روز جهانی کوهستان + بلندترین کوه‌ های جهان

روز جهانی کوهستان فرصتی مناسب برای آشنایی با زیبایی‌ها و اکوسیستم کوهستانی، همچنین اهمیت حفظ و مدیریت مناسب این مناطق است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، یازدهم دسامبر، روز جهانی کوهستان است و از طریق شعار «راه‌حل‌های کوهستانی برای آینده پایدار، نوآوری، سازگاری و جوانان» بر ظرفیت و نیازهای مردم کوهستان متمرکز است. کوه‌ها نه‌تنها جذابیت طبیعی شگفت‌انگیزی دارند، بلکه نقش بسیار مهمی در پایداری محیط زیست و زندگی بشر ایفا می‌کنند. به‌طور تقریبی یک‌پنجم از سطح زمین را کوه‌ها تشکیل می‌دهند و شرایط زیستگاهی منحصربه‌فردی دارند که مأمن بسیاری از گونه‌های حیات وحش است. افزون بر این، در دنیای امروز که کار و زندگی با سرعت بالایی در جریان است، سفر به مناطق طبیعی و کوهستانی می‌تواند فرصتی برای بازگشت به آرامش و ارتباط با طبیعت باشد. مقاصد کوهستانی نمایانگر مناظر طبیعی، فرهنگ غنی و فعالیت‌های تفریحی هیجان‌انگیز هستند که امکانات بی‌نظیری را در اختیار علاقه‌مندان به ماجراجویی قرار می‌دهند و تجربه‌ای دل‌انگیز و به‌یادماندنی از زیبایی‌های طبیعی و فرهنگی را برای گردشگران فراهم می‌سازند.

روز جهانی کوهستان+ بلندترین کوه‌ های جهان

اهمیت کوه‌ها در اکوسیستم

کوه‌ها مناطق منحصربه‌فرد و چالش‌برانگیزی هستند که گونه‌های متنوعی از حیوانات و گیاهان در آن‌ها زندگی می‌کنند. بعضی کوه‌ها همچون هیمالیا پوشیده از یخ است و به‌عنوان منبع حیاتی آب حیاتی می‌کنند و به همین دلیل محافظت و احترام به این اکوسیستم‌ها برای حفظ تعادل زیست‌محیطی و بقای حیات روی زمین ضروری است.

مناطق کوهستانی نه‌تنها زیستگاه بسیاری از گونه‌های جانوری و گیاهی هستند، بلکه حدود ۱.۱ میلیارد نفر از ساکنان زمین نیز در این مناطق زندگی می‌کنند؛ این افراد به منابع طبیعی و فرهنگی مناطق کوهستانی متکی هستند و زندگی آن‌ها به‌شدت تحت تأثیر این اکوسیستم‌ها قرار دارد.

روز جهانی کوهستان+ بلندترین کوه‌ های جهان

کوهستان‌ها نقش بسیار مهمی در تولید مواد غذایی اساسی و تغذیه جمعیت جهانی دارند و منبع تولید شش مورد از ۲۰ محصول غذایی مهم دنیا شامل غلات مثل برنج، سبزیجات همچون ذرت، کدو، چای، لوبیا و میوه‌ها هستند که برای تأمین غذا و معیشت میلیون‌ها نفر از مردم در سراسر جهان حیاتی است. بسیاری از غذاهای با ارزش و با کیفیت بالا همچون قهوه، کاکائو، عسل، گیاهان و ادویه‌جات نیز توسط جوامع کوهستانی تولید می‌شود.

به‌طور تقریبی پوشش ۴۰ درصد از مناطق کوهستانی جنگل است که اکوسیستم‌های ضروری برای تأمین اکسیژن، کربن‌زدایی و زیستگاه گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری هستند که بسیاری از آن‌ها فقط در زیستگاه‌های کوهستانی یافت می‌شوند. این جنگل‌ها همچنین نقش مهمی در حفاظت از خاک و منابع آب ایفا می‌کنند. کوهستان‌ها نقش اساسی در تأمین منابع آب شیرین دارند و بین ۶۰ تا ۸۰ درصد از آب شیرین جهان را تأمین می‌کنند. آب‌هایی که از کوه‌ها سرچشمه می‌گیرند، برای مصارف آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی استفاده می‌شوند و بدون کوه‌ها تأمین این منابع به‌شدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.

اکوسیستم‌های کوهستانی در معرض تهدید

مناطق کوهستانی به‌طور طبیعی دارای ویژگی‌هایی هستند که آن‌ها را در برابر تهدیدات محیطی آسیب‌پذیر می‌کند. این ویژگی‌ها عبارت است از زمین‌های ناهموار با شیب‌های تند و خاک‌های ضعیف که به‌دلیل فرسایش و شرایط آب‌وهوایی سخت، اغلب نازک و کم‌عمق هستند. این ویژگی‌های طبیعی موجب می‌شود که مناطق کوهستانی در برابر تغییرات محیطی همچون بارندگی‌های شدید یا زلزله‌ها بسیار آسیب‌پذیر باشند و احتمال بروز پدیده‌هایی چون زمین‌لغزش و سیلاب‌های فاجعه‌بار در آن‌ها افزایش پیدا کند. این پدیده‌ها بر زندگی و معیشت افراد ساکن در مناطق کوهستانی تأثیر منفی می‌گذارد، همچنین به تنوع زیستی و اکوسیستم‌های طبیعی این مناطق نیز آسیب وارد می‌کند.

تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیت‌های انسانی نیز به این شرایط آسیب‌پذیر اضافه شده است؛ پیامدهای تغییرات اقلیمی همچون افزایش دما و تغییر در الگوهای بارشی، اکوسیستم‌های کوهستانی را بیش‌ازپیش تهدید می‌کند و در معرض خطر جدی‌تری قرار می‌دهد. ویژگی‌های طبیعی مناطق کوهستانی به همراه تهدیدات ناشی از تغییرات اقلیمی، این چشم‌اندازها را به محیط‌های بسیار آسیب‌پذیر تبدیل کرده است که نیازمند توجه ویژه و اقدامات حفاظتی است.

روز جهانی کوهستان+ بلندترین کوه‌ های جهان

بلندترین کوه‌های جهان

کوه اورست: با ارتفاع ۸۸۴۸ متر، در مرز نپال و تبت واقع شده است.

کی ۲: با ارتفاع ۸۶۱۱ متر، در مرز پاکستان و چین، به عنوان یکی از چالش‌برانگیزترین قله‌ها شناخته می‌شود.

کانچن‌جونگا: سومین قله بلند با ارتفاع ۸۵۸۶ متر، در مرز نپال و هند قرار دارد.

لهوتسه: با ارتفاع ۸۵۱۶ متر، نزدیک به اورست واقع شده است.

ماکالو: با ارتفاع ۸۴۸۵ متر، به‌علت شکل هرم‌مانندش معروف است.

چو ایو: با ارتفاع ۸۱۸۸ متر، یکی از قله‌های آسان‌تر برای صعود به حساب می‌آید.

دهالاگیری: هفتمین قله بلند جهان با ارتفاع ۸۱۶۷ متر، در نپال واقع شده است.

ماناسلو: با ارتفاع ۸۱۶۳ متر، تجربه‌ای منحصربه‌فرد برای کوهنوردان فراهم می‌کند.

نانگا پاربات: با ارتفاع ۸۱۲۶ متر، به‌عنوان کوه قاتل شناخته می‌شود.

آناپورنا: با ارتفاع ۸۰۹۱ متر، دارای بالاترین نرخ مرگ‌ومیر در میان قله‌های بالای ۸۰۰۰ متر است.

کد خبر 818617

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.