تولید و برداشت سیب در قطب باغداری اصفهان

اساس اقتصاد شهرستان سمیرم در گذشته و حال به علت وضعیت جغرافیایی و اقلیمی بر پایه کشاورزی بوده است و این شهرستان قطب باغبانی استان اصفهان به‌شمار می‌رود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، سیب درختی یکی از مهم‌ترین محصولات باغی شهرستان سمیرم است، به‌نحوی که می‌توان گفت اقتصاد منطقه متکی به تولید این محصول است و عوامل اقلیمی و موقعیت جغرافیایی یکی از مهم‌ترین عوامل تولید محسوب می‌شود.

سیب درختی یکی از مهم‌ترین میوه‌های مناطق سردسیری و معتدل است و میوه تازه و فراورده‌های آن بزرگ‌ترین تجارت جهانی را در میان میوه‌های باغی دارد.

وسعت باغات شهرستان سمیرم ۲۲ هزار هکتار است که ۱۸ هزار و ۵۰۰ هکتار آن سیب درختی است و این شهرستان قطب باغبانی استان اصفهان به‌شمار می‌رود؛ سمیرم در طول یک سال ۵۰ هزار تن سیب را به کشورهای هندوستان، سودان، سومالی، شمال آفریقا و کشورهای حوزه خلیج‌فارس صادر می‌کند.

از مشکلات طبیعی و اقلیمی بخش کشاورزی، عوامل طبیعی همچون سرمازدگی، گرمازدگی، طوفان و سیل است که در سال جاری و همزمان با برداشت سیب درختی فعالیت سامانه ناپایدار جوی، وزش تندباد و طوفان لحظه‌ای با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت به بیش از ۳۰۰۰ هکتار از باغات سیب سمیرم به ویژه در بخش پادنای علیا خسارت وارد کرد.

تولید و برداشت سیب در قطب باغداری جنوب اصفهان

سمیرم قطب باغداری جنوب اصفهان

سیداحمد واعظی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سمیرم با بیان اینکه برداشت سیب درختی سمیرم در دو مرحله انجام می‌شود، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: برداشت سیب گلاب از خرداد آغاز می‌شود و تا اواسط مرداد ادامه پیدا می‌کند، برداشت سیب پاییزه نیز که شامل سیب رد و گلدن می‌شود از اواخر شهریور آغاز می‌شود و تا اواسط آبان ادامه پیدا می‌کند.

وی می‌افزاید: این محصول در بیشتر مناطق شهرستان سمیرم به دلیل زودرسی و استفاده از منابع آبی اول فصل، نسبت به ارقام رد و گلدن کمتر با تنش آبی روبه‌رو شده است.

سرپرست جهاد کشاورزی سمیرم تصریح می‌کند: باغداران سمیرمی از یک‌هزار هکتار باغ‌، ۱۵ هزار تن سیب گلاب برداشت و روانه بازار می‌کنند که این میزان نسبت به سال گذشته تا حدودی افزایش داشته است.

واعظی عنوان می‌کند: در سال جاری سیب گلاب با قیمت ۴۰ تا ۱۰۰ هزار تومان در میادین میوه و ۱۰ تا ۳۰ هزار تومان بسته به کیفیت و زمان برداشت سیب در باغات به فروش می‌رسد که سال گذشته به مبلغ ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان در میادین و ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان در باغات به فروش می‌رسید.

وی تصریح می‌کند: در سال جاری حدود ۲۰۰ هزار تن سیب پاییزه شامل ارقام مختلف رد و گلدن از باغات سمیرم برداشت شد که نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نداشته، اما به دلیل تنش آبی و گرمای تابستان مقدار سیب درجه سه بیشتر از سال گذشته و حدود ۲۰ درصد بوده است که البته سیب درجه سه راهی صنعت فراوری می‌شود و از کل مقدار تولید ۶۰ درصد سیب درجه دو و ۲۰ درصد سیب درجه یک و ممتاز است.

سرپرست جهاد کشاورزی سمیرم اضافه می‌کند: تنش گرمایی شدید تابستان سال گذشته و تنش آبی سبب شد که درصد سیب ضایعاتی، صنعتی و درجه دو افزایش پیدا کند.

واعظی اضافه می‌کند: طی برآورد صورت گرفته از ۲۰۰ هزار تن سیب تولیدی تاکنون، حدود ۵۰ هزار تن به کشورهای هدف صادر و ۱۵ درصد از کل تولید برای مصارف تازه‌خوری روانه میادین میوه و تره بار می‌شود و باقیمانده نیز در سردخانه‌های سمیرم، استان و کشور برای فصل زمستان و عید ذخیره‌سازی و روانه بازار می‌شود.

وی می‌گوید: در سال جاری برخی باغداران، سیب درجه یک باغات خود را تحویل سورتینگ و انبار بازرگانی ارجمندی با قیمت تعیین شده ۱۴ هزار تومان و سیب درجه دو را با قیمت ۷,۰۰۰ هزار تومان می‌دادند که مجموع ظرفیت سردخانه‌های سمیرم حدود ۹۰ هزار تن است و در این فصل برای انجام امور برداشت و جمع‌آوری محصول سیب درختی بیش از ۱۵ هزار کارگر در روز از چند استان کشور مشغول فعالیت هستند.

تولید و برداشت سیب در قطب باغداری جنوب اصفهان

مشکلات باغداران سمیرمی یکی دوتا نیست

کیارش سامی، کارشناس تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی سمیرم مشکلات اصلی باغداران را هزینه‌های بالای نهاده‌های تولید از جمله کود و سم، دریافت نشدن تسهیلات و اعتبارات دولتی می‌داند و به خبرنگار ایمنا می‌گوید: نظارت بر افزایش قیمت نهاده‌ها باید بیش از بیش انجام شود.

وی ادامه می‌دهد: جهاد کشاورزی یک نهاد خدماتی هست و تا زمانی که سرمایه و اعتبارات لازم در این زمینه وجود نداشته باشد، نمی‌توان کار و خدمتی شایسته این گروه زحمتکش ارائه کرد.

کارشناس تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی سمیرم خاطرنشان می‌کند: یکی از مشکلات تولید سیب درختی هزینه‌های بالای تولید است و باغدارانی که توانایی عرضه مستقیم سیب به میادین میوه و تره‌بار را ندارند، سود زیادی از فروش آن کسب نمی‌کنند.

تولید و برداشت سیب در قطب باغداری جنوب اصفهان

به گزارش ایمنا، از جمله مشکلاتی که کشاورزان در سال زراعی جاری با آن روبه‌رو بودند، تنش گرمایی شدید، تنش آبی، کمبود کارگر در فصل برداشت محصول و وقوع حوادث غیرمترقبه از جمله وزش باد شدید در روزهای برداشت محصول بود که باعث ریزش حجم زیادی از سیب تولیدی کشاورزان و ایجاد خسارت فراوان به محصول شد.

باغداران هر ساله با افزایش تورم از جمله هزینه‌های مرحله برداشت شامل هزینه‌های کارگری، جمع‌آوری محصول و هزینه‌های مرحله داشت محصول از جمله خرید نهاده‌هایی مثل کود و سم روبه‌رو هستند که لازم است مورد توجه مسئولان امر قرار گیرد تا جایگاه شهرستان سمیرم در تولید سیب مرغوب حفظ شود.

کد خبر 819605

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعیدی IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۴
    0 1
    سیب سمیرم و ابواسحاق دارای برند بین‌المللی هستند که لازم است از این ظرفیت خدادادی صبانت شود