به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «۲ درجه کمتر برای ایران» نوشت: مسعود پزشکیان از اولین روز حضور در پاستور بر کاهش مصرف انرژی دفتر رئیسجمهوری تأکید کرد. خاموشی لوسترها، خاموشی لامپهای اضافی و استفاده از نور محیط برای جلساتش تأکید همیشگی او بود. این رویه رئیسجمهوری در هر جلسه با وزرا و در نشست وزارتخانههای مختلف تکرار شد. مثلاً پنجشنبه گذشته هنگام بازدید از نمایشگاه توانمندیهای صنعت، معدن و تجارت، درباره مصرف بیش از حد برق و گاز به وزیر تذکر داد. حالا رئیسجمهوری آنچه رفتار شخصی او بوده است را به یک درخواست از مردم و یک پویش ملی تبدیل کرد. پزشکیان در ویدئوی کوتاهی از مردم خواست با توجه به وضعیت کشور و کمک به دولت برای تأمین انرژی همه مردم ایران، دو درجه گرمای محیط زندگی یا اداری خود را کم کنند.
«پویش سبز برای مصرف بهینه انرژی
معصومه ابتکار
رئیس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست
پیام رئیسجمهوری برای کاهش دو درجه دمای محیط، نشانگر نگاه درست و راهبردی دولت به بحث مدیریت صحیح مصرف و توجه به توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست است.
بحث مدیریت و مصرف بهینه انرژی از سالها قبل در کشور مطرح و اولین گامها در دولت ششم با تشکیل دفتری در وزارت نفت با عنوان بهینهسازی مصرف انرژی برداشته شد. سپس در دولتهای هفتم و هشتم اصلاح الگوی مصرف انرژی پیگیری و برنامهای تحت عنوان «دولت سبز» در قالب لایحه بودجه سالهای ۸۲ و ۸۳ به تصویب رسید. این برنامه که بعدها تبدیل به قانون شد شامل مدیریت منابع انرژی، آب و کاغذ و دیگر مصارف در دستگاههای دولتی بود.
اینکه آقای رئیسجمهوری مردم را به صرفهجویی و بلکه جلوگیری از هدر رفت انرژی دعوت کرده و پایهگذار این پویش شدهاند، حائز اهمیت است. اما در کنار و برای به نتیجه رسیدن آن، بخشهای مختلف دولت میبایست نسبت به مسئله صرفهجویی اقدامات و سیاستهای لازم را در پیش بگیرد. دولت خود بزرگترین مصرف کننده است و صرفهجویی را باید از خود آغاز کند و مسئله مدیریت مصرف در دستگاههای دولتی و حکومتی را سامان دهد که خوشبختانه مسعود پزشکیان به این مهم هم توجه نشان دادهاند.»
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سوریه اسلحه را زمین گذاشت ۱۱ روزه سقوط کرد، ۳ روزه ویران شد» نوشت: سوریه عبرت شد. گروه تروریستی «هیئت تحریرالشام» و سی و اندی گروهک دیگر، سالها پس از آنکه به وسیله مقاومت منزوی شده بودند و پس از تحولات منطقهای و بینالمللی بزرگی چون همهگیریِ کرونا، جنگ اوکراین، طوفانالاقصی و آتشبس در جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی، ترکیه، آمریکا و احتمالاً چند کشور مرتجع عربی، به صحنه حوادث منطقهای بازگشت و بلوایی را از روز چهارشنبه (هفتم آذر) در شمال سوریه آغاز کرد و بالاخره روز یکشنبه (۱۸ آذر)، پس از ۱۱ روز پیشروی در مقابل ارتشی که وجود نداشت! کنترل دمشق، را در دست گرفت. بعد از این مرحله، نوبت رژیم صهیونیستی رسید که وارد این بلوا شود و در همان ۳-۴ روز اول تقریباً تمام زیرساختهای نظامی و… سوریه را به باد داد که در سطور آتی به آن خواهیم پرداخت، اما این تنها یک طرف ماجراست، طرف دیگر دولت و ارتش سوریه بود که نه تنها غافلگیر شد که اصلاً مقاومتی از خود نشان نداد و اسلحه را بنا به دلایلی از جمله وجود نفوذی و خائن و برخی مشکلات دیگر، زمین گذاشت. نتیجه تسلیم، اما تقدیم شدنِ خاک کشور به تروریستها از یکسو و به رژیم آپارتاید از سوی دیگر و همچنین نابود شدن زیرساختهای این کشور عربی بود، کشوری که زمانی مقاومت کرد و باقی ماند و… اما حالا تسلیم شد و کشور را یکجا به سرعت برق باخت. این یعنی اگر به خاطر وعده، تهدید یا هر مسئله دیگر اسلحه را زمین بگذاری، دشمن اسلحه را زمین نمیگذارد. تو یک قدم پسروی کنید، آنها ده قدم پیش میآیند و…
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سفره شام حامیان شورشیان در دمشق» نوشت: زمانی که گروههای مسلح در حملات ناگهانی، حلب و ماورای آن را تصرف میکردند همه کشورهای منطقه از بیم اینکه مبادا انگشت اتهام جنگافروزی به سمت آنها نشانه رود از این مسئله اظهار بیاطلاعی میکردند، اما به محض سقوط دمشق، بازیگران بیخبر از همه جا، کارتهای خود را رو بازی میکنند تا از سفرهای که پهن شده سهم خود را بردارند. ترکیه که خود را بیش از دیگران ذینفع میداند، رئیس سازمان اطلاعاتی و وزیر خارجه را به سوریه فرستاده تا از همین ابتدا میخ نفوذش را محکم کوبیده باشد، شیوخ عرب نیز با گروههای معارض ارتباط گرفته و آمادگی خود را برای هرگونه کمکی به مستأجران جدید دمشق اعلام کردهاند. آمریکا و چین هم به عنوان قدرتهای فرامنطقهای از روند انتقال قدرت و ثباتسازی حمایت کرده و برای بازسازی سوریه زنبیل گذاشتهاند.
هرچند جامعه جهانی در روز سقوط دمشق، هرگونه ارتباط سیاسی با مخالفان را به تصمیمات آتی این گروهها و نحوه برخورد با دیگران منوط کرده بود، اما برخی کشورها که حامیان این گروهها بودند منتظر نمانده و زودتر از موعد مقرر برای همکاری با رهبران جدید دمشق دست بهکار شدهاند.
شبکه الجزیره روز جمعه از ورود یک هیئت بلندپایه ترکیهای به سرپرستی «هاکان فیدان»، وزیر خارجه و «ابراهیم کالین»، رئیس سازمان اطلاعات ملی (میت) به دمشق خبر داد. مقامات ترکیه در این سفر با سران گروههای مسلح سوری بهویژه ابومحمد الجولانی، رئیس هیئت تحریرالشام دیدار کردند؛ سفری که برای اولین بار پس از آغاز بحران در سال ۲۰۱۱ صورت میگیرد. طبق اعلام منابع نزدیک به هیئت تحریرالشام، این سفر با هدف توسعه همکاریها میان دولت جدید سوریه با ترکیه و آمادهسازی بستر جهت تعامل دولت جدید در دمشق با کشورهای عربی، منطقهای و بینالمللی صورت گرفته است. تصاویری منتشر شده که محمد الجولانی در حال رانندگی است و از ابراهیمکالین استقبال میکند. همزمان با سفر مقامات آنکارا به دمشق، خبرگزاری آناتولی گزارش کرد که ترکیه پس از ۱۲ سال سفارتش را در دمشق بازگشایی میکند. بر اساس این گزارش، برهان کوراوغلو، سفیر ترکیه در موریتانی روز پنجشنبه به عنوان کاردار موقت سفارت ترکیه در دمشق منصوب شده است.
ترکیه که بزرگترین حامی گروههای مسلح در دوره جنگ داخلی سوریه به شمار میرفت، اکنون خود را یکهتاز تحولات جدید این کشور میداند و درصدد است از طریق گروههای متحدش جای پای خود را محکم کند. حتی برخی ناظران معتقدند که در چینش دولت آتی سوریه، آنکارا نقش مهمی بازی خواهد کرد زیرا از ۱۳ سال پیش برای این لحظهها روزشماری میکرد.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «تخریب الشام» را برگزید و نوشت: طی جنگی که از زمان آغاز آن تاکنون بیش از ۱۴ ماه میگذرد و باریکه غزه را به نابودی کشانده است، فرصتی برای رژیم صهیونیستی فراهم شد تا به تجاوزات و اشغالگری خود افزوده و مناطق بیشتری از سرزمین مردم منطقه غرب آسیا را با حمایت مالی، نظامی و سیاسی غربیها اشغال کند. رژیم صهیونیستی در آخرین اقدام تجاوزکارانه خود و پس از آنکه نتوانست در جنوب لبنان پیشروی کرده و دست به اشغال سرزمین ملت لبنان بزند، از فرصتی که تکفیریها و تروریستهای بینالمللی در سوریه برای آن به وجود آوردهاند نهایت استفاده را برده و بخشهای باقیمانده از جولان اشغالی در خاک سوریه را اشغال کرده و دامنه تجاوزات و استعمارگری خود را به بلندیهای استراتژیک جبلالشیخ در ۲۰ کیلومتری دمشق رسانده و از سوی دیگر دست به اشغال شهر قنیطره سوریه زده است. این تحولات پس از آن رخ داد که ارتش سوریه در پی سقوط دولت مرکزی این کشور پستهای دیدهبانی خود را در مرزهای جولان اشغالی رها کرد و سربازان سوری اقدام به فرار کردند. رژیم صهیونیستی نیز به بهانه ترک پست از سوی سربازان سوریه و از بین رفتن توافق آتشبس با ارتش این کشور، پس از ۵۰ سال به خاک این کشور عربی یورش برد تا عادت دیرینه اشغالگری خود را بار دیگر به نمایش بگذارد. به موازات این یورش و اشغالگری زمینی در مناطق استراتژیک و مهم سوریه که امکان تسلط رژیم صهیونیستی بر منابع آب سوریه، جاده دمشق به بیروت و حتی کشور اردن را به صهیونیستها میدهد، ارتش رژیم صهیونیستی امکانات و زیرساختهای نظامی کشور سوریه را به شکل کامل نابود کرد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «نیروگاه بدون نیرو» را برگزید و نوشت: از خطونشان کشیدن برای زمستان سخت اروپا رسیدهایم به زمستان سختی که برق، گاز و حتی هوای سالم به چالشی اساسی تبدیل شده است. در روزهایی که آلودگی هوا رکورد زده و تهران در غباری از دود فرو رفته، هواشناسی از ورود موج جدید سرما به میزانی که بخش مهمی از کشور یخ بزند، هشدار داده است؛ اما خبری از مدیریت انرژی نیست، تا جایی که تذکر رئیسجمهور هم جدی گرفته نمیشود و در نهایت به بگومگوی نرم و با طعم لبخند میان وزیر صمت با مسعود پزشکیان میانجامد و جامعه را در بهت فرو میبرد که آیا این وزرا میدانند رئیسجمهورشان چه کسی است؟ چه شعارهایی داده؟ چه تمثیلهایی را به پیشران جریان سیاسی تبدیل کرده است و در دولت وفاق در حال خدمت هستند؟ معلوم نیست کار بر روی چالشهای انرژی چگونه ورق میخورد که شخص رئیسجمهور پا پیش گذاشته و از مردم درخواست کرده حداقل دو درجه از سیستم گرمایش منازل خود را کم کنند؛ پویشی که با استقبال مردم مواجه شده و بسیاری فیلم کاهش درجه پکیج خانههایشان را در فضای مجازی منتشر کردهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «جنگ بزرگ تجاری در راه است؟» را برگزید و نوشت: درحالیکه دونالد ترامپ تهدیدات تعرفهای علیه چین را افزایش میدهد، شیء جین پینگ، رئیسجمهوری چین در حال ترتیب دادن اقداماتی است که رئیسجمهور بعدی ایالات متحده را با محدودیتهای خود شکست دهد و واشنگتن را پیش از یک جنگ تجاری تمامعیار به میز مذاکره بکشاند.
چین قصد ندارد در دوره جدید ریاستجمهوری دونالد ترامپ اشتباهات دوره پیشین او در سال ۲۰۱۶ را تکرار کند. برای همین در این دوره، شیء جین پینگ، رئیسجمهوری چین قصد دارد با برنامهریزی دقیقتر به استقبال رئیسجمهوری آمریکا برود؛ مردی که در مصاحبه با والاستریت ژورنال خود را «دیوانه» معرفی کرد و گفت که رئیسجمهور چین میداند که «من فردی دیوانه هستم.» به گزارش رویترز، تحلیلگران میگویند درحالیکه دونالد ترامپ تهدیدات تعرفهای خود علیه چین را افزایش میدهد، پکن در حال ترتیب دادن اقداماتی است که رئیسجمهور بعدی ایالات متحده را با محدودیتهایی مواجه ساخته و واشنگتن را پیش از یک جنگ تجاری تمام عیار به پای میز مذاکره بکشاند.
نظر شما