اشتراک گذاشتن تجارب با نسلهای جوانتر است؛ سالمندی پویا، زندهنگهداشتن شور زندگی، خلق لحظاتی ناب و پر از شادی، و یادآوری این نکته است که هر روز میتواند آغازی تازه باشد.
یکی از کلیدهای داشتن سالمندی پویا، حفظ سلامت جسمانی است و ورزش منظم، تغذیه سالم و متعادل و مراقبتهای بهداشتی مداوم، میتواند تأثیر بسزایی در کیفیت زندگی در این دوران داشته باشد، پیادهروی روزانه و شرکت در فعالیتهای گروهی نه تنها به حفظ تناسب اندام کمک میکند، بلکه باعث تقویت روحیه و افزایش انرژی میشود، همچنین روحیه مثبت و دیدگاه خوشبینانه نقش مهمی در داشتن سالمندی پویا ایفا میکند.
پذیرش تغییرات جسمانی و روانی، همراه با تقویت ارتباطات اجتماعی و خانوادگی، میتواند به ایجاد احساس رضایت و شادی در این دوران کمک کند و شرکت در فعالیتهای داوطلبانه، تعامل با دوستان قدیمی و جدید و حضور در جمعهای خانوادگی، میتواند به تقویت احساس تعلق در زندگی کمک کنند، یادگیری مستمر نیز یکی دیگر از عناصر کلیدی سالمندی پویا است، یادگیری مهارتهای جدید، شرکت در دورههای آموزشی و حتی خواندن کتابهای جدید، مغز را فعال و هوشیار نگه میدارد و این فعالیتها نه تنها باعث تحریک ذهنی میشود، بلکه احساس موفقیت و رضایت از دستاوردهای جدید را نیز به همراه دارند.
دوران سالمندی تنشهای بسیاری دارد، اما دوره فرصتها است
علیرضا ترکان، روانشناس و دکتری تخصصی مشاوره و عضو سازمان روانشناسی و مشاوره کشور با بیان اینکه تمام اتفاقات دارای هر دو وجه مثبت و منفی است و دوره سالمندی نیز از این قاعده مستثنی نیست، به خبرنگار ایمنا میگوید: دوره سالمندی، تنشهای بسیاری دارد و شاید برای برخی افراد دوره سختی باشد، اما در مقابل، دوره سالمندی میتواند دوره فرصتها باشد و افراد میتوانند وجه جدیدی از زندگی را در دوران سالمندی ببینند.
وی میافزاید: تجارب دوره سالمندی بسیار شدیدتر و قویتر از دوره جوانی و نوجوانی است و افراد از زمان تولد تا رسیدن به دوران سالمندی، در بیشتر دورانهای زندگی درگیر وقایع مختلف زندگی هستند و زمان کافی برای اختصاص دادن به خود ندارند تا به فعالیتهای مورد علاقه خود بپردازند و افراد میدانند در دوران سالمندی با وقایع بسیار جدیدی مواجه نخواهند شد و زمان بیشتری برای خودشناسی خواهند داشت.
روانشناس و دکتری تخصصی مشاوره و عضو سازمان روانشناسی و مشاوره کشور با تاکید بر لزوم وقت گذراندن با خانواده، دوستان و فرزندان در دوران سالمندی تصریح کرد: این دوران، دورانی بسیار خوب است و افراد میتوانند در دوران سالمندی از برقراری ارتباط با سایر افراد لذت بسیاری تجربه کنند و کسب منفعت کنند.
چگونه سالمند شادتری باشیم؟
ترکان با بیان اینکه سالمندان باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا در زمان حال زندگی کنند، ادامه میدهد: زندگی در زمان گذشته، هیچ آوردی بهجز پریشانی و غم برای افراد به همراه ندارد و زندگی در زمان آینده نیز تنها نگرانی، دلشوره، استرس و اضطراب را متوجه افراد میکند، اما زندگی در زمان حال برکاتی از جمله لذت و آرامش به همراه دارد.
وی میگوید: تمرکز روی تنفس، یکی از راهکارهای زندگی در زمان حال به شمار میرود و توصیه میشود سالمندان سه بار در طول یک روز تمام تمرکز خود را معطوف به تنفس کنند و سایر دلبستگیها را به زمان دیگری بسپارند، همچنین لبخند زدن به جهان و دنیای پیرامون و لذت بردن از نعمتهای زمان حال از جمله دیگر مواردی است که سالمندان برای حفظ نشاط خود باید مد نظر داشته باشند.
روانشناس و دکتری تخصصی مشاوره و عضو سازمان روانشناسی و مشاوره کشور با بیان اینکه گلکاری، انجام نظافت و رسیدگی به حیوانات از جمله فعالیتهایی است که افراد میتوانند در دوران سالمندی به آنها بپردازند تا احساس آرامش و لذت داشته باشند، اضافه میکند: ابراز عشق و علاقه و آزاد کردن احساسات به اطرافیان و عبادت با حضور قلب در این دوران میتواند به بهبود روحیه سالمندان کمک کند.
ترسی که با افت توانمندیهای جسمی متوجه افراد میشود
محمد امیری، دکتری تخصصی روانشناسی با بیان اینکه دوران سالمندی با افت بعضی توانمندیهای جسمی مانند بینایی و شنوایی، خود را نشان میدهد، به خبرنگار ایمنا میگوید: با افت بعضی توانمندیهای جسمی در دوران سالمندی، برخی افراد دچار نگرانی و ترس میشوند و یکی از دلایل ترسهای دوران سالمندی، شناخت کافی نداشتن درباره پدیدههای جدید است.
وی با بیان اینکه کمک و مشاوره گرفتن از متخصصان حوزه روانشناسی میتواند راهکاری مؤثر برای کاهش دادن نگرانیها و ترسهای افراد از دوران سالمندی باشد، میافزاید: گاهی اوقات رفتارهایی در سالمندان دیده میشود که نشان از وابستگی شدید آنها به فرزندان و اطرافیان خود دارد و این موضوع یکی از عوامل تجربه اضطراب کسالت و پایین بودن خلق در سالمندان است.
دکتری تخصصی روانشناسی با بیان اینکه ریشه این اضطراب در پناه آوردن فرد سالمند برای کسب آرامش به فرزندان یا اطرافیان است، تصریح میکند: سالمندان در این موقعیت به صورت غیرمستقیم نیاز خود از دریافت توجه و محبت عاطفی از همسر، فرزندان و اطرافیان را بیان میکنند.
افزایش طول عمر سالمندان با حمایت عاطفی همسر و فرزندان
امیری ادامه میدهد: تحقیقات نشان میدهد حمایت همسر و فرزندان از سالمند، باعث افزایش طول عمر، کاهش خطر فراموشی، افزایش احساس خودارزشمندی، کاهش خطر ابتلا به بیماری و بستری شدن سالمندان در بیمارستان میشود و تعاملات عاطفی با سالمندان میتواند بسیار مفید باشد.
وی با بیان اینکه گاهی اوقات سالمندان به دلیل تجربه اضطراب کسالت، علائم وابستگی شدید به اطرافیان خود را نشان میدهند که باید بسیار جدی گرفته شود، میگوید: یکی از راهکارهای کاهش دادن اضطراب وابستگی در سالمندان، قبول بیشتر مسئولیتهای فردی و حضور بیشتر در فعالیتهای جمعی به شمار میرود.
دکتری تخصصی روانشناسی با تاکید بر اهمیت سبک زندگی سالم برای درمان اضطراب کسالت اضافه میکند: داشتن خواب و استراحت کافی، داشتن فعالیت بدنی منظم، استفاده از مواد غذایی نشاطآور، مصرف میوههایی مانند موز، انواع مرکبات و میوههای دارای ویتامین C در بهبود وابستگی سالمندان به اطرافیان آنها مؤثر است.
به گزارش ایمنا، سالمندی فرصتی برای پرداختن به علایق و سرگرمیهایی است که شاید در طول سالهای کار و مسئولیتهای خانوادگی فرصت انجام آنها فراهم نبوده است و نقاشی، موسیقی، باغبانی و سفر، از جمله فعالیتهایی است که میتواند زندگی را پر از شور و نشاط کند؛ توجه به سلامت روان در دوران سالمندی از اهمیت ویژهای برخوردار است و داشتن حمایت اجتماعی، مشاوره با روانشناس یا مشاور و انجام تمرینات مدیتیشن و آرامسازی میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند و حفظ حس شوخطبعی و دیدن جنبههای مثبت زندگی، نیز میتواند به بهبود روحیه کمک کند.
در نهایت، پذیرش این واقعیت که سالمندی مرحلهای طبیعی از زندگی است و هر لحظه از آن میتواند پر از معنا و لذت باشد، کلید داشتن یک سالمندی پویا و شاد است و مراقبت از خود، درک و احترام به نیازها و محدودیتهای خود و مهمتر از همه، لذت بردن از کوچکترین لحظات زندگی، رمز و راز پویا نگه داشتن دوران زیبای سالمندی است.
نظر شما